+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 18 Februarie 2013 14:44

operatie-chist-ovarianChisturile ovariene sunt formațiuni de diverse dimensiuni care se formează pe ovare. "În perioada mentruală, se formează un chist pe unul dintre ovare, iar luna ce urmează se va forma un alt chist pe celalalt ovar", explică conf. univ. dr. Laurențiu Belușică, șeful secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului M.I.R.A. "Dimitrie Gerota" din București. La terminarea perioadei de menstră, chisturile se vor sparge eliberând foliculul, cu rol important în fecundație.

 

În chist se găsesc câțiva centimetri cubi de lichid folicular, ce conțin un ovocit, adică partea femeiască a viitorului embrion. Chistul se va sparge în peritoneu, unde va fi eliberat si ovocitul. Dacă în aceasta perioadă, femeia are relații sexuale neprotejate, există posibilitatea ca aceasta să rămână însărcinată prin fecundarea ovocitului de către spermatozoid. În urma acestui proces se formează celula ou, care va fi baza a ceea ce urmează a deveni embrionul, fătul și apoi bebelușul cuplului respectiv.

Un ovar are o anumită rezervă de ovocite din naștere. În funcție de numărul de ovocite pe care femeia îl are din naștere, unele femei vor avea menstruație până la 30 de ani, altele până la 50-60 de ani.

"După ce se termină menstruația, apariția chistului ovarian este o chestiune patologică. Nu mai este firesc ca el să mai producă aceste chisturi", avertizează dr. Belușică

În această situație, femeile pot experimenta diverse simptomatologii precum durerile abdominale sau tulburările de menstruație. Dacă dimensiunea chistului este mare, femeia poate să aibă inclusiv greață și vărsături.

Chisturile mai mari de 2 cm încă se mai pot sparge singure, fără tratament. Dar dacă ele nu se sparg și continuă să crească, la o dimensiune de peste 5 cm, ele capătă indicație operatorie. "Aceste chisturi nu se vor sparge decât cu niște sacrificii fisulare foarte mari, cu sângerări și cu dureri foarte mari", avertizează dr. Belușică.

Tratamentul chisturilor ovariene

Chisturile până în 2 cm au ca tratament administrarea de contraceptive orale, la sfatul medicului ginecolog sau endocrinolog. Rolul acestor medicamente este de a elimina chisturile prin spargere.

În cazul chisturilor mai mari de 2 cm, se va recurge la spargerea lor prin puncția intravaginală. Cu toatea acestea, s-a constat reapariția chisturilor ovariene ce au fost tratate prin puncție.

Chisturile pe ovar, cu dimensiune mai mare de 5 cm, se tratează prin tratament chirurgical. Dr. Laurențiu Belușică avertizează că tratamentul chirurgical trebuie grăbit în această situație și asta deoarece există riscul ca formațiunea să crească în dimensiuni: "Poți să verși, poți să ai greață, poți să ai tulburări menstruale și să ajungi de urgență la spital. Deci nu este normal să stai cu o boală chirurgicală sau să lungești tratamentul medicamentos, tratamentul obligatoriu fiind cel chirurgical."

Opțiuni chirurgicale pentru tratamentul chistului ovarian

Pentru extirparea unui chist ovarian care a depășit dimensiunea de 5 cm, pacienta are două opțiuni. În funcție de vârsta pacientei și mărimea chistului, aceasta poate alege între chirurgie clasică (deschisă) și chirurgie laparoscopică.

Extirparea chistului ovarian – chirurgie deschisă

În cazul în care chistul prezintă anumite caracteristici speciale, ca de exemplu multiple cavități sau dimensiuni ce pot ajunge până la 10 cm, este recomandată chirurgia clasică. Operația propriu-zisă, de îndepărtare a chistului ovarian nu durează mai mult de câteva minute. Pregătirea preoperatorie este cea care necesită mai mult timp, precum și coaserea inciziei după extirparea chistului. În cazul cazul chirurgiei deschise se va folosi întotdeauna anestezie generală.

Extirparea chistului ovarian – chirurgie laparoscopică

Chisturile ovariene de dimensiuni mici se pot extirpa cu ajutorul chirurgieie laparoscopice. Printr-o procedură minim-invazivă, se vor face 4 incizii de 1-2 cm, prin care se va puncționa, izola și apoi scoate chistul. După aceea, fragmentul se va da la biopsie. De obicei, la acești pacienți, recuperarea este mult mai rapidă. Anestezia folosită într-o astfel de procedură, poate fi locală.

Dr. Laurențiu Belușică povestește: "Recuperarea acestui tip de pacient se face foarte repede, în ziua de astăzi. Pacienta poate bea lichide și poate mânca și un iaurt chiar din prima zi a operației. A doua zi, pacienta își va relua activitatea digestivă obișnuită. Le recomandăm pacienților noștri ca în a două zi după operație să se dea jos din pat și să facă o scurtă plimbare pentru că statul în pat după o astfel de operație este extrem de dăunător, mai ales dacă au un grad de obezitate mare. Un bolnav care stă în pat 24 de ore, pierde 3% din forța musculară și ne referim aici și la mușchii respiratori. Deci, pacientul care va sta mai mult timp imobilizat la pat va respira mai greu, va merge mai greu."

Citește și:

Chistul ovarian - simptome, diagnostic, tratament

Chisturile mamare – o problema des intalnita

Chisturile glandei Bartholin

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP