Chirurgia este, de obicei, rezervatǎ pentru persoanele cu pancreatită cronică care au dureri și care nu rǎspund la alte tratamente. Unele studii sugereazǎ cǎ intervenția chirurgicalǎ precoce ȋncetinește progresia pancreatitei cronice, în timp ce altele afirmǎ cǎ starea continuǎ sǎ se agraveaze, chiar și ȋn cazul oamenilor care realizeazǎ intervenții chirurgicale precoce.
Scopul intervenției chirurgicale este de a:
• Elibera blocajul - Procedura ameliorează durerea ȋn cazul a aproximativ 80% din pacienți.
• Ȋndepararea pǎrții de pancreas afectate - Scoaterea unei pǎrți a pancreasului amelioreazǎ durerea la unele persoane cu pancreatită cronică.
• Ȋmbunătăţirea drenajului ductului pancreatic.
Duodenopancreatectomia cefalicǎ Whipple. Aceasta este cea mai frecventǎ operație efectuată pentru tratamentul pancreatitei cronice și vizeazǎ capul pancreasului. Aceasta implică îndepărtarea unei părți a stomacului, a duodenului, o parte din intestinului subțire, ductul biliar și vezica biliare.
Ricurile asociate operației sunt:
Dezvoltarea diabetului - Ȋn jur de 60% dintre pacienții care fac acestǎ operație vor dezvolta diabet zaharat ulterior.
Sindromul de malabsorbție - Aproape toți pacienții au nevoie de suplimente de enzime pancreatice suplimentare pentru a digera hrana după o operație Whipple. Acestea sunt furnizate sub formă de capsule în timpul meselor.
Infecții - Pot apǎrea de la infecții considerate ușoare până la abcese ȋn interiorul cavitǎții abdominale.
Hemoragie - Hemoragiile postoperatorii sunt destul de rare, ȋnsǎ atunci cȃnd apare o astfel de situație pacientul trebuie sǎ treacǎ printr-o intervenție suplimentarǎ pentru a controla hemoragia.
În ciuda tuturor riscurilor și complicațiilor care pot apǎrea, aproximativ doi din trei pacienți se ȋntorc acasă în termen de pȃnǎ la 3 săptămâni de la operație fǎrǎ sǎ fi dezvoltat complicații semnificative.
Duodenopancreatectomie cefalică cu conservarea pilorului. Este asemǎnatoare operației Whipple, cu diferența cǎ artera pilorică și arcada gastro-epiploică dreaptă vor fi pǎstrate.
Operaţia Beger. Implicǎ eliminarea capului pancreasului ȋnsǎ duodenul este pǎstrat intact, ceea ce va ajuta la păstrarea funcției digestive normale. Durata medie de spitalizare este de aproximativ șapte-zece zile.
Pancreatectomie totală cu autotransplantul de insule pancreatice. La pacienții ȋn cazul cǎrora ȋntregul pancreas este afectat, pancreatectomia totalǎ sau subtotalǎ reprezintǎ singura terapie. Dupǎ ȋndepǎrtarea pancresului, a cǎrei funcție principalǎ este producerea de insulinǎ, pacientul va dezvolta diabet zaharat. Pentru a trata aceastǎ complicație se va realiza un transplant autolog de insule pancreatice.
Citește și: