+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 23 Septembrie 2013 11:39

fobia-socialaO fobie este definitǎ drept o teamă excesivă, cauzată de un obiect sau de o situaţie. Spre deosebire de anxietate, fobia este o problemǎ de lungă durată  şi provoacă reacţii intense atȃt fizice cȃt şi psihologice, care pot afecta capacitatea pacientului de a se purta normal.

In fobia socialǎ interacțiunile normale de zi cu zi provoacǎ pacientului o anxietate iraționalǎ, fricǎ de a fi judecat sau de a fi privit de alți oameni. Tulburarea de anxietate socială este o afecțiune ce poate fi tratatǎ  prin consiliere psihologică, medicamente dar și prin dorința pacientului de a-și ȋmbunǎtǎți abilitatea  de a interacționa cu ceilalți. 

Anxietatea socială sau fobia socialǎ este, de fapt, o afecțiune destul de comună. Unii oameni experimenteazǎ anxietate în diferite situații sociale iar afecțiunea poartǎ numele de  tulburare de anxietate socială generalizată. Pentru alte persoane cu fobie socialǎ, anxietatea apare doar ȋn anumite momente cum ar fi atunci cȃnd merg la petreceri, mǎnȃnca la restaurant sau vorbesc cu strǎinii. Cea mai comunǎ fobie socială este teama de a vorbi ȋn public sau în fața unui public.

Cauzele fobiei sociale

Cauzele posibile care pot duce la dezvoltarea fobiei sociale sunt:

Factorul genetic -  Tulburǎrile de anxietate au tendința de a se moștenii în familii. Cu toate acestea, nu este foarte clar cât de mult se datoreazǎ factorului genetic și cȃt de mult se datorează comportamentului ȋnvǎțat.

Dezechilibru la nivelul substanțelor chimice din creier - Serotonina este un neurotransmițǎtor care ajutǎ la reglarea stǎrii de spirit și a emoțiilor. Persoanele cu tulburare de anxietate socială pot fi foarte sensibile la efectele serotoninei.

Experiențele negative. Copiii care au avut experiențe negative ȋn copilǎrie sunt mai predispuși la tulburări de anxietate socială. În plus, anumite evenimente negative din viață pot fi asociate cu tulburare de anxietate socială.

Simptomele fobiei sociale

Timididatea și emoțiile sunt douǎ aspecte normale ȋn viața fiecǎrui om, ȋnsǎ ȋn cazul tulburărilor de anxietate socială, acestea interferează cu rutina și  scad calitatea vieții pacientului.

Simptomele emoționale ale fobiei sociale:

Îngrijorare intensă cu zile, săptămâni, sau chiar luni înainte de o situație socială anume

Frica extremǎ de a fi urmărit sau judecat de ceilalți, în special persoanele strǎine

Teama că pacientul va acționa în moduri ȋn care se va face de râs

 

Simptomele fizice ale fobiei sociale

Față roșie

Dificultăți de respirație

Greațǎ

Tremurat sau agitare 

Transpirație sau bufeuri

Senzație de amețeală sau leșin

Simptome comportamentale ale fobiei sociale

Evitarea situațiilor sociale pȃnǎ ȋn măsura ȋn care  se limitează activitățile normale

Nevoia de a fi mereu ȋnsoțit

Nevoia de a bea ȋnainte de o activitate socialǎ

Diagnosticarea fobiei sociale

Nu există niciun test de laborator pentru a diagnostica aceastǎ tulburare de anxietate socialǎ.  Medicul va cere pacientului să descrie simptomele pe care le experimenteazǎ, cât de des apar și în ce situații. Pentru a fi diagnosticat cu tulburare de anxietate socială, un pacient trebuie sǎ prezinte anumite criterii precum:

teamǎ persistentǎ de situații sociale

Acele situații sociale sǎ provoace anxietate

Nivelul de anxietate sǎ fie disproporționat ȋn raport cu situația experimentatǎ

Evitarea unor situații sociale pentru a evita anxietatea

Anxietatea sǎ interfereze cu viața de zi cu zi a pacientului

Tratamentul fobiei sociale

Consilierea psihologică amelioreazǎ simptomele la cele mai multe persoane cu tulburare de anxietate socială. În acest sens, cea mai utilizatǎ terapie este cea cognitiv-comportamentalǎ. Acest tip de terapie se bazează pe ideea că doar gândurile sunt cele care determină modul în care un om se comportă sau reacționeazǎ. Terapia cognitiv-comportamentală poate include, de asemenea, terapia de expunere.  De asemena, medicul poate recomanda pacientul anumite tehnici de management al stresului sau anumite tehnici de relaxare.

Terapia medicamentoasǎ – Diferite tipuri de medicamente sunt utilizate pentru a trata tulburarea de anxietate socială. Cu toate acestea, inhibitori selectivi ai recaptǎrii serotoninei (SSRI ) sunt adesea primul tip de medicamente încercat pentru simptomele persistente de anxietate socială. Pentru a reduce riscul de reacții adverse, medicul va recomanda sǎ ȋncepeți cu o doză mică de medicamente pe care sǎ o creșteți treptat. 

Alte opțiuni de tratament pe care medicul le poate recomanda sunt:

Medicamentele antidepresive

Benzodiazepine  - acestea sunt utilizate pe termen scurt iar de multe ori au un efect sedativ.   

Beta-blocante  - aceste medicamente acționează prin blocarea efectului stimulator al epinefrinei (adrenalinei). Ele pot reduce frecvența cardiacǎ, tensiunea arterialǎ motiv pentru care  nu sunt recomandate pentru tratamentul general al tulburării de anxietate socială. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Anxietatea de separare la copil

Cum prevenim astenia de toamna?

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP