+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 22 Ianuarie 2015 11:57

scoliozaScolioza este cea mai frecventă  afecțiune întâlnită la nivelul coloanei vertebrale.  Scolioza este o deformare fiziologică a coloanei vertebrale. În mod obişnuit, scolioza nu este vizibilă cu ochiul liber.Diagnosticul scoliozei apare atunci când există două anomalii principale ale coloanei vertebrale:

-curbarea laterală: ceea ce însemna că dacă o coloană este privită în plan anteroposterior apare o curbură anormală în acest plan. Aceasta curbură persista de obicei când pacientul se apleacă spre înainte să-şi atingă picioarele cu mâna. O uşoară înclinare laterală a coloanei vertebrale nu este neapărat o scolioză. Astfel deviaţiile laterale mai mici de 10 grade sunt considerate a fi în limite normale.

-rotaţia vertebrelor: este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este întotdeauna prezentă într-o scolioză.

 

Cauze

Peste 80% din cazuri, cauza apariţiei scoliozei nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioza idiopatică. Scolioza apare de obicei în copilărie sau adolescenta şi este asociata factorilor genetici, adesea fiind o afecţiune familială. 

Există două tipuri de scolioza: structurata şi nestructurată. 

Scolioza nestructurata implica curburi ale coloanei, fără rotaţie şi este reversibilă, pentru că este cauzată de condiţii precum: durere sau spasm muscular, o cauză inflamatorie precum apendicită acută, inegalitatea membrelor inferioare. 

Scolioza structurata implica curburi ale coloanei cu rotaţie şi este ireversibilă fiind de obicei cauzată de factori necunoscuţi (idiopatici) ori boli sau alte condiţii precum anomalii congenitale, spina bifidă ori probleme care afectează formarea normală a osului

La adulţi, scolioza poate apare ca urmare a modificărilor coloanei determinate de îmbătrânire (procese degenerative). Aceste procese degenerative pot fi cauzate de către osteoartrite sau osteoporoza. 

În copilărie şi adolescenţa scolioza, în general, nu cauzează simptome şi nu este evidentă până când deformarea coloanei vertebrale nu devine severă. Coloana copilului poate arăta deformat iar coastele pot fi proeminente. 

 

Diagnosticare

Majoritatea curbelor cauzate de scolioza sunt depistate la examenele de screening. Primele indicii ca  o persoană suferă de scolioză sunt umerii inegali, talia inegală sau înclinarea spre o parte a corpului. Diagnosticul scoliozei şi stabilirea tipului acesteia sunt realizate cu ajutorul unei radiografii.

 

Tratament

Corsetul reprezintă tratamentul standard pentru adolescenţii care au o curbură spinală între 25 şi 40 de grade. Scopul este de rigidizare şi de corectare temporară.

Intervenţia chirurgicală. Cei care au curba coloanei  mai mare de 40 de grade, sunt nevoiți  să ia în considerare intervenţia chirurgicală. Cu toate acestea, operaţia nu îndreaptă în totalitate coloana. În timpul procedurii, se utilizează implanturi metalice pentru a corecta curbura şi pentru a menţine o poziţie corectă până când este plasată o grefă osoasă. Operaţia pentru scolioza implica un proces de fuziune spinal, adică de unire a vertebrelor.

Deși cercetările în domeniul scoliozei nu au arătat că exercițiile fizice sau stimularea electrică poate preveni progresia scoliozei, persoanele cu această boală trebuie să rămână cât mai active.

 

Citește și:

Bursita

Ruptura tendonului lui Achile

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP