+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 13 Ianuarie 2014 15:04

artrita-reumatoidaProtejarea articulațiilor ȋnseamnǎ utilizarea acestora ȋntr-un mod sǎnǎtos și  protejarea ȋmpotriva deteriorǎrii. Indiferent dacǎ suferiți de artritǎ reumatoidǎ sau doar vreți sǎ ȋnvǎțați sǎ vǎ mențineți articulațiile sǎnǎtoase, urmǎtoarele sfaturi vǎ pot fi de ajutor:

Evitați excesul de kilograme - Dacă aveți poliartrită reumatoidă la nivelul șoldului, genunchilor sau la nivelul picioarelor excesul de greutate poate însemna un stres mai mare pentru  articulațiile dureroase. Chiar dacǎ nu suferiți de artititǎ vǎ puteți proteja articulațiile, avȃnd o greutate normalǎ.

Exercițiile regulate -  ajutǎ la mentinerea funcției articulare, reduce rigiditatea. Acestea pot reduce și  riscul de diabet și boli de inimǎ. Atenție ȋnsǎ! Prea multe exerciții fizice sau realizarea greșitǎ a acestora poate provoca daune, în special în cazul în care articulațiile sunt deja fragile. Alegeți exerciții care pun mai puținǎ presiune pe articulații, cum ar fi ȋnotul, ciclismul staționar și ridicare de greutăți ușoare.

Renunțați la fumat - fumatul crește riscul de artritǎ reumatoidǎ, sau dacǎ aveți deja boala fumul de tigarǎ face ca afecțiunea sǎ se agraveze. 

Utilizați dispozitivele de asistare pentru a reduce stresul în articulații - Utilizarea dispozitivelor de asistare poate reduce stresul asupra articulatiilor afectate, protejȃndu-le. De exemplu, dacă aveți artrita reumatoida la nivelul șoldului sau genunchiului, utilizarea unui baston de pe partea opusă poate prelua 20 % până la 30 % din greutatea care aparǎ pe articulații.

Utilizați ȋn special articulațiile mai puternce din corp:

Transportați o geantă pe umăr în loc sǎ țineți geanta ȋn mânǎ

Transportați pungile ȋn brațe, aproape de corp, și nu ȋn mȃini

Țineți obiectele mici în palme, în loc de degete .

Utilizați ambele mâini  pentru a deschide ușile grele .

Țineți sacoșa cu două mâini în loc de una.

Cum ne putem pǎstra articulațiile sǎnǎtoase ȋn timpul exercițiilor fizice?

 

Alimentația sǎnǎtoasǎ - studiile au arǎtat cǎ acizii grași omega 3 sunt eficienți în reducerea inflamației articulare. De asemenea, asigurați-vă cǎ mȃnancați suficienți carbohidrați, deoarece aceștia sunt esențiali pentru recuperarea mușchilor și oferă combustibil pentru organism ȋn timpul exercițiilor.

Nu uitați de stretching – întindeți muschii mereu înainte și după un exercițiu de rutină. O ȋncalzire corectǎ ȋnainte de exerciții fixice face corpul mai flexibil.

Luați în considerare utilizarea unor suplimente precum:

Glucozaminǎ, condroitinǎ, calciu și vitamina C;

Acid hialuronic – acesta se găsește în mod natural în 90 % din țesuturile conjunctive ale corpului nostru. În corp acesta ajutǎ la lubrifierea articulațiilor și acționează ca un amortizor.

Folosiți încălțăminte și echipament corespunzǎtor - înainte de a începe orice antrenament asigurați-vǎ cǎ aveți echipamentul corect pentru a oferi articulațiilor cea mai bună protecție . 

Mențineți o posturǎ bunǎ de-a lungul exercițiilor. Folosirea de tehnici incorecte nu face altceva decȃt sǎ  slǎbeascǎ mușchii și articulațiile, în loc sa le consolideze.

Ascultați-vǎ corpul - în cazul în care articulațiilor vǎ dor trebuie sa nu face sport o perioadǎ, sau sa optați pentru exerciții foarte ușoare.

Beați apă ! Buna hidratare ajută la lubrifierea articulațiilor și este esențialǎ pentru a le menține în cea mai bună stare. Asigurați-vă că sunteți hidratat în timpul antrenamentului . 

Dupǎ antrenenament

Exercițiile intense poate  reduce producția de celule albe din sânge. Vitamina C este esențialǎ pentru  îmbunătățirea absorbția de minerale, cum ar fi de fierul . Multi atleți au un deficit de fie, ȋn special femeile.

Luați-vǎ  liber una sau doua zile pe sǎptǎmȃnǎ pentru a permite mușchiilor sa se recupereze.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Artrita reactiva

Gonartroza – cauze, diagnosticare si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP