Cu ajutorul intervenției chirurgicale se excizeazǎ tatuajul și se sutureazǎ marginile plǎgii sau, atunci cȃnd este cazul, defectul de piele se acoperǎ cu o grefǎ recoltatǎ din altǎ zonǎ a corpului. Metoda depinde ȋn primul rȃnd de dimensiunea tatuajului și de localizarea acestuia.
Intervenția chirurgicalǎ este mai invazivǎ decȃt tratamentul cu laser, ȋnsǎ, spre deosebire de terapia cu laser, chirurgia ȋndepǎrteazǎ complet tatuajul. Cu toate acestea, pigmentul care a migrat ȋn țesuturile de sub dermǎ poate să rămână în continuare acolo. Specialiștii amintesc faptul cǎ vor exista unele cicatrici indiferent de mărimea tatuajului eliminat. Pacienții cu probleme de sănătate (cum ar fi diabetul zaharat), ȋn cazul cǎrora vindecarea rǎnilor se realizeazǎ cu dificultate trebui sǎ cearǎ sfatul medicului.
Ȋnainte de procedurǎ
Înainte de procedurǎ, medicul va analiza istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic. Acesta este momentul ȋn care pacientul și medicul discutǎ despre așteptările, riscuri și despre rezultatele procedurii. Medicul va recomanda pacientului sǎ evite expunerea la soare cu câteva săptămâni înainte de intervenția chirurgicală. De asemenea, acesta trebuie sǎ evite orice medicamente anticoagulante, ibuprofenul sau aspirina. La fel ca ȋn cazul tuturor procedurilor chirurgicale existǎ anumite riscuri și complicații asociate intervenției chirurgicale. Existǎ riscul unei reacții alergice la anestezie, iar pe parcursul operației pot apǎrea complicații legate de sȃngerari, infecții sau echimoze.
Procedura
Un tatuaj mic poate fi eliminat printr-o singură operație. Pacientului ȋi este administrat un anestezic local. Vasele de sânge vor fi cauterizate pentru a minimiza sângerare în timpul procedurii iar marginile plǎgii sunt suturate pentru a grǎbi vindecarea. Un tatuaj poate necesita mai multe sesiuni pentru a fi îndepărtat complet iar acestǎ abordare se numește excizie ȋn etape. De asemenea, ȋndepǎrtarea se poate realiza și prin inserarea unui balon sub piele aproape de tatuaj. Scopul acestuia este de a crea un exces de piele suficient pentru a acoperi partea ce va fi ȋndepǎrtatǎ.
Dupǎ procedurǎ
Procedura nu necesitǎ spitalizarea pacientului. Este important ca pacienții sǎ utilizeze o crema cu un factor de protecție solarǎ, pentru a evita cicatricile excesive. Aplicarea de comprese reci și utilizarea de medicamente ȋnpotriva durerii va ajuta pacientul sa se recupereze mai rapid.
Argumente pro și contra ȋndepǎrtǎrii chirurgicale:
• Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a tatuajului dureazǎ maxim douǎ ore și se realizeazǎ sub anestezie.
• Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ permite ȋndepǎrtarea completǎ a tatuajuluui.
• Spre deosebire de îndepărtarea tatuajelor cu laser, care cauzează o ardere a pielii, excizia produce doar o cicatrice.
• Cu toate acestea, procedura este destul de dureroasǎ, motiv pentru care este nevoie de anestezie.
• Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ nu este consideratǎ cea mai bunǎ metodǎ ȋn cazul ȋn care tatuajul este de mari dimensiuni.
• Procedura trebuie realizatǎ de un chirurg cu experințǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Abdomenoplastia – generalitati