+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 10 Aprilie 2013 13:16

astenie-primavaraAstenia de primǎvarǎ este o tulburare ce nu are o explicație clarǎ. Acestǎ afecteazǎ  ȋn special femeile și produce o simtomatologie specificǎ precum: oboseală, lipsǎ de concentrare, nervozitate, palpitaţii, cefalee, apatie, insomniei, depresie, stare de somnolențǎ ȋn timpul zilei și lipsa formei fizice. Chiar dacǎ motivele care duc la apariția acestei stǎri nu sunt cunoscute cu exactitate, experții au enunțat anumite cauze posibile pentru acestǎ tulburare. De obicei, astenia de primavarǎ nu necesitǎ tratament decȃt ȋn cazuri grave, fiind necesare doar realizarea unor modificǎri ȋn ceea ce privește stilul de viațǎ.

Cauzele care duc la dezvoltarea asteniei de primăvară

Una dintre cauzele dezvoltǎrii asteniei  poate fi reprezentantǎ de faptul cǎ în timpul iernii, organismul consumǎ ȋntreaga rezervǎ de serotoninǎ, fără a produce alți hormoni. Teoria este susținutǎ și de faptul  cǎ organismul nostru are nevoie de lumina pentru a produce serotoninǎ și în timpul iernii. Mai mult, atunci cȃnd vine primavara, melatonina (hormonul responsabil pentru ciclul zi-noapte, denumit și hormonul somnului) predomină, iar unele persoane resimt o stare de obosealǎ. O altǎ cauzǎ este  legatǎ de lipsa luminii naturale, iar specialiștii afirmǎ cǎ la ȋnceputul primǎverii organismul are, de obicei, o lipsǎ de vitamina D. Mai mult, ȋn sezonul rece, perioadǎ ȋn care consumul de legume scade, organismul poate avea și o carențǎ de vitamine și minerale care se accentueazǎ odatǎ cu ȋncheierea sezonului rece.

Cum tratǎm astenia primăvară?

Specialiștii afirmǎ cǎ astenia de primăvară este o tulburare tranzitorie ce nu necesitǎ  tratament. Cu toate acestea, pacientul trebuie sǎ ȋși modifice stilul de  mȃnca, de a se odihni și trebuie sǎ ȋnceapǎ sǎ realizeze activitǎți care ȋl relaxeazǎ.

Modificarea dietei -  Se recomnadǎ ca o o treime din dietǎ sǎ fie reprezentatǎ de legume și fructe proaspete. Ȋn aceastǎ perioadǎ se recomnadǎ evitarea consumul de alimente grase și produse lactate. Se recomnadǎ fructe și legume de sezon, bogate ȋn vitamine.

Nu uitați de apǎ! -  Adesea, consumul unei cantitǎți prea mici de apǎ poate duce la apariția durerilor de cap severe, epuizarea și chiar deshidratare. Se recomandǎ un consum de 1,5- 2 litri de apǎ pe zi, iar ȋn acestǎ perioadǎ se recomnadǎ sǎ se evite sucurile carbocazoase, dar și cele cumpǎrate din magazin. Este foarte ușor sǎ realizați un suc natural acasǎ, cu ajutorul unui blender. 

Exercițiul fizic  - Exercițiile fizice sunt beneficie atȃt pentru starea fizicǎ dar și pentru cea psihicǎ. Mai mult, dacă vremea este bună, puteți face sport ȋn parc sau puteți sa vǎ bucurați de razele de soare.

Odihna - Ȋn cazul ȋn care existǎ o stare de epuizare și obosearǎ, pacientul trebuie sǎ doarmǎ suficient pentru a permite organismului sǎ se refacǎ. Dupǎ o zi lungǎ la serviciu, acordați-vǎ o searǎ ȋn care sǎ vă relaxați, sǎ citiți o carte, sa faceți o baie fierbinte sau sǎ mergeți la o sesiune de masaj de relaxare.

Suplimente de vitamine - Ȋn cazul ȋn care nu aveți o dieta bogatǎ ȋn fructe sau legume, medicul vă poate recomnda anumite suplimente de vitamine și minerale importante pentru ca organismul sǎ funcțiuneze ȋn limite normale. Cu toate acestea, suplimentele nu trebuie sǎ ȋnlocuiascǎ o dietǎ variatǎ.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Anxietatea

Claustrofobia – cauze si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului