+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 22 Mai 2013 11:45

toxocarozaToxocaroza este o boalǎ provocatǎ de infestarea cu larve de T.canis de la cȃini și pisici și apare ȋn special ȋn cazul copiilor mai mici de zece ani. Infecția poate afecta  ficatul, inima, plǎmȃnii,  ochii și creierul. Eradicarea infecției cu T.canis este dificilă din cauza complexității ciclului său de viață, ȋnsǎ bunele practici de igienă și deparazitarea animalelor de companie sunt strategiile necesare pentru a reduce riscul de toxocarozǎ la om.

Ouale viermilor trec din materiile fecale ale câinilor și pisicilor și pot contamina locurile în care copiii se joacă. Ouăle pot fi înghițite de către copii, mai ales dacǎ copilul are tendința de a introduce orice obicet ȋn gurǎ sau de a nu se spǎla pe mȃini. După ce ajung ȋn organism, ouăle se transform ȋn larve, care penetreaza  pereții tractului digestiv și pot migra cǎtre ficat, plămâni, ochi sau în altă parte a corpului.

 

Simptomele toxocarozei

Multi copii pot sǎ nu prezinte o simptomatologie, ȋnsǎ dacǎ o fac, simptomele pot include:

Febră

Tuse

Respirație șuierătoare

Dureri abdominale

Ficatul sau splina mǎritǎ

Lipsa poftei de mȃncare

Apariția unei erupții cutanate care aratǎ ca urticaria 

Umflarea ganglionilor limfatici. 

 

Toxocaroza, de asemenea, poate afecta ochii, provocând scăderea vederii, umflarea zonei din jurul ochilor iar  netratarea bolii poate duce la deteriorarea retinei și la scǎderea vederii.

 

Diagnosticarea toxocarozei

Diagnosticul va fi pus de cǎtre medic dupǎ realizarea unui examen fizic și dupǎ analizarea simptomelor. Pentru a fi sigur cǎ este o infecție produsǎ de larvele  de la caini și pisici medicul va recomanda realizarea unui test de sȃnge care poate detecta anticorpii produși de sistemul imunitar ȋn lupta cu aceste corpuri strǎine.

 

Tratamentul toxocarozei

Toxocarioza severǎ care implică plămâni, ochi sau alte organe importante pot fi tratate cu medicamente antiparazitare care ucid larvele. În cazul ȋn care o larvǎ migrans visceralǎ  provoacă dificultăți de respirație deosebit de grave, poate fi necesarǎ internarea ȋn spital pentru a sprijini respirația în timp ce infecția este tratata. Steroizii sunt de obicei administrați pentru a suprima reacțiile alergice asociate cu infecții grave. În cazurile de larvǎ migrans ocularǎ,  pot fi necesare tratamente suplimentare pentru a preveni deteriorarea ochilor. De exemplu,  steroizii pot reduce inflamația și iritația ochilor. În anumite cazuri,  este necesarǎ utilizarea tratamentului cu laser pentru a ucide toți paraziții de la nivelul ochilor. Un astfel de tratament este fotocoagularea cu laser care poate fi folositǎ pentru a ucide paraziții. Tratamentul este, de obicei, disponibil ȋn ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacientul nu trebui sǎ se interneze ȋn spital.

 

Prevenirea toxocarozei

Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun după joaca cu animalele de companie. 

Spălați produsele alimentare care au venit în contact cu solul.

Nu lăsați copiii să se joace în zonele care sunt acoperite în materiile fecale de câine sau de pisică.

Învățați copiii că e periculos să introducǎ lucruri murdare ȋn gurǎ. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Scarlatina

Tusea convulsiva

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP