+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 28 Februarie 2013 14:32

claustrofobiaClaustrofobia este definită drept teama de spații ȋnchise. Ca orice fobie, severitatea acesteia  poate varia foarte mult, de la un pacient la altul. Unele persoane care suferǎ de claustrofobie pot experimenta doar o anxietate ușoară atunci când  sunt într-un spațiu închis, în timp ce alții pot avea anxietate severă sau un atac de panicǎ ȋn astfel de situații. Ȋn timp ce unii pacienți afirmǎ cǎ nu pot respira ȋn spațiile ȋnchise, alții experimenteazǎ palpitații sau transpirații abundente.

Cauzele care duc la dezvoltarea claustrofobiei

Cauzele care duc la dezvoltarea claustrofobiei nu sunt cunoscute, ȋnsǎ specialiștii susțin cǎ un posibil motiv pentru apariția tulburǎrii o poate reprezenta o traumǎ din copilǎrie. Simptomele claustrofobiei se dezvoltǎ, de obicei, ȋn timpul copilariei sau al adolescenței, iar ȋn anumite cazuri acestea pot dispǎrea la vȃrsta adultǎ. În cazul în care acestea nu dispar, tratamentul este  necesar pentru a depăși teama de spațiile ȋnchise, mai ales dacă simptomele  interfereazǎ cu viața de zi cu zi a pacientului.

Simptomele claustrofobiei

Pacienții care suferǎ de claustrofobie pot experimenta atȃt simptome fizice, cȃt și simptome psihice. Acestea sunt: 

Simptomele fizice:

Anxietate

Panicǎ

Bufeuri

Tremurǎturi

Frisoane

Dificultǎți de respirație

Dureri ȋn piept

Dureri de cap

Amețeli

Senzație de leșin

Amorțealǎ sau furnicǎturi

Confuzie

Uscǎciunea gurii

Persoanele cu claustrofobie severă pot prezenta, de asemenea, simptome psihologice precum:

Tema de a-și pierde controlul

Groazǎ

Teama de a leșina

Sentimentul cǎ spațiul se ȋngusteazǎ tot mai mult

Tratamentul claustrofobiei

Cele mai mulți oameni care suferǎ de claustrofobie sunt pe deplin conștienți de faptul cǎ suferǎ de acestǎ fobie, iar ȋn lipsa unui diagnostic evitǎ spațiile ȋnchise sau situațiile care le pot produce un atac de panicǎ. Cu toate acestea, tratamentul oferite de un medic psihiatru sau de un psiholog poate fi mai eficient, în unele cazuri. 

Terapia cognitiv comportamentalǎ este, de multe ori, foarte eficientǎ ȋn cazul persoanelor care suferǎ de diferite fobii, inclusiv de claustrofobie. Acestǎ terapie ȋncearcǎ sǎ punǎ pacientul fațǎ ȋn fațǎ cu fobia sa pentru ca acesta sǎ ȋncerce sǎ ȋși dezvolte  propriile metode ȋn lupta ȋmpotriva fobiei.

Medicul poate prescrie anumite medicamente ȋmpotriva panicii și a simptomelor fizice pe care claustofobia le produce. Specialistul poate recomanda medicamente  antidepresive sau medicamente ȋmpotriva anxietǎții. Deși doar terapia medicamentoasǎ nu poate vindeca fobia,  atunci cȃnd aceasta este utilizată ȋmpreunǎ cu psihoterapia, dă rezultate vizibile.

Conștientizarea faptului că teama sa este irațională nu este suficientǎ pentru pacientul care suferǎ de o fobie. Ȋn aceste situații sprijinul din partea familiei și al prietenilor este crucial, mai ales cǎ o persoanǎ ce ȋncercǎ sǎ trateze o astfel de tulburare poate considera ȋn anumite momente tratamentul  destul de dificil, motiv pentru care acesta are nevoie de sprijin.

Citește și:

Agorafobia

Anxietatea

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului