+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 22 Februarie 2013 12:24

 operatie-polipectomiePolipectomia nazalǎ reprezintǎ ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a polipilor nazali  și se efectuează pentru a elibera cǎile nazale atunci când aceastea sunt blocate de polipi. Printre simptomele pe care polipii nazali le produc se numǎrǎ și reducerea simțului olfactiv prin blocarea fluxului de aer dar și efectul de „nas ȋnfundat”.   

 

Operația de ȋndepǎrtare a polipilor poate fi efectuatǎ de cǎtre un medic specialist ORL. Ȋn cazul ȋn care polipii apar la un copil, pǎrintele poate decide realizarea unei astfel de operații dacǎ acesta sforǎie, are constant senzația de „ nas ȋnfundat” sau dacǎ polipii au dimensiuni mari.

Ȋnainte de operație

Intervenția chirurgicală este necesară la copiii ȋn cazul cǎrora tratamentul medicamentos ȋmpotriva polipilor multiplii sau a rinosinuzitei cronice nu a avut efectele dorite. Polipectomia nazalǎ simplă este eficace pentru ameliorarea simptomelor inițial nazale, ȋnsǎ atunci cȃnd existǎ mai mulți polipi rata de recurențǎ crește. Copilul nu trebuie sǎ mǎnȃnce și nici sǎ bea ȋnainte de intervenție.

Specialiștii susțin cǎ este  util să se folosească picături nazale cu două săptămâni înainte de operație. Acest lucru  poate duce la diminuarea polipilor, dar și la diminuarea sȃngerarii ȋn timpul operației. Intervenția se realieazǎ sub anestezie generalǎ și dureazǎ aproximativ o orǎ.

Ȋndepartarea polipilor nazali este consideratǎ o operație de rutinǎ. Cu toate acestea, ȋn cazuri rare poate exista o sȃngerare puțin mai abundentǎ decȃt normal în primele 6 - 8 ore dupǎ  intervenție. Ȋn cazuri foarte grave este necesarǎ reintrarea ȋn sala de operație pentru a opri sȃngerarea. De asemenea, ȋn unele cazuri, pot apărea echimoze ȋn jurul ochilor dupǎ operația de ȋndepǎrtarea a polipilor nazali.

Procedura

Medicul va utiliza un instrument special pentru a ȋndepǎrta polipi prin nas, dupǎ care acesta va introduce  ȋn nas tampoane pentru  a ȋmpiedica sȃngerarea. Dupǎ operație nu vor rǎmȃne semne la nivelul nasului deoarece procedura nu implicǎ realizarea de incizii.

Dupǎ operație

Dupǎ realizarea intervenției, pacientul mai poate sta cȃteva ore sau, dacă este cazul, pȃnǎ a doua zi ȋn spital. Se recomandǎ odihnǎ acasă aproximativ o sǎptamȃnǎ dupǎ intervenție. De asemenea, trebuie evitate mâncarea și bǎuturile fierbinți timp de douǎ sǎptamȃni, dar și practicarea sporturilor de contact  pȃnǎ la șase sǎptǎmȃni dupǎ intervenție.

De asemenea, dupǎ polipectomia nazalǎ, copilul ȋși poate simți nasul „ȋnfundat” ȋnsǎ specialiștii recomandǎ  sǎ nu se sufle nasul aproximativ  o sǎptǎmȃnǎ pentru a se evita sȃngerarea, iar ȋn cazul unui strǎnut sǎ se strǎnute cu gura deschisǎ. Medicul poate recomada, de asemenea, o serie de  picături nazale sau spray-uri ce pot fi utilizate dupǎ intervenție. 

Dacǎ copilul care tocmai a suferit o polipectomie nazalǎ are febrǎ, sȃngerari nazale, dureri, sau scurgeri de culoare verde-gǎlbui din nas luați imediat legǎtura cu medicul. 

Citește și:

Polipoza nazala - generalitati

Amigdalectomia – generalitati

Implantul cohlear

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului