+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 28 Ianuarie 2014 11:05

tulburari-invatare-copilTulburările de învățare definesc o vastǎ paletǎ de afecțiuni. Acestea nu sunt provocate, de obicei,   de o problemă de inteligență sau motivație. Copii cu dizabilități de învățare nu sunt leneși sau proști iar nivelul lor de inteligențǎ este asemǎnǎtor cu cel al oricarui copil. Copiii și adulții cu dizabilități de învățare pot vedea, auzi sau înțeleage lucrurile în mod diferit . Acest lucru poate duce la apariția problemelor ȋn ceea ce privește învățarea de noi informații, precum probleme ȋn utilizarea acestor informații.

Cele mai frecvente tipuri de dizabilitǎți de ȋnvǎțare implicǎ probleme cu cititul, scrisul , matematica, logica, sau cu vorbirea. Cel mai important lucru de reținut este faptul că majoritatea copiilor cu dizabilități de învățare sunt la fel de inteligenți ca oricare alt copil. Ei au nevoie doar ca informațiile sǎ le fie predate  în moduri adaptate la stilurile lor de învățare unice.

 Simptomele deficiențelor de ȋnvǎțare

 

Dizabilitățile de învățare aratǎ foarte diferit de la un copil la altul. Un copil poate avea probleme cu cititul și ortografia, în timp ce un altul iubește cărțile, dar nu poate înțelege matematica.

Din cauza variațiilor mari, nu există niciun singur simptom sau un profil al copilului cu deficințe de ȋnvǎțate. Cu toate acestea, unele semne de avertizare sunt mai frecvente decât altele, la diferite vârste. Următoarea listă enumeră câteva posibile simptome ȋn funcție de vȃrsta copilului.

Simptome ale deficiențelor de ȋnvǎțare la preșcolari

 

    Probleme ȋn pronunțarea cuvintelor

    Probleme în a găsi cuvântul potrivit

    Probleme de învățare a alfabetului, numere, culori, forme, zilele săptămânii

    Dificultǎți ȋn a utiliza creioane colorate, foarfece sau alte ustensile

    

Simptome ale deficiențelor de ȋnvǎțare la  vârsta 5-9 ani

 

    Confundă cuvinte de bază atunci când citește

    Greșește ȋn mod constant cuvintele și face erori de citire frecvente

    Probleme de ȋnvǎțare a conceptelor matematice de bază

    Lentoare ȋn ȋnvǎțarea de noi abilitǎți

 

Simptome ale deficiențelor de ȋnvǎțare la  vârsta 10-13 ani

• Displace cititul și evită citirea cu voce tare

• Slabe abilitati de organizare

• Greșește ȋn mod constant cuvintele și face erori de citire frecvente

• Scris urȃt de mȃnǎ

   

Detectarea precoce a diferențelor de dezvoltare pot fi un semnal timpuriu al unui handicap de învățare iar ȋn acest mod problemele pot fi corectate mai ușor. Un decalaj de dezvoltare trebuie considerat un simptom al unei dizabilitǎți de învățare, ȋn special dacă îl recunoaște atunci când copilul este mai mic, pentru cǎ se poate interveni mai devreme .

 

Dizabilitățile de învățare sunt adesea grupate în funcție de zona de aptitudini școlare din care fac parte. 

Probleme ȋn ceea ce privește citirea ( dislexie ) - Există două tipuri de dizabilități de învățare în lectură. Probleme de bază apar atunci când există dificultăți în înțelegerea relației dintre sunete, litere și cuvinte. Probleme de înțelegere a lecturii apar atunci când există o incapacitate de a înțelege sensul cuvintelor, frazelor  și paragrafelor .

 

Probleme ȋn ceea ce privește matematica (discalculie) - Un copil cu o astfel de tulburare poate avea probleme cu memorarea de numere,  semne de operare, sau pot avea probleme cu principiile de bazǎ ale matematicii.

 

Probleme ȋn ceea ce privește scrisul (disgrafie) - Aceastǎ problema  poate implica actul fizic de a scrie sau activitatea mentală de înțelegere și sintetizare a informațiilor. 

 

Alte tipuri de dizabilități de învățare și tulburări - Alte tipuri de dizabilitati de ȋnvǎțare implica probleme la nivelul abilităților motorii, înțelegerea limbii vorbite, distincția între sunete sau interpretarea informațiilor vizuale.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Ce sa faci cand esti victima a violentei domestice?

Fobia sociala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP