+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 03 Noiembrie 2014 13:19

measles-baby-2Rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus. Deși este o boală frecventă, în ziua de astăzi, poate fi prevenită printr-un vaccin. Rujeola mai este cunoscută și sub numele de pojar și, dacă nu este tratată, se poate agrava și poate duce la decesul bolnavului. 

 

 

 

Simptome

Boala se manifestă prin apariția de pete roşii centrate de puncte albe. Urmează perioada erupţiei cutanate care debutează la nivelul fetei şi gâtului şi se generalizează pe tot corpul, dar şi pe membre în 3 zile. Pot apărea tulburări ale tractului digestiv: vărsături, dureri abdominale, diaree. De asemenea, are loc inflamarea ganglionilor limfatici și apar simptome precum iritabilitate, dureri de cap, în special în cazul adulților.

 

Complicaţii

Boala poate să aibă complicații grave precum: convulsii febrile, otite, pneumonie, encefalită sau meningită (destul de rar). O persoană care a făcut pojar nu va mai contracta niciodată virusul, întrucât boala conferă imunitate definitivă. Pojarul este mai acut în cazul copiilor mari şi adulţilor.

 

Evoluție

Perioada de incubație a bolii durează în jur de 10 zile. Preerupția, perioada de început, durează 3-4 zile, iar, după apariția erupției, debutul său este gradat, cu sindrom febril care poate ajunge chiar și la 41 de grade.

În perioada eruptivă - erupţia rujeolica apare de obicei în cursul nopţii, primele pete apărând retroauricular şi la nivelul cefei, apoi pe frunte şi obraji coborând spre gât, iar a doua zi, erupţia se extinde spre torace şi rădăcina membrelor cu generalizare în a treia zi. După 2-3 zile elementele eruptive diminuă şi dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urma lor pete gălbui-cafenii, urmând apoi o descuamare fină. 

Perioada posteruptiva, în care bolnavul este în convalescenţă, se caracterizează prin dispariţia febrei şi a elementelor eruptive. În această fază, bolnavul este expus la variate complicaţii: pneumonii, pleurezii, convulsii, reacţii meningiene, scleroză în plăci, encefalita rujeolica, amigdalita, stomatita, otita medie supurată, miocardita, gastroenterite.

Complicaţiile apar mai ales la copiii mici. Acestea pot fi: diareea, otita medie, pneumonia, encefalita, decesul. Copiii malnutriți, cu carente de vitamina A, cei al căror sistem imunitar este scăzut sunt cei mai expuşi complicaţilor. Rujeola scade mult capacitatea de apărare a organismului, astfel încât infecţiile microbiene ulterioare pot îmbrăca forme grave.

 

Tratament

Tratamentul bolii este simptomatic şi de susţinere: antitermice pentru combaterea febrei şi hidratare. Izolarea se recomanda de la primele semne de boala până la 6 zile după apariţia erupţiei. De asemenea, camera bolnavului trebuie dezinfectată. Complicaţiile grave ale rujeolei pot fi evitate cu un tratament adecvat, care poate salva viaţa. Se recomanda alimentaţia şi hidratarea corectă. Modul cel mai eficient de a preveni rujeola este vaccinarea antirujeolica, recomandată înainte de împlinirea vârstei de 1 an. 

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și: 

Insomnia la copil

Durerile abdominale la copii

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului