+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 24 Iunie 2013 10:04

dureri-cap-copilDurerile de cap la copii sunt destul de frecvente, ȋnsǎ ca și ȋn cazul adulților, de obicei, nu sunt grave. Cu toate acestea, dacǎ durerile se repetǎ ȋn mod constant cauza declanșatoare trebuie investigatǎ. Cele mai comune cauze care duc la dezvoltarea durerilor de cap la copil sunt migrenele, stresul și anumite traume, bolile sinusurilor dar și anumite probleme oculare. 

De asemenea, anumite alimente care conțin conservanți precum glutamat monosodic pot declanșa dureri de cap. Acestea pot fi destul de frecvente și pot interfera cu performanțele școlare ale copilului motiv pentru care necesitǎ tratament.

 

Cauzele durerilor de cap la copil

Foarte mulți factori pot cauza dureri de cap la copil, iar dintre acestea amintim:

Anumite boli și infecție. Boli comune precum rǎceala, gripa, infecții ale sinusurilor sau la nivelul urechii pot duce la apariția durerilor de cap. Cu toate acestea și alte infecții mai grave precum meningita sau encefalita provoacǎ dureri de cap, ȋnsǎ acestea sunt ȋnsoțite și de alte simptome.

Traumatisme craniane. Deși cele mai multe rǎni sunt minore, ȋn cazul ȋn care existǎ dureri de cap dupǎ o accidentare, este recomandat ca pǎrintele sǎ ducǎ copilul la medic pentru investigarea acestor dureri.

Stresul și anexietatea. Copiii care suferǎ de depresie sau de anxietate pot experimenta simptome precum durerile de cap.

Predispoziția genetică. Ȋn special migrenele tind sǎ se transmitǎ ȋn familie.

Anumite alimente sau bǎuturi. Alimentele cu conservanți sau cele care conțin prea multǎ cofeinǎ pot duce la dezvoltarea durerilor de cap.

Rar, o tumoare la nivelul creierului sau o hemoragie pot pune presiune pe anumite zone ale creierului, provocând  dureri de cap cronice, ce țin sǎ fie din ce ȋn ce mai puternice. De obicei, în astfel cazuri, durerile de cap sunt ȋnsoțite și de probleme vizuale, amețeli, lipsa de coordonare sau  alte probleme neurologice.

 

Simptomele durerilor de cap la copil

Copiii, ca si adulții pot suferi de diferite tipuri de dureri de cap. Acestea sunt:

Migrenele pot provoca:

Dureri de cap

Greață

Vărsături

Durere abdominală

Sensibilitate la lumina sau sunet 

Migrenele la copil pot dura o oră sau chiar mai mult

 

Nevralgiile migrenoase pot provoca:

Mai multe episoade dureroase pe zi, de la unul la aproximativ opt

Congestie

Secreții nazale

Agitație

Dureri ascuțite, ȋn special ȋntr-o parte a capului

Sunt mai puțin frecvente la copiii sub 10 ani

 

Cefaleea poate provoca:

Presiune la nivelul tȃmplelor

Durerea  nu este agravată de activitatea fizică

Durerile de cap nu sunt însoțite de greață sau vărsături

Copii mai mici care suferǎ de cafalee pot dormi mai mult decȃt de obicei sau pot sǎ nu aibǎ chef de joacǎ. Acest tip de durere de cap poate dura de la 30 minute la mai multe zile.

 

Durerea de cap  cronicǎ:

În cazul în care copilul are dureri de cap mai mult de 15 zile pe lunǎ, suferǎ de dureri de cap cronice

Cauzele pentru durerile conice variazǎ de la infecții și traumatisme minore pȃnǎ la durerile cronice produse de administrarea anumitor medicamente

 

Diagnosticarea durerilor de cap la copil

Copiii vor fi examinați amǎnunțit de cǎtre un medic pediatru. Dacǎ ȋn cadrul examinǎrii nu sunt găsite cauzele durerii de cap atunci specialistul poate recomanda un control la un medic   neurolog. Ȋn cadrul consultației, medicul neurolog poate realiza anumite teste pentru a diagnostica cauza ce stǎ ȋn spatele durerilor prin: imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ, tomografie computerizatǎ sau puncție lombarǎ ȋn cazul ȋn care suspecteazǎ meningitǎ. Este util ca parinții sǎ ținǎ o evidențǎ a durerilor de cap mai ales pentru cǎ acestea pot fi provocate de anumite alimente.

De asemenea, și un control oftalmologic este recomandat, ȋn cadrul cǎruia medicul va realiza un examen oftalmologic complet. Aceasta include diagnosticarea unei posibile erori de refracție ceea ce ȋnseamnǎ cǎ copilul are nevoie de ochelari sau alte afecțiuni oculare.

Tratamentul durerilor de cap la copil

Tratamentul durerilor de cap la copil se realizeazǎ ȋn funcție de cauza care produce aceste dureri. Medicul poate recomanda un tratament medicamentos pentru  calmarea durerilor: medicamente antialgice sau  medicamentele de tip OTC. Aspirina trebuie sǎ fie utilizatǎ cu precauție la copil din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye.

Tratament terapeutic. Medicul poate recomanda realizarea unei terapii ȋmpotriva stresului sau a anxietǎții. Se pot realiza, de asemenea, terapii cognitiv-comportamentale sau copilul poate fi ȋnvǎțat sǎ utilizeze tehnicile de relaxare.

Alimentația este foarte importantǎ. Se recomandǎ o alimentație sanǎtoasǎ, bogatǎ ȋn fructe și legume și tot mai puține alimente ce conțin conservanți. De asemenea, se recomandǎ evitarea cofeinei.

 

Prevenirea durerilor de cap la copil

Asigurați-vǎ cǎ copilul dumeneavostrǎ:

Consumǎ suficiente lichide peentru a preveni deshidratarea

Evitǎ cofeina

Doarme suficient

Are o alimentație echilibratǎ

Utilieazǎ tratamentul prescris de medic

Face ȋn mod regulat exerciții fizice

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Toxocaroza

Scarlatina

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP