Cei mai mulți oameni au avut, cel puțin o datǎ ȋn viața, dureri de spate. Aceste dureri pot avea diferite origini: musculare, osoase, nervoase sau articulare. Ȋnsa existǎ diferite măsuri pentru a preveni sau pentru a reduce episoadele dureroase. Chirurgia este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.
Simptomele durerilor de spate:
Durerile de spate care dureazǎ de la câteva zile la câteva săptămâni sunt considerate acute. Durerea care dureazǎ mai mult de trei luni este consideratǎ cronicǎ. Iată câteva tipuri de dureri de spate:
- Durerea musculară;
- Durerea care radiazǎ spre picior;
- Junghiuri;
- Flexibilitate limitată;
- Incapacitatea de a sta drept.
În anumite cazuri, durerile de spate pot semnala o problemǎ medicalǎ serioasǎ, ȋn special dacǎ:
- Este constantă sau intensǎ, în special pe timpul nopții;
- Dacǎ durerea se extinde sub genunchi, la unul sau la ambele picioare;
- Cauzeazǎ slăbiciune, amorţeală sau furnicături în unul sau ambele picioare;
- Este asociatǎ cu dureri sau pulsație în abdomen sau chiar febră;
- A fost provocatǎ de o cădere, de o loviturǎ sau de alte leziuni;
- Este însoţită de pierderea inexplicabilǎ ȋn greutate.
Cauzele durerilor de spate:
Dureri de spate apar cel mai des:
- Din cauza mușchilor și ligamentelor tensionate;
- De la ridicarea unor greutǎți;
- După o mişcare bruscă sau incomodǎ.
Uneori, un spasm muscular poate cauza o durere de spate.
Dureri de spate cauzate de probleme de structurǎ osoasǎ:
Bombarea sau ruperea discurilor coloanei. Discurile acţionează precum niște perne ȋntre vertebrele coloanei. Lezarea discurilor poate duce la apariția unor afecțiuni precum:
Sciatica. Aceasta poate provoca o durere ascuțitǎ, care se rǎsfrȃnge ȋn picior.
Artrita. Articulațiile cele mai frecvente afectate de osteoartritǎ sunt șoldurile, mȃinile, genunchii și spatele. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale, poate duce la o ȋngustare a spațiului din jurul mǎduvei spinǎrii, afecțiune cunoscuta sub numele de stenozǎ spinalǎ.
Nereguli osoase. Dureri de spate pot apărea în cazul în care curbele coloanei vertebrale sunt anormale. Scolioza, de exemplu, este o afecțiune ȋn care coloana vertebralǎ se curbeazǎ ȋntr-o parte, și care poate duce la dureri de spate.
Osteoporoza. Fracturi prin compresia vertebrelor coloanei pot apărea în cazul în care oasele devin poroase și fragile.
Diagnosticul durerilor de spate
Ȋn cazul diagnosticului durerilor de spate, medicul va examina spatele şi va evalua capacitatea dumneavoastră de a sta ȋn șezut, de a merge şi de a ridica picioarele; de asemenea vǎ poate testa reflexele cu un ciocan de cauciuc.
Dacă medicul suspecteazǎ o tumoare, o fracturǎ, o infecţie sau alte condiţii care pot fi cauza dureri de spate, vǎ poate recomanda unul sau mai multe teste:
Teste de sânge şi de urină.
Radiografia. Aceste imagini aratǎ alinierea oasele şi dacă aveţi artrita sau oase rupte.
Imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ (RMN) sau tomografie computerizatǎ (CT). Aceste pot genera imagini care pot duce la diagnosticarea problemelor de oase, mușchi, țesuturi, tendoane, ligamente, sau nervi.
Electromiografie sau EMG. Acest test mǎsoarǎ impulsurile electrice produse de nervi şi răspunsurile mușchilor. Testul poate confirma o compresie a nervilor, cauzatǎ de hernia de disc sau de ȋngustarea canalului spinal (stenoza spinalǎ).
Tratamentul durerilor de spate
Tratamentul medicamentos
Medicul poate recomanda antialgice, cum ar fi acetaminofenul sau medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Dacă durerile de spate uşoare până la moderate nu dispar ȋn urma administrǎrii acestor medicamente, specialistul poate prescrie un relaxant muscular.
Doze mici de antidepresive triciclice, în special, amitriptilina, s-au dovedit a avea un efect bun ȋn tratamentul durerilor cronice de spate, independent de efectul lor asupra depresiei.
Terapia fizicǎ
Un terapeut poate aplica o varietate de tratamente, cum ar fi cǎldura, gheața, ultrasunetele, stimulare electricǎ precum și anumite tehnici de relaxare a mușchilor spatelui și a țesuturilor moi pentru a reduce durerea.Terapia fizicǎ poate creşte flexibilitatea, și poate consolida mușchii spatelui şi muşchii abdominali, îmbunătăţind postura pacientului.
Tratamentul chirurgical
Puțini oameni au nevoie de o intervenție chirurgicalǎ pentru durerile de spate, și doar cȃnd aceasta persistǎ deși s-au ȋncercat toate celelalte terapii.
Tipuri de chirurgie spate includ:
Fuziunea spinalǎ. Aceastǎ operație presupune unirea a douǎ vertebre pentru a elimina mișcarea dureroasǎ. O grefă osoasă este introdusǎ între două vertebre, dezavantajul procedurii este că aceasta creşte şansele de artritǎ ȋn curs de dezvoltare la vertebrele adiacente.
Eliminarea parţială a discului.
Eliminarea parţială a unei vertebre. În cazul în care coloana vertebrală a dezvoltat creșteri osoase care ating măduva spinării sau nervii, chirurgii pot elimina o mică secţiune a vertebrei.
Prevenirea durerilor de spate
Durerile de spate pot fi prevenite prin:
Exerciții fizice. Mișcarea dă flexibilitate și ȋntǎrește mușchii.
Renuntați la fumat. Fumatorii au un nivel mai mic de oxigen în ţesuturile coloanei vertebrale, ceea ce poate împiedica procesul de vindecare.
Mentineți o greutate sǎnǎtoasǎ. Excesul de greutate pune presiune pe mușchii spatelui.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Ruptura de perineu