+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 14 Februarie 2014 13:01

comportament-pasiv-agresivComportamentul agresiv pasiv provine de la incapacitatea persoanei de a-și exprima furia într-un mod sănătos. Sentimentele pot fi atât de reprimate încât persoana poate sǎ nu realizeze cǎ este supǎratǎ.  Comportamentul pasiv-agresiv nu este caracterizat oficial drept o tulburare de personalitate, ȋn schimb este un tip de comportament pe care specialiștii ȋl studiazǎ.

De cele mai multe ori există o discrepanță între ceea ce o persoană pasiv-agresivǎ spune și ceea ce face. De exemplu , o persoanǎ pasiv-agresivǎ ar putea părea să fie de acord cu solicitarea unei alte persoane, ȋnsǎ dupǎ aceea acesta ȋși poate exprima furia prin nerespectarea lucrurilor stabilite.

De cele mai multe ori persoana pasiv-agresivǎ are o atudine cinicǎ sau ostilǎ, se simte mereu neapreciatǎ sau ȋnșelatǎ, este ursuzǎ. Alte simptome includ :

 

Comportament contradictoriu și inconsecvent

Evitarea intenționată a responsabilitǎții - Anumite comportamente care pot fi utilizate pentru a   evita responsabilitatea includ:  amânare - a întârzia sau a amâna inutil și în mod intenționat o  acțiune; uitarea 

Prezintǎ resentimente față de alții

Ȋncăpățânare

 Este argumentativ, ursuz și ostil mai ales fațǎ de cei cu autoritate

Ușor de ofensat

 Nerăbdător

Are o furie neexprimatǎ sau ostilitate

 

Cele cinci niveluri ale comportamentului pasiv-agresiv

 

Nivelul 1: Persoana pasiv-agresivǎ se conformeaza cu o cerere, ȋnsǎ întârzie sǎ realizeze acțiunea respectivǎ. Respectarea temporarǎ  a celor promise este cea mai comunǎ forma de comportament pasiv-agresiv.

Nivelul 2 : Ineficința intenționată.

Nivelul 3 : Persoana agresiv-pasivǎ permite ca o  problemǎ previzibilǎ să se agraveze prin inacțiune și se bucurǎ de suferința rezultată. 

Nivelul 4 : Rǎzbunarea ascunsǎ dar conștientă, în care persoana agresiv-pasivǎ ia decizia deliberată  de a se rǎzbuna pe o personǎ, mai ales cǎ acesta are ca motiv faptul cǎ se simte ȋndreptǎțitǎ sǎ se rǎzbune.

Nivelul 5: Autodistructiv - în care o persoană pasiv-agresivă merge pȃnǎ la a-și face rǎu pentru a căuta răzbunare. De exemplu, un adolescent ȋși vopsește pǎrul ȋn albastru chiar ȋnainte de un interviu important pentru a se rǎzbuna pe pǎrinții sǎi.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Deficientele de invatare la copil

Ce sa faci cand esti victima a violentei domestice?

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP