+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 13 Mai 2013 09:38

atac-cerebralEndarterectomia carotidianǎ este o procedură medicalǎ prin care se ȋndeparteazǎ  depozitele de colesterol de la nivelul pereţilor arteriali. Aceastǎ acumulare de plǎci (aterosclerozǎ), poate limita fluxul de sȃnge cǎtre creier. 

Medicul recomandǎ această intervenție chirurgicală în cazul în care pacientul a avut un accident vascular cerebral ușor sau mai multe atacuri ischemice tranzitorii (AIT) în ultimele 6 luni. Medicul poate recomanda operația și ȋn cazul ȋn care  pacientul are 70%  sau mai mult din artera carotidǎ ȋngustatǎ.

 

Procedura

Endarterectomia carotidianǎ dureazǎ, de obicei, aproximativ douǎ ore. Pacientul va fi anesteziat local sau general ȋn timpul operației. Cu toate acestea, unii medici preferǎ anestezia locală pentru a putea vorbi cu pacientul în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru permite chirurgului sǎ verifice reacția creierului la scăderea fluxului sanguin care apare în timpul intervenției chirurgicale. În timpul endarterectomiei carotidiene, chirurgul va face o incizie la nivelul gâtului pentru descoperi locul ȋn care placa blocheazǎ artera carotidǎ. 

În timpul procedurii, creierul primește sȃnge doar de la o arterǎ carotidǎ. Cu toate acestea, chirurgul poate folosi, de asemenea, un tub pentru a muta fluxul de sȃnge al arterei pe care o opereazǎ cǎtre artera sǎnǎtoasǎ. Medicul va elimina placa din interiorul arterei cu foarte multǎ grijǎ. În cele din urmă, chirurgul va închide artera cu ajutorul cusăturilor și va opri sȃngerarea. La finalul procedurii va fi ȋnchisǎ și incizia de la nivelul gȃtului.

 

Dupǎ operație

Dupǎ operație pacientul poate sta aproximativ 24 de ore ȋn unitatea de terapie intensivǎ pentru a fi monitorizat și pentru a preveni complicațiile. Pacientul rǎmȃne ȋn spital aproximativ douǎ pȃnǎ la trei zile.

Activitățile normale pot fi reluate într-o săptămână, atât timp cât  nu sunt solicitante din punct de vedere fizic. Pot exista unele dureri de gȃt ȋn primele douǎ sǎptǎmȃni de la operație, ȋnsǎ este important ca pacientul sǎ nu ȋntoarcǎ capul prea brusc sau prea des. Complicații grave ale endarterectomiei carotidiene  sunt mai puțin frecvente, dar existǎ. De exemplu, exista un risc destul de mic de a avea un accident vascular cerebral în timpul sau după intervenția chirurgicală. Acest lucru se ȋntȃmplǎ din cauza faptului cǎ ȋn timpul procedurii se pot  desprinde cheaguri de sânge, care pot bloca o arterǎ. Există, de asemenea, un mic risc de a dezvolta un atac de cord. Pentru a reduce riscul, pacientul trebuie sǎ aleagǎ un chirurg care sǎ aibǎ experințǎ ȋn realizarea endarterectomiei carotidiene.  

Alte  probleme care pot apǎrea în timpul intervenției chirurgicale sunt cele specifice operațiilor și anume: reacții adverse la anestezie, sângerare sau infecție. Pe termen scurt, pot apǎrea leziuni ale nervilor ce pot provoca o senzație de amorțeală la nivelul feței sau a limbii. 

Pentru pacienții cǎrora  endarterectomia carotidianǎ nu le este recomandata, existǎ și o altǎ metodǎ mai pțin invazivǎ numitǎ  angioplastie carotidianǎ. Ȋn cadrul acestei proceduri, un tub subțire cu un balon la capăt este inserat ȋn artera carotidǎ ȋngustatǎ.  Odatǎ ajuns ȋn locul care prezintǎ ȋngustarea, balonul este umflat pentru a ȋmpinge placa spre exteriorul peretelui arterei. De obicei, medicul introduce apoi un stent de mici dimensiuni în arterǎ pentru a se asigura cǎ artera nu se va bloca.

Pacientul ȋși poate relua activitatea ȋn aproximativ trei sǎptamȃni, ȋnsǎ recuperarea totalǎ depinde de organismul fiecǎrui pacient dar și de starea generalǎ de sǎnǎtate a acestuia.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Ablatia prin cateter

Operatia de bypass coronarian

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului