Osteoporoza este o boala sistemică a scheletului care produce fragilitate osoasă și care poate duce în timp la fracturi provocate chiar și de traumatisme minore. Termenul provine din latină și înseamnă os poros. Prin os poros înțelegem, atât depunerea de os, cât și pierderea de os, numai că în cazul osteoporozei avem de-a face cu o pierdere mai mare de cantitate osoasă.
Osteoporoza apare în special la femei. În Europa, 12% din populație suferă de osteoporoză, iar în România aproape trei milioane de persoane, respectiv 13% din populație.
Cauzele apariției osteoporozei
Atunci când vorbim despre boala oaselor fragile, vorbim și de o multitudine de factori care conduc la această boală. Una dintre cele mai frecvente este menopauza. Explicația este una simplă: atunci când intră la menopauză, activitatea ovarelor este oprită și astfel estrogenul care dispare din sânge permite ieșirea din os a calciului. Același efect îl au și absența menstruațiilor sau înlăturarea ovarelor. Pe lângă acestea, creșterea secreției glandei tiroide, bolile cronice ale rinichilor, afecțiunile cronice ale intestinelor, suferințele psihice grave, diabetul zaharat, alcoolismul avansat, imobilizarea îndelungată la pat, poliartrita rheumatoidă sunt alte câteva cauze care determină această boală.
Osteoporoza este favorizată și de sedentarism, dar și de lipsa de vitamina D cauzată de lipsa de expunere la soare, aportul scăzut de calciu, abuzul de cafea sau înălțimea sub 1,60 m.
Simptomele osteoporozei
Osteoporoza este asimptomică, motiv pentru care este numită și hoțul tăcut și asta deoarece ea poate acționa asupra oaselor ani de zile fără ca persoana suferindă să știe sau să poată face ceva. De cele mai multe ori, cel în cauză află de boală atunci când își fracturează articulațiile.
Există totuși și câteva semene care ar putea prevesti instalarea bolii. Dintre acestea, amintim: scăderea în înălțime, cu până la 10 cm, cauzată de tasarea vertebrelor, dar și durerile de spate.
Diagnosticarea osteoporozei
Din păcate, de cele mai multe ori depistarea osteoporozei se face destul de târziu, atunci când pacientul suferă o fractură. Fracturile pot apărea de la traumatisme minore sau chiar și de la un simplu strănut . Dacă este vorba despre o fractură de membru, aceasta poate fi tratată, însă dacă este vorba despre o fractură de corp vertebral, persoana respectivă începe să scadă în înălțime, apar dureri de spate și, din păcate, de cele mai multe ori nu se mai poate face nimic pentru a reveni la normal.
În ceea ce privește metoda clinică de depistare, aceasta se poate face prin realizarea unei densitometrii, care măsoară densitatea masei osoase, dar și cu ajutorul unei radiografii, unde se poate observa o transparență excesivă a oaselor.
Tratamentul osteoporozei
Tratamentul medicamentos al osteoporozei constă într-o gamă largă de agenți care favorizează metabolismul osului. Printre medicamentele care inhibă resorbția osoasă se numără: calciu, vitamina D, calcitonina, estrogenii, bifosfonații. Medicamentele folosite pentru a stimula formarea de os nou sunt: steroizii anabolizanți, metaboliții vitaminei D, fluorura de sodiu, combinații hormonale care conțin estrogeni, progesteron și androgeni.
Tratamentul naturist este de asemenea o parte importantă în vindecarea osteoporozei. În primul rând, ca în cazul oricărei alte boli, trebuie avut în vedere un stil de viață sănătos, fără stres sau alte turbulențe de ordin fizic sau psihic. Apoi, este necesară o alimentație specială care să favorizeze acumularea de calciu și fixarea sa în oase.
Spre exemplu, lămâia este un produs excelent pentru refacerea osoasă, chiar și după o fractură. Se recomandă consumarea zilnică a trei lingurițe a unui biopreparat obținut prin macerare, timp de șapte zile a cojilor de ouă în zeamă de lămâie.
Și spanacul și loboda aduc o cantitate semnificativă de minerale organismului. Mărarul este și el benefic în cazul osteoporozei. Ca tratament, se poate consuma câte o lingură de tinctură de mărar diluată în apă sau ceai de 2-3 ori pe zi.
De asemenea, este recomandat să consumaţi alimente bogate în calciu care întăresc oasele. Pentru o îmbunătățire a stării de sănătate, trebuie să ajungeți la un aport de 1200 mg de calciu pe zi. Iată o listă de alimente și cantitatea de calciu pe care o conțin pentru a vă putea planifica singuri dieta:
- brânza (60 g conţin 300 mg calciu);
- laptele (250 ml conţin 250 mg calciu),
- iaurtul (125 ml conţin 250 mg calciu),
- sardelele (60 g conţin 250 mg calciu),
- varza crudă (120 g conţin 50 mg calciu)
- fasole fiartă (120 g conţin 50 mg calciu).
Puteţi opta de asemenea și pentru legumele de primăvară: broccoli, morcovi sau migdale.
O altă metodă de a îmbunătăți calitatea vieții sunt masajele cu buretele care activează circulația. După masare, corpul se unge cu unei de măsline.
Prevenție
Mergând pe principiul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi, mai ales în cazul unei boli care nu se manifestă decât în stadii avansate, vă prezentăm trei sfaturi esențiale pentru prevenția acestei boli:
1. Mergeți la medic pentru efectuarea examenelor de specialitate dacă ați intrat la menopauză!
2. Evitați sedentarismul! Faceți mișcare ori de câte ori aveți posibilitatea, chiar și exerciții fizice simple ce presupun dezmorțirea articulațiilor.
3. Încercați să aveți un regim de alimentație sănătos, care să favorizeze alimentele bogate în calciu!