Sancrul moale este o boalǎ cu transmitere sexualǎ (BTS), contagioasă, dar în același timp, tratabilǎ. Aceastǎ afecțiune apare mai frecvent ȋn Africa și ȋn Asia de Sud-Est, dar se ȋntȃlnește și ȋn Europa sau America de Nord. Boala este cauzatǎ de bacteria numitǎ Haemophilus ducreyi și se manifestǎ prin apariția, ȋn special la bǎrbați, a unor papule roșii care progreseazǎ spre ulcerații dureroase. Boala poate fi transmisǎ prin contact sexual sau prin contact direct cu pielea unei persoane care are rǎni deschise.
Simptomele sancrului moale
Dupǎ o perioadǎ de incubație cuprinsǎ ȋntre patru pȃnǎ la 10 zile, ȋntr-o primǎ fazǎ apare o leziune ȋnconjuratǎ de un edem care urmeazǎ sǎ se transforme ȋntr-o pustulǎ. Aceasta continuă să creascǎ în dimensiune pȃna ce se transformǎ ȋntr-o ranǎ ulceroasǎ care provoacă durere. Aceste răni continuă să se umfle pȃnǎ vor forma abcese.
Boala afecteazǎ atȃt bǎrbații cȃt și femeile. Cele mai multe femei prezintǎ ca simptome:
• durere în timpul urinării;
• scurgeri vaginale urȃt mirositoare;
• sȃngerare rectalǎ;
Ȋn cazul bǎrbaților, răni vizibile pot apǎrea pe orice zonă a organelor genitale, iar pacientul poate experimenta și inflamarea ganglionilor limfatici din zona inghinalǎ.
Diagnosticarea sancrului moale
Diagnosticarea sancrului moale se face de către medicul dermato-venerolog, după inspectarea leziunilor. Deși nu existǎ teste disponibile pentru sancrul moale, medicul poate recomanda realizarea unor teste pentru a exclude alte cauze. Femeile care suferǎ de aceastǎ afecțiune sunt sfǎtuite sǎ realizeze și un test Babeș-Papanicolau.
Tratamentul sancrului moale
Sancrul moale este o infecție bacteriană, de aceea medicul va opta pentru un tratament cu antibiotice precum: eritromicina, azitromicina, ceftriaxona sau sulfametoxazolul.
Dacǎ leziunile nu sunt tratate, ele se vor vindeca mult mai greu, existȃnd riscul de suprainfecție, lucru care poate duce la apariția complicațiilor.
Leziunile sau rǎnile se pot vindeca ȋn aproximativ douǎ sǎptǎmȃni, ȋnsǎ urmǎrirea evoluției bolii este necesarǎ pentru ca medicul sǎ fie convins cǎ tratamentul a avut succes. Timpul de vindecare depinde, ȋn primul rȃnd, de dimensiunea leziunilor. Specialiștii recomandǎ tratarea cȃt mai rapidǎ a sancrului moale pentru a evita contaminarea cu alte boli cu transmitere sexualǎ mult mai grave.
Prevenirea sancrului moale
Pentru a preveni rǎspȃndirea sau apariția bolii, este recomandatǎ utilizarea prezervativului precum și limitarea numǎrului de parteneri. Dacǎ unul din parteneri suferǎ de aceastǎ boalǎ, medicii recomandǎ abstinența pȃnǎ la vindecarea leziunilor. Igiena zonei intime este, de asemenea, foarte importantǎ ȋn prevenirea contaminǎrii.
Este foarte importantǎ evitarea atingerii leziunilor, ȋnsǎ dacǎ acest lucru s-a ȋntȃmplat spǎlați-vǎ pe mȃini pentru a evita ca infecția sǎ se rǎspȃndeascǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Doar 46% dintre tinerii care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit mereu prezervativ