+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 02 Iunie 2014 14:39

insomnia-copiiInsomnia este o tulburare ȋn care copiii fie au probleme ȋn a  adormi, fie  se trezesc foarte des pe timp de noapte. Cauzele principale din spatele insomniei la copil și adolescent sunt foarte diferite de cauzele insomniei la adult și pot fi destul de dificil de  identificat, diagnosticat  și tratat.

La copii, insomnia este cauzatǎ, de cele mai multe ori de probleme psihologice, cum ar fi depresia. Insomnia poate fi clasificatǎ în funcție de durată ( pe termen lung sau scurt ), severitate si frecvența  problemei. Insomnia pe termen scurt poate să apară pentru doar câteva zile și este cauzată de factori care, de obicei, trec destul de repede. Insomnia pe termen lung apare de trei ori pe sǎptǎmȃna, timp de o lună sau mai mult și poate fi cauzatǎ de diferiți factori (de exemplu: depresie, anxietate, durere, probleme medicale ). Uneori, nu exista nici un motiv evident iar la rǎdǎcina insomniei stǎ o problemǎ comportament.

Simptomele insomniei la copil:

Copilul ȋntȃmpinǎ dificultǎți de adormire după ce a fost pus în pat, se trezesc noaptea , nu pot adormi dupa ce s-au trezit.

Copilul poate fi obosit, poate părea vizibil amețit și distras sau din contrǎ  hiperactiv.

Somnolențǎ ȋn timpul zilei

Scăderea atenției

Agresivitate 

Probleme de memorie

    

Cauzele insomniei la copil:

Stresul  -  Nu ezitați să vǎ arǎtați interesul legat de viața copilului dumneavoastră. Întrebați-l pe cel mic cum merg lucrurile la școală. Este copilul agresat de cineva ? Copiii ȋși pot face griji din tot felul de motive  iar excesul de griji și stresul pot duce la insomnie .

    Utilizarea de cafeină sau alte stimulente 

Efectele secundare ale unor medicamente . Medicamentele utilizate pentru tratamentul deficitului de atenție, antidepresive , corticosteroizi, anticonvulsivante, toate acestea pot provoca insomnie .

Alte afecțiuni medicale, inclusiv fibromialgie, crampe musculare, dureri de creștere, arsuri la stomac sau bolile tiroidiene pot cauza insomnie. Tulburǎrile de somn, cum ar fi apneea obstructivǎ de somn  și sindromul picioarelor nelinistite pot interfera cu somnul copilului dumneavoastră .

Factorii de mediu . Zgomotul , căldura, frigul  și lumina din dormitor pot interfera cu somnul . Asigurați-vă că patul și salteaua sunt confortabile, iar dormitorul este organizat pentru a reduce interferențele mediului.

Tratamentul insomniei

Metode de tratament pentru insomnia la copii pot implica oricare dintre următoarele :

Aplicarea unor obiceiuri bune de igienǎ a somnului: limitarea timpului petrecut în pat, menținerea unui program regulat de somn, evitarea produselor care conțin cofeinǎ cu 4-6 ore înainte de culcare, stabilirea unue rutine de culcare care nu include activități de stimulare în termen de o oră de culcare (cum ar fi vizionarea TV, jocuri electronice sau jocuri pe calculator ) .

Un mediu de somn confortabil. Un dormitor confortabil ȋn care atmosfera este calmǎ, liniștitǎ; Evitați argumente sau discutarea problemelor provocatoare de anxietate chiar înainte de ora de culcare .

Respirație profundă , imagini mentale pozitive precum și alte tehnici de relaxare ( de exemplu: respirație abdominală liniștita ) pot fi ajutoare utile pentru a adormi. 

Setați ora de culcare, astfel încât copilul dumneavoastră sǎ doarmǎ ȋntre 9-11 ore pe noapte , în funcție de vârsta copilului. Pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 este nevoie de aproximativ 10 până la 11 ore de somn ȋn fiecare noapte ȋn timp ce adolescenții au nevoie de aproximativ 9 ore de somn ȋn fiecare noapte.

Luați în considerare terapia comportamentală. Specialiștii în terapie comportamentală și cognitivă sprijinǎ utilizarea unor metode psihologice fără a fi nevoie sǎ se recurgǎ la medicamente. Aceste metode sunt foarte utile și , în general, bune pentru copil, pe termen lung.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Durerile abdominale la copii

Durerile de cap la copii

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap