+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 28 Ianuarie 2014 14:16

ciclotimiaCiclotimia este o formǎ ușoarǎ de tulburare bipolarǎ care implică modificări ale dispoziției, de la depresie ușoarǎ pȃnǎ la manie ușoarǎ. Este posibil ca boala sǎ ramȃnǎ nediagnosticatǎ iar acest lucru se ȋntȃmpla  pentru cǎ unele persoane nu sunt constiente de aceastǎ problemǎ iar prin urmare nu apeleazǎ la medic.

Persoanele cu ciclotimie pot avea episoade de depresie, perioade de energie intensă, perioade de creativitate  și / sau iritabilitate  sau pot alterna între cele două stari de spirit. Ca și alte tulburări bipolare, ciclotimia este o boalǎ cronicǎ caracterizata prin schimbǎri bruște de dispozitie , care pot să apară în fiecare zi sau la câteva zile, săptămâni, luni. Pacienții care suferǎ de aceasta boala pot fi adignoticati doar dacǎ prezintǎ hipomanie sau depresie ușoara pentru mai mult de două luni.  Unele persoane au episoade depresive mai frecvent, în timp ce la altele se manifestǎ mai des episoadele  hipomaniacale.

Cauzele ciclotimiei

 

Aproximativ 30 % din toți pacientii cu ciclotimie au un istoric ȋn familie al tulburǎrii bipolare. Cu toate acestea specialistii susțin cǎ originile bolii stau ȋn  traume timpurii și nevoile nesatisfacute datând din prima etapǎ de dezvoltare a copilăriei. Hipomania a fost descrisǎ ca un deficit de auto- critica și o lipsǎ de inhibiții. Hipomania este, de asemenea, consideratǎ a fi frecvent declanșata de o pierdere interpersonală profundă. Falsul sentiment de euforie  care apare în astfel de cazuri servește ca o protecție împotriva sentimentelor dureroase de tristețe sau furie.

Simptomele ciclotimiei

Simptomele ciclotimiei sunt identice cu cele ale tulburǎrii bipolară cu excepția faptului că ei sunt mai puțin agresive. Daca totuși sunt de aceeasi intensitate acestea  vor dura mult mai puțin decȃt ȋn cazul tulburarii bipolare. Aproximativ  jumǎtate din toți pacientii cu o tulburare ciclotimică au ca simptom major depresia. Alți pacienți experimenteazǎ simptome în primul rând hipomaniacale. Aproape toti pacienții cu acesta tulburare au perioade de simptome mixte  depresie și hipomanie.

Capacitatea unei persoane de a gestiona simptomele tulburării depinde de o serie de factori personali, sociali și culturali.

 

Pacienții simt uneori cǎ nu ȋsi pot controla starea de spirit. În timpul perioadelor mixte , atunci când acesția sunt foarte  iritabili, ei pot să se implice în conflicte cu familia, prietenii, sau colegii.

Se estimează că 50% -75 % din toți pacienții care dezvoltǎ aceastǎ tulburare au vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Diagnosticarea ciclotimiei

Diagnosticul de tulburare ciclotimică se face  atunci când o persoană cu acestǎ tulburare este suficient deranjatǎ de simptomele sau consecințele acestora cȃt sǎ caute ajutor . Exista anumite criterii dupa care un pacient poate fi diagnoticat cu aceastǎ boalǎ:

    • Numeroase episoade de hipomanie și depresie, care nu sunt suficient de severe pentru a fi considerate depresie majoră. Aceste episoade trebuie sǎ fi durat cel puțin doi ani .

    • Individul nu are o tulburare de gândire, cum ar fi schizofrenie sau alte afecțiuni psihotice.

    • Simptomele nu sunt cauzate de efectele directe ale consumului de substanțe  sau din cauza unei condiții medicale.

    • Simptomele determina o reducere semnificativă a vieții sociale, profesionale, de familie sau ȋn alte domenii importante.

Tratamentul ciclotimiei

Medicamente cum ar fi litiu, carbamazepina sau valproatul de sodiu  au fost raportate drept eficiente. Medicamente antidepresive ar trebui să fie utilizate cu precauție, deoarece acești pacienți sunt extrem de sensibili la episoade maniacale sau hipomaniacale induse de antidepresive. 

Terapia psihologicǎ - este cel mai bine direcționatǎ spre creșterea gradului de conștientizare a stǎrii pe care pacientul o experimenteazǎ și pentru a ajuta la dezvoltarea unor strategii eficiente de  modificare a dispoziției. Aproximativ o treime din toți pacienții cu tulburare ciclotimică dezvoltǎ o tulburare majoră ȋn timpul vietii lor, de obicei, tulburarea bipolarǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Somnambulismul

Tulburarea bipolara

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP