+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 16 Ianuarie 2015 12:51

lcpMaladia Legg-Perthes-Calve este caracterizată prin necroza idiopatică a capului femural apărută la copil în perioada de creştere. Necroza apare din cauza fluxului sangvin deficitar la acest nivel. Cel mai frecvent, boala apare între vârsta de 4-8 ani, preponderent la băieți.  Băieţii sunt afectaţi de 3-5 ori mai frecvent decât fetele.

Cu cât boala apare la o vârstă mai mică, cu atât prognosticul este unul favorabil. De cele mai multe ori, afecțiunea este unilaterală, doar aproximativ 10-12% din cazuri sunt caracterizate de bilateralitate.

Semne și simptomele

Copii care suferă de această afecțiune prezintă următoarele simptome:

- Șchiopătat

- Hipotrofia musculaturii

- Inegalitate de membre cu şchiopătat specific

- Durere la nivelul șoldului, genunchiului sau coapsei

- Limitarea mobilităţii şoldului

De obicei, simptomele bolii sunt apărute de zile sau săptămâni bune, deoarece copilul nu acuza durere.

Cauze

Încă nu a fost descoperită cauza exactă a bolii, dar se pare că aceasta apare la copiii care au o înălțime mai mică sau a căror osatura s-a dezvoltat mai puțin decât era normal. Traumatismele repetate și disfuncțiile metabolice și endocrine sunt niște factori care pot fi asociați cu această maladie.

Se mai suspectează următoarele cauze:

·  fluxul de sânge în epifiza capului femural este întrerupt

·  apariția infarctelor osoase

·   modificările platoului de creştere epifizeal

Complicații

Copiii care au suferit de Legg-Calve-Perthes au un risc crescut de a dezvolta artitră de șold la vârsta maturității, în special dacă șoldul s-a vindecat într-o poziție viciată.

 

Tratament

Tratamentul constă în proceduri ortopedice, dar și intervenții chirurgicale.

Tratamentul ortopedic  urmărește să reducă presiunea din zona afectată. Se pot utiliza proteze ortopedice care să mențină membrul într-o poziție corectă . În acest timp, se poate recomanda ședințe de kinetoterapie pentru îmbunătățirea mobilității. Pacientul nu are voie să se sprijine pe membrul bolnav pe o perioadă de 6 luni – 1 an.

La tratamentul chirurgical al afecţiunii se apelează pentru a repoziţionă capul femural astfel încât să se obțină cea mai bună contenție, dar și să se reducă presiunea foarte mare de la nivelul zonelor afectate. Acest tip de intervenții chirurgicale poartă numele de osteotomii.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Ruptura tendonului lui Achile

Luxatia cotului

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP