+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 09 Februarie 2015 12:45

9-21-2009-2Boala Still a adulților este un tip rar de artrită care se caracterizează prin dureri în gât, o erupție de culoarea somonului și febră crescută. Durerile de articulații tind să se dezvolte la câteva săptămâni după ce au apărut semnele și simptomele bolii.

Cauza bolii este necunoscută, dar unii cercetători cred că există posibilitatea să fie declanșată de o infecție. Majoritatea persoanelor experimentează doar un singur episod al bolii Still, însă există cazuri când boala persistă sau este recurentă.

 

Semne și simptome

Cele mai frecvente simptome care apar în cazul bolii Still sunt următoarele:

- Dureri în gât. Acesta este unul din primele simptome care apar. Este posibil ca nodulii limfatici din zona gâtului să se inflameze și să devină dureroși.

- Febră. Bolnavul prezintă febră de cel puțin 38,9 C timp de cel puțin o săptămână. Episoadele febrile apar cel mai probabil după-masă sau seară. Între episoade, temperatura corpului va fi normală.

- Erupţie. O iritație de culoarea somonului poate apărea și dispărea odată cu febra. Erupția apare, de obicei, pe trunchi, brațe și picioare.

- Articulaţii dureroase și umflate. Articulațiile, în special cele de la genunchi, încheieturi, glezne, coate, mâini și umeri,  devin țepene, dureroase și inflamate.

- Dureri musculare. Durerea este atât de severă încât poate afecta desfășurarea activităților zilnice.

Prezența unor din aceste simptome nu indică în mod necesar că o persoană are boala. Simptomele bolii sunt asemănătoare cu simptomele altor boli, precum mononucleoză sau limfom.

 

Factori de risc

Vârsta este principalul factor de risc în cazul bolii Still, cu posibilitatea că boala să apară la adulți de două ori pe parcursul vieții: o dată în jurul vârstei de 15-25 de ani, iar altă dată în jurul vârstei de 36-46 de ani.

Atât femeile, cât și bărbații au șanse egale de a dezvolta boala. Nu s-au înregistrat decât rar mai multe cazuri de boala Still în aceeași familie, astfel că e puțin probabil că boala să se moștenească genetic.

 

Diagnostic

Nu există un singur test care să ajute la diagnosticarea bolii.  Metodele imagistice sunt folosite pentru a descoperi care sunt problemele cauzate de boală, în timp ce testele de sânge pot exclude din diagnostic alte boli cu simptome asemănătoare.

 

Tratament

Tratamentul bolii Still urmăreşte atât ameliorarea durerii, cât și prevenirea eventualelor complicaţii care pot apărea la nivel articular. În acest sens, medicul va prescrie medicaţie cu antiinflamatoare, corticosteroizii și medicaţia imunosupresoare. 

 

Andra Silivestru

Citește și:

Coxartroza

Gonartroza – cauze, diagnosticare si tratament

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP