+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 06 Februarie 2013 10:12

molluscum-contagiosum Molluscum contagiosum este o infecție a pielii care se transmite cel mai des prin contact sexual. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi trasmisǎ și prin intermediul obiectelor personale, precum haine, prosoape sau prin simpla atingere.

 

Boala se manifestǎ prin apariția unor bubițe ce au aspectul unor coșuri, ȋnsǎ acestea sunt produse de virusul Contagiosum Molloscum (MCV). Atunci cȃnd apare la adulți cel mai probabil infecția a fost transmisǎ prin intermediul relațiilor sexuale și afecteazǎ ȋn special organele genitale, abdomenul, coapsele și fesele. Existǎ mai multe tulpini ale virusului ȋnsǎ MCV-2 este forma virusului care apare cel mai des la adulți. Molluscum contagiosum care apare ȋn cazul copiilor este cauzat de altǎ formǎ a virusului MCV.

Perioada de incubație a virusului este de aproximativ șase sǎptǎmȃni iar leziunile pot sǎ aparǎ pȃnǎ la șase luni de la momentul infectǎrii.

 

Simptomele Molluscum contagiosum

Leziunile sunt rotunde, de culoarea pielii și au ȋntre 2 - 5 mm și se gǎsesc fie grupate fie ca leziuni unice. La copii, leziunile apar pe fațǎ, la nivelul gȃtului, la nivelul axilelor, al mâinilor și al brațelor. Mai mult, ȋn unele cazuri, pe lȃngǎ leziuni apar și eczeme. La adulți, molluscum contagiosum poate apǎrea prin transmitere sexualǎ iar leziunile se poat dezvolta la cȃteva sǎptǎmȃni sau luni de la infectare. Pentru persoanelele care au un sistem imunitar slǎbit simptomatologia poate fi mai severǎ.

Virusul este contagios pȃna cȃnd leziunile dispar, iar ȋn perioada activǎ virusul se rǎspȃndește cu ușurințǎ de la o persoanǎ la alta, sau dintr-o parte a corpului la alta.

 

Diagnosticarea Molluscum contagiosum

Diagnosticarea bolii se face printr-un examen fizic. Cu tote acestea, dacǎ existǎ dubii privind natura afecțiunii, medicul poate realiza unele teste suplimentare care pot sǎ evidențieze existența si a altor boli cu transmitere sexuale. Medicul poate recomanda realizarea unei biopsii, prin recoltarea unei mostre de țesut de la nivelul leziunilor.

 

Tratamentul Molluscum contagiosum

Ȋn cazul persoanelor care nu au sistemul imunitar slabit, nu este necesar tratamentul deoarece leziunile dispar de la sine ȋn cȃteva luni. Cu toate acesta, dacǎ leziunile se află ȋn zona genitalǎ medicii recomandǎ ȋndepǎrtarea lor pentru a nu transmite virusul. De asemenea, proeminențele pot fi ȋndepǎrtate pentru a se evita rǎspȃndirea virusului și la alte zone ale corpului.

Medicul poate recomanda atȃt un tratament medicamentos cȃt o intervenție chirurgicalǎ de ȋndepǎrtarea leziunilor. În unele cazuri, unguentele aplicate direct pe leziune pot fi de folos. Se pot recomanda creme iritante pe bazǎ de acid salicilic sau hidroxid de potasiu care ajutǎ la dizolvarea leziunii. De asemenea, cremele antivirale sunt o altǎ opțiune de tratament.

Dacǎ pacientul dorește sǎ ȋndepǎrteze proeminențele mult mai rapid, medicul poate recomanda una din urmǎtoarele terapii:

• Crioterapia

• Terapia cu laser

• Rǎzuirea leziunii pentru ȋndepǎrtarea materialului viral și contagios din interiorul acesteia.

 

Prevenirea Molluscum contagiosum

Persoanele cu Molluscum contagiosum pot lua unele mǎsuri pentru a preveni atȃt infectarea altor persoane dar și rǎspȃndirea virusului ȋn alte zone ale corpului:

• Spălați-vă des pe mâini;

• Evitați sǎ atingeți leziunile;

• Nu împărtășiți obiectele personale;

• Evitați contactul sexual;

• Acoperiți leziunile.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Sancrul moale

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP