+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Marţi, 09 Iulie 2013 08:22

cezarianaOperația de cezarianǎ este o procedurǎ chirurgicalǎ ce se realizeazǎ printr-o incizie la nivelul abdomenului iar a doua incizie este realizatǎ la nivelul uterului. Aceasta fie este planificatǎ din timp, fie medicul apeleazǎ la aceastǎ procedurǎ dacă apar complicații ȋn cazul nașterii vaginale,  sau dacǎ mama a mai avut  anterior o cezarianǎ și nu are ȋn vedere nașterea vaginalǎ.

Uneori, cezariana este mai sigură pentru femeie și pentru bebelușul acesteia decȃt o naștere vaginalǎ. Medicul poate recomanda o operație de cezarianǎ ȋn cazul ȋn care:

Travaliul nu progresează. In aceest caz cervixulul femeii poate sǎ nu se deschidǎ suficient, în ciuda contracțiilor puternice sau capul copilului este pur și simplu prea mare pentru a trece prin canalul de naștere.

Bebelușul nu primește suficient oxigen. În cazul în care medicul este preocupat de alimentarea cu oxigen a copilului sau  de modificările aparute ȋn ceea ce privește bătăile inimii, operația de cezariană poate fi cea mai bunǎ opțiune.

Copilul este ȋntr-o poziție anormalǎ. 

Dacǎ femeia este ȋnsǎrcinata cu gemeni sau tripleți.

Cȃnd existǎ o problemă la nivelul placentei.

În cazul în care placenta se desprinde  înainte de a începe nașterea (placenta abruptio) sau ȋn cazul ȋn care placenta acoperǎ colul uterin (placenta previa)

Dacǎ existǎ o problemǎ ȋn ceea ce privește  cordonul ombilical. 

Dacǎ femeia gravidǎ are o problemǎ de sǎnatate. Cezariana este recomandatǎ ȋn special dacǎ femeia gravidă suferǎ de o infecție care poate fi transmisǎ la copil ȋn timpul nașterii vaginale.

Dacǎ mama a mai nǎscut prin intermediul  operației de cezarianǎ

 

Ȋnainte de operație

Medicul dumneavoastră trebuie sǎ explice care sunt riscurile operației dar și ce anume se va  întâmpla în timpul operației. Medicul va recomanda femeii sǎ facǎ baie cu un sǎpun antibacterian cu o noapte înainte dar și în dimineața zilei ȋn care va avea loc cezariana. Acest lucru ajută la reducerea riscului de infecție. De asemenea, nu se recomandǎ epilarea cu o zi înainte de operație.

O  datǎ ce are loc internarea ȋn spital medicul va  realiza o analiză de sânge, pentru a verifica dacă femeia gravidă suferă sau nu de anemie. Acesteia i se va administra o perfuzie pe tot parcursul intervenției prin care se vor administra lichide și medicamente ce previn scăderea tensiunii arteriale. Se va administra un  anestezic local, respectiv fie o anestezie epiduralǎ fie o anestezie spinală. De asemenea, se poate opta pentru o anestezie generalǎ.  Un tub subțire (cateter) este inserat ȋn vezica urinarǎ prin intermediul uretrei. 

Zona în care se va face incizia este curățatǎ cu antiseptic. De asemena, o manșetă va fi pusǎ pe brațul femeii pentru a monitoriza tensiunea arterială, iar pentru monitorizarea ritmului cardiac  se poate atașa un monitor cardiac. De asemenea, o injecție cu antibiotic poate fi administratǎ pentru a preveni infecția.

 

Ȋn timpul operației

Medicul va face o incizie prin peretele abdominal. Aceasta se face, de obicei, ȋn plan orizontal aproape de linia bikini-ului. Dacă este nevoie de o incizie mare sau copilul trebuie să fie scos foarte repede, medicul ar putea face o incizie verticala care ȋncepe de sub buric  pȃnǎ deasupra osului pubian.

Dupa ce incizia abdominalǎ, medicul va face o incizie la nivelul uterului. Incizia uterină este de obicei orizontală, pe partea inferioară a uterului. Alte tipuri de incizii uterine ar putea fi folosite în funcție de poziția copilului în uter sau dacǎ femeia prezintǎ  complicații, cum ar fi placenta previa.

Nașterea. Ȋn cazul uni anestezii  epidurale sau spinale, femeia va simți o mișcare atucni cȃnd medicul  ȋndepǎrteazǎ delicat copilul din uter, moment ȋnn care femeia nu trebuie sǎ simtǎ durere.  Medicul va șterge gura copilului și nasul acestuia de fluide și apoi va tăiat cordonul ombilical. Placenta va fi eliminatǎ din uterul femeii iar inciziile vor fi închise cu suturi.

 

Dupǎ operație

Copiii nǎscuți prin cezarianǎ au tendinta de a fi un pic mai reci decȃt copiii care se nasc vaginal, astfel încât trebuie să fie înfășurați bine.  Copilul va primi  un scor Apgar dupǎ un  minut de la naștere și din nou dupa cinci minute. Unii copii au nevoie de oxigen sau de ȋngrijire specialǎ pentru o vreme.  Femeia va primi o versiune sinteticǎ a oxitocinei, prin picurare, pentru a ajuta uterul sǎ se contracte și pentru a reduce cantitatea de sânge pierdutǎ. 

Medicul va trebui  să utilizeze un strat dublu de cusǎturi pentru a repara uterului, iar rana la nivelul pielii va fi închisă cu copci sau capse. Când sunteți gata, veți fi mutata în sala de recuperare. Femeia poate experimenta frisoane, deoarece temperatura corpului scade dupǎ nastre.  Frisoanele sunt, de obicei, inofensive și dureazǎ aproximativ 30 de minute. 

După un cezarianǎ, cele mai multe mame și copii stau în spital pentru aproximativ trei zile. La scurt timp după cezarianǎ femeia va fi ȋncurajatǎ să se ridice și să umble. Mișcarea poate accelera recuperarea și ajutǎ la prevenirea constipației și la formarea cheagurilor de sȃnge potențial periculoase. Femeia va simți un disconfort ȋn apropierea inciziei, motiv pentru care alǎptarea va pǎrea oarecum mai dificilǎ. Întrebați medicul despre modul ȋn care puteți alǎpta, astfel ȋncȃt o datǎ ajunsǎ acasǎ sa va fie mai ușor.

Medicul va recomnada cȃteva medicamente pentru  a ameliora durere post-chirurgicale, ȋnsǎ aceste medicamente  nu ar trebui sǎ interfereze cu alǎptarea. 

Este nevoie de aproximativ patru până la șase săptămâni pentru ca o incizie sǎ se vindece. Oboseala și disconfort sunt comune. Încercați să păstrați tot ceea ce veți avea nevoie sau ce va avea nevoie bebelușul la ȋndemȃnǎ. Ȋn primele câteva săptămâni, evitați  poziția de  ghemuit sau de ridicare unoe obiecte mai grele decȃt bebelușul.  Țineți abdomenul în timpul mișcărilor bruște, cum ar fi tusea, strǎnutul sau rȃsul. Utilizați perne pentru sprijin suplimentar în timpul alăptării. Beți multe lichide. Apă potabilă și alte fluide pot ajuta la înlocuirea lichidul pierdutȋn  timpul nașterii și al alǎptarii

Evitați contactul sexual cel puțin pȃna medicul vǎ  dǎ undǎ verde. De multe ori, termenul este  ȋntre patru și șase sǎptǎmȃni dupǎ operație.  Cu toate acestea nu trebuie să renunțați la intimitate. Petreceți  timp cu partenerul sau cu partenerul și cu bebelușul dumneavoastrǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Polipectomia nazala

Chisturile ovariene - clasificare si optiuni terapeutice

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
SITEMAP