+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 07 Octombrie 2014 11:18

cleptomaniaCleptomania este o dereglare comportamentală care se manifestă prin eșecul de ați controla impulsul de a fura lucruri de care nu ai nevoie sau care au o valoare materială nesemnificativă. Aceasta este o tulburare psihică serioasă care, dacă nu este ținută sub control, poate produce multă suferință la nivel emoțional celui care suferă de această afecțiune, dar și celor dragi.

Multe din persoanele care suferă de cleptomanie duc o viață plină de secrete pentru că le este frică să caute ajutor. Chiar dacă nu există tratament pentru această afecțiune, tratamentul  medicamentos sau psihoterapia poate ajuta și reduce impulsul compulsiv de a fura.

 

Semne și simptome

Cleptomania poate include:

- un impuls puternic de a fura lucruri de care nu ai nevoie,

-  senzație de creștere a tensiunii înainte de a comite furtul,

- senzația de plăcere și gratitudine în momentul în care se fură,

- senzația de vină și rușine după ce furtul a avut loc.

Spre deosebire de persoanele care fură din magazin, oamenii care suferă de cleptomanie nu fură compulsiv pentru a câștiga bunuri materiale și nici nu fură ca o modalitate de a se răzbuna. Aceștia fură pur și simplu pentru că au o dorință puternică de a face acest lucru căreia nu îi pot rezista. Această dorință îi face să se simtă anxioși, tensionați și incitați. Pentru a diminua aceste sentimente, fură.

În timpul furtului, cei afectați de cleptomanie simt ușurare și mulțumire. Cu toate acestea, după ce furtul a avut loc, se simt vinovați, au remușcări și le este frică să nu fie arestați pentru fapta lor. Însă, întotdeauna, dorința de a fura revine, iar ciclul comportamental se reia.

 

Cauze

Cauzele cleptomaniei nu se cunosc. Există câteva teorii care sugerează că au loc în creier anumite schimbări care cauzează boala. Cleptomania mai poate fi corelată cu serotonină. Serotonina ajută la reglarea stărilor și emoțiilor. Un nivel scăzut al acestei substanţe poate determina un comportament compulsiv.

De asemenea, cleptomania poate fi legată de tulburările de dependență, iar furatul poate cauza eliberarea de dopamină. Dopamina determină sentimentele plăcute, iar oamenii caută să simtă aceste plăceri mereu și mereu.

Alte studii au arătat că afecțiunea poate apărea după ce persoană a suferit traumatisme craniene.

 

Factori de risc

- Istoricul medical al familiei

- Sexul – majoritatea cleptomanilor sunt femei

- Existența unei boli mintale

- Răni sau traume craniene

 

Complicații

Cleptomania poate fi asociată sau poate cauza următoarele situații:

- Arest

- Închisoare

- Depresie

- Alcoolism sau abuz de substanțe interzise

- Anxietate

- Comportament compulsiv sau dependența de jocurile de noroc

- Comportament suicidal

- Izolare socială

 

Tratament

Tratamentul bolii presupune o terapie cognitiv-comportamentală. Totodată, psihoterapia este o metodă de tratament extrem de eficientă. Metodele de terapie trebuie să convingă persoana afectată că este important să conştientizeze și să accepte afecţiunea de care suferă.

În unele cazuri se apelează și la tratamentul medicamentos pentru a trata această boală. În cadrul tratamentului se folosesc antidepresive şi stabilizatori ai dispoziţie care pot fi eficiente pentru cleptomani și îi ajută să țină boala sub control.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Somnambulismul

Tulburarea bipolara

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului