+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 27 Mai 2013 13:31

indepartare-tatuajeUnele tatuaje sunt considerate de specialiști potrivite pentru a fi ȋndepǎrtate cu ajutorul procedurilor chirurgicale, ȋn timp ce altele sunt considerate prea mari pentru a fi ȋndepǎrtate ȋn acest mod. Astfel, ȋn esențǎ, chirurgul ȋndepǎrteazǎ tatuajul cu un bisturiu și închide rana cu ajutorul copcilor. Această tehnică se dovedește foarte eficientǎ în îndepărtarea unor tatuaje și permite chirurgului sǎ elimine zonele impregnate cu mare precizie.

Cu ajutorul intervenției chirurgicale se excizeazǎ tatuajul și se sutureazǎ marginile plǎgii sau, atunci cȃnd este cazul, defectul de piele se acoperǎ cu o grefǎ recoltatǎ din altǎ zonǎ a corpului. Metoda depinde ȋn primul rȃnd de dimensiunea tatuajului și de localizarea acestuia.

Intervenția chirurgicalǎ este mai invazivǎ decȃt tratamentul cu laser, ȋnsǎ, spre deosebire de terapia cu laser, chirurgia ȋndepǎrteazǎ complet tatuajul. Cu toate acestea, pigmentul care a migrat ȋn țesuturile de sub dermǎ poate să rămână în continuare acolo. Specialiștii amintesc faptul cǎ vor exista unele cicatrici indiferent de mărimea tatuajului eliminat. Pacienții cu probleme de sănătate (cum ar fi diabetul zaharat), ȋn cazul cǎrora vindecarea rǎnilor se realizeazǎ cu dificultate trebui sǎ cearǎ sfatul medicului.

 

Ȋnainte de procedurǎ

Înainte de procedurǎ, medicul  va analiza istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic. Acesta este momentul ȋn care pacientul și medicul discutǎ despre așteptările, riscuri și despre rezultatele procedurii. Medicul va recomanda pacientului sǎ evite expunerea la soare cu câteva săptămâni înainte de intervenția chirurgicală. De asemenea, acesta trebuie sǎ evite  orice medicamente anticoagulante, ibuprofenul sau aspirina. La fel ca ȋn cazul tuturor procedurilor chirurgicale existǎ anumite riscuri și complicații asociate intervenției chirurgicale. Existǎ riscul unei reacții alergice la anestezie, iar pe parcursul operației pot apǎrea complicații legate de sȃngerari, infecții sau echimoze. 

 

Procedura

Un tatuaj mic poate fi eliminat printr-o singură operație. Pacientului ȋi este administrat un anestezic local. Vasele de sânge vor fi cauterizate pentru a minimiza sângerare în timpul procedurii iar marginile plǎgii sunt suturate pentru a grǎbi vindecarea. Un tatuaj poate necesita mai multe sesiuni pentru a fi îndepărtat complet iar acestǎ abordare se numește excizie ȋn etape. De asemenea, ȋndepǎrtarea se poate realiza și prin inserarea unui balon sub piele aproape de tatuaj.  Scopul acestuia este de a crea un exces de piele suficient pentru a acoperi partea ce va fi ȋndepǎrtatǎ.

 

Dupǎ procedurǎ

 Procedura nu necesitǎ spitalizarea pacientului. Este important ca pacienții sǎ utilizeze o  crema cu un factor de protecție solarǎ, pentru a evita cicatricile excesive. Aplicarea de comprese reci și utilizarea de medicamente ȋnpotriva durerii va ajuta pacientul sa se recupereze  mai rapid.

Argumente pro și contra ȋndepǎrtǎrii chirurgicale:

Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a tatuajului dureazǎ maxim douǎ ore și se realizeazǎ sub anestezie.

Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ permite ȋndepǎrtarea completǎ a tatuajuluui.

Spre deosebire de îndepărtarea tatuajelor cu laser, care cauzează o ardere a pielii, excizia produce doar o cicatrice.

Cu toate acestea, procedura este destul de dureroasǎ, motiv pentru care este nevoie de anestezie.

Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ nu este consideratǎ cea mai bunǎ metodǎ ȋn cazul ȋn care tatuajul este de mari dimensiuni.

Procedura trebuie realizatǎ de un chirurg cu experințǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Rinoplastia

Abdomenoplastia – generalitati

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP