+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 17 Octombrie 2013 12:33

adenom-prostataAdenomul de prostată este o afecțiune ce duce la îngustarea uretrei, provocând astfel probleme urinare. În timp, muşchiul vezicii urinare devine treptat mai puternic, mai gros, şi mult prea sensibil, contractându-se chiar şi atunci când acesta conţine cantităţi mici de urină, cauzând astfel nevoia de a urina frecvent.

Principalul factor de risc al adenomului de prostatǎ este vȃrsta. Cu toate acestea existǎ și alți factori care pot influența dezvoltarea bolii. 

“Adenomul de prostată apare cu cea mai mare frecvență la vârsta de 55-60 de ani. Cu cât bărbatul înaintează în vârstă, cu atât riscul de adenom creşte. Peste vârsta de 70 de ani, un bărbat din trei suferă de adenom de prostată, iar procentul urcă la 50% la grupa de vârstă de peste 80 de ani. Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicații. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat”, a explicat academician prof. dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

Factorul genetic – riscul de adenom de prostatǎ este mai mare la afro-americani iar specialiștii au observat cǎ existǎ un risc cu a dezvolta mai repede boala decȃt ȋn cazul cauazienilor. Această condiție este mai frecventǎ și ȋn rȃndul bǎrbaților care trăiesc în țările asiatice.

Studiile au arǎtat, de asemenea, o legătură între sindroamul de rezistențǎ la insulinǎ, inclusiv ȋntre obezitate, diabet zaharat și colesterol ridicat și adenomul de prstatǎ. Cercetǎrile, de asemenea, sugereazǎ cǎ bǎrbatii care fac sport ȋn mod regulat au un risc mai mic de a dezvolta adenom de prostatǎ. Speciliștii reamintesc faptul cǎ dupǎ vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să facă o evaluare anuală a aparatului urinar și, în special, a prostatei. Principalele testări: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) și un examen ecografic, la care se poate adăuga tușeul rectal. Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă sau senzația de urinare incompletă, fără îndoială că evaluarea va trebui să fie facută chiar și înaintea vârstei de 50 ani.

Data de 30 septembrie marcheazǎ ȋnceputul Sǎptǎmȃnii Europene a Urologiei, prilej cu care Asociația Română de Urologie și Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului au lansat campania de informare “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”.

„Simptomele de tract urinar inferior, cauzate în mare măsură de adenomul de prostată, au o prevalență de 14% la bărbații cu vârsta de 30 de ani și de 40% la bărbații care trec de vârsta de 50 de ani, la nivel european”, reamintește prof. dr. Ian Banks, președinte al European Men’s Health Forum, partener al Inițiativei pentru Sănătatea Bărbatului. 

Mai mult, “pe măsură ce fenomenul de îmbătrânire a populației este din ce în ce mai pronunțat, devine din ce în ce mai important ca adenomul de prostată să fie detectat timpuriu și tratat eficient”, a continuat specialistul.

Tot datele statistice mai indicǎ faptul cǎ din cei peste 900.000 de pacienți români cu boli de prostată, doar un sfert se prezintă anual la medic pentru a primi un tratament. Chiar dacă simptomele bolii au dispărut, tratamentul trebuie continuat pe o perioadă mai lungă. Specialiștii avertizeazǎ cǎ ȋn caz contrar, prostata va continua să crească în dimensiuni, iar „boala se poate complica printr-o retenție acută de urină sau va fi nevoie de o intervenție chirurgicală”.

Primul studiu pan-european despre sănătatea bărbatului, realizat anul trecut indicǎ o realitate alarmantǎ, și anume cǎ  speranța medie de viață în Uniunea Europeanǎ, pentru bărbați, este de 76,1 ani, față de 82,2, la femei. Mai mult, 700.000 de bărbați mor anual din cauza cancerului, 300.000 ca urmare a unui infarct și 180.000 din cauza unui accident vascular cerebral ȋn timp ce 630.000 de bărbați din grupa de vârstă activă (15-64 de ani) mor anual în UE, comparativ cu numai 300.000 de femei.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Adenomul de prostata

Orhita (Inflamatia testiculului)

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP