+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 09 Iulie 2013 08:08

dislexiaDislexia nu este o boalǎ, ci mai degrabǎ este o tulburare de învățare caracterizată prin apariția dificultăților la citire. Dislexia este o dizabilitate de ȋnvǎțare frecventǎ la copil și apare la copiii cu vedere și inteligențǎ normalǎ. Uneori, dislexia este nediagnosticată timp de ani de zile și nu este recunoscutǎ pȃnǎ la vȃrsta adultă. Nu există un tratament care sǎ vindece dislexia. Este o stare  ce rǎmȃne pe tot parcursul vieții cauzată de trăsături moștenite care afectează modul în care funcționează creierul. Cu toate acestea, majoritatea copiilor prin îndrumare sau un program de educație de specialitate, pot avea rezultate școlare foarte bune. Dislexia este legatǎ de anumite gene care controlează modul în care creierul se dezvoltǎ. Specialiștii afirmǎ cǎ aceasta tinde sǎ fie moștenitǎ ȋn cadrul familiei.

 

Simptomele dislexiei

Simptomele dislexiei pot fi greu de recunoscut înainte de intrarea la școalǎ  a copilului, dar existǎ unele indicii care pot indica o problemă. După ce copilul ajunge la vârsta școlară, profesorul copilului poate fi primul care observă  problema.

Ȋnainte de școală

Vorbirea ȋncepe greu

Copilul ȋnvațǎ cuvinte noi greu

Copilul are dificultǎți ȋn gǎsirea de rime

Vârsta școlară

Odată ce copilul a ajuns la școală, simptomele de dislexie pot deveni mai evidente, inclusiv:

Citirea la un nivel mult sub nivelul așteptat pentru vârsta lui

Probleme de procesare și de a înțelege ceea ce aude

Dificultatea de a ințelege instrucțiuni rapide

Dificultatea de a vedea sau auzi asemănări și deosebiri între litere  sau ȋntre cuvinte

Dificultǎți ȋn ortografie

Probleme ȋn învățarea unei limbi străine

Adolescențǎ și maturitate

Dislexia la adolescenți și adulți este similarǎ cu cea de la copii. Deși intervenția timpurie este benefică pentru tratamentul dislexiei, nu e niciodată prea târziu să caute ajutor pentru dislexie. Unele simptome comune ale dislexiei la adolescenti și adulti includ:

Dificultăți la citire

Dificutǎți ȋn rezumarea unei povestiri

Dificultǎți ȋn ȋnvățarea unei limbi străine 

Dificultǎți ȋn memorare

 

Diagnosticarea dislexiei

Nu există niciun test care poate diagnostica dislexia. Cu toate acestea specialistul va lua în considerare o serie de lucruri, cum ar fi:

Răspunsurile la o serie de întrebări. Acestea vor include probabil aspecte despre dezvoltarea copilului, educație și istoricul medical. 

Rǎspunsul la anumite chestionare.

Teste neurologice. Acestea pot ajuta la excluderea unei alte tulburǎri

Testarea psihologică. Aceste teste pot ajuta la a determina unele probleme sociale, de anxietate sau a depresiei, deoarece și acceste aspecte pot duce la limitarea abilităților copilului.

Testarea capacitații de  lectură și alte abilități academice. Copilului i se pot da cȃteva teste educaționale de către un expert în citire pentru a se diagnostica problema.

 

Tratamentul dislexiei

Nu există nicio modalitate cunoscutǎ pentru a corecta diferitele aspecte care stau la baza anomaliilor la nivelul creierului și care au ca efect apariția dislexiei.  Dislexia nu este tratată în general cu medicamente. Cu toate acestea, în cazul în care copilul  are o afecțiune precum ADHD acestuia i se pot prescrie medicamente.

Dislexia este tratatǎ prin educație. Profesorii vor folosi diferite tehnici de auz, văz și pipăit pentru a îmbunătăți abilitățile de citire. Un specialist logoped se va concentra pe sprijinirea copilului: Acesta va ȋnvǎța să recunoască toate sunetele care alcătuiesc un cuvȃnt și va ajuta copilul sǎ ȋși construiascǎ un vocabular.

Cum puteți ajuta copilul?

Rezolvați problema  cȃt mai devreme. Dacă bănuiți că dislexia poate fi problema de care suferǎ copilul, discutați cu medicul dumneavoastră. Copiii cu dislexie care primesc ajutor suplimentar în grădiniță sau clasa întâi  ȋși îmbunătățesc adesea abilitățile  de lectură suficient pentru a reuși sǎ facǎ fațǎ atȃt în școala generalǎ cȃt și la liceu. 

Citiți cu voce tare pentru copilul dumneavoastră. Este cel mai bine dacă începeți de la vȃrsta de 6 luni sau chiar mai devreme. Ȋncearcați sǎ ascultați cărți înregistrate ȋmpreunǎ cu copilul dumneavoastră. 

Formați echipǎ cu profesorii celor mici prin crearea unui program de educație individualizat. Un specialist logoped poate fi foarte util pentru mulți copii cu dislexie. 

Sprijiniți copilul cȃt de mult puteți și ȋncercați sǎ ȋl motivați. Țineți minte cǎ dislexia nu are legǎturǎ cu inteligența copilului dumneavostǎ ci este o tulburarea legatǎ de anumite gene care controlează modul în care creierul se dezvoltǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Ce sunt fobiile?

Arahnofobia – cauze si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP