+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 22 August 2012 11:38

fractura osDisplazia fibroasǎ este o afecțiune care perturbǎ formarea oaselor. Osul capǎtǎ caracteristici anormale și o slabǎ rezistențǎ, ceea ce predispune pacientul la fracturǎri repetate ale oaselor.

 

Displazia fibroasǎ a osului poate afecta orice parte a scheletului uman, ȋnsǎ, de cele mai multe ori, apare la nivelul oaselor feței, a craniului, a coapselor, la nivelul bazinului și al brațelor. Această tulburare rarǎ poate sǎ fie diagnosticatǎ atȃt ȋn copilarie dar și atunci cȃnd pacientul este deja matur. Boala afecteazǎ femei și bǎrbați, ȋn aceeași mǎsurǎ. Tratamentul nu vindecǎ displazia fibroasǎ a osului, dar amelioreazǎ simptomele date de afecțiune.

Cauzele care duc la dezvoltarea displaziei fibroase a osului

Specialiștii considerǎ cǎ principala cauzǎ a dezvoltǎrii bolii o reprezintǎ o mutație geneticǎ care modifică creșterea normală a țesutului conjunctiv osos. Cu toate acestea, nu este clar dacă gena responsabilǎ pentru dezvoltarea bolii este moștenitǎ de la unul din pǎrinți. Unii cercetǎtori sunt de pǎrere cǎ mutația geneticǎ are loc ȋn perioada ȋn care copilul se dezvoltǎ ȋn uter.

Simptomele date de displazia fibroasǎ a osului

Displazia fibroasǎ poate provoca simptome vagi, mai ales dacă afecțiunea este ușoară. Simptomele se dezvolta, cu precǎdere, ȋn timpul adolescenței. O displazie fibroasǎ mai severǎ poate provoca simptome precum:

• Durere la nivelul oaselor;

• Dificultǎți la mers;

• Oase deformate;

• Fracturi frecvente ale oaselor;

De asemenea, unele simptome pot fi provocate de dereglări ale glandelor sistemului endocrin. Aceste anomalii includ:

• Pubertate precoce;

• Probleme ale glandei tiroide;

• Existența unor porțiuni ale pielii mai decolorate sau mai ȋnchise la culoare;

Tipuri de displazie fibroasǎ a osului

Principalele tipuri de displazie fibroasǎ includ:

Displazia fibroasǎ monostoticǎ – boalǎ ȋn care doar un singur os este afectat.

Displazia fibroasǎ poliostoticǎ – ȋn carul cǎreia sunt afectate două sau mai multe oase.

Sindromul McCune-Albright – boalǎ ȋn care displazia fibroasǎ este asociatǎ cu tulburări hormonale și modificări de pigmentare a pielii.

Diagnosticarea displaziei fibroase a osului

Medicul poate solicita realizarea mai multor teste pentru a confirma sau infirma diagnosticul, dar și pentru a determina gradul de afectare a osului. Acestea sunt:

• Tomografia computerizatǎ (CT) care scaneazǎ osul și este, de obicei, utilizatǎ pentru a detemina gravitatea afecțiunii precum și nivelul de degradare al osului.

• Radiografia oaselor afectate.

• Biopsia osoasǎ utilizatǎ pentru a diferenția displazia fibroasǎ de alte afecțiuni.

• Rezonanța magneticǎ nuclearǎ.

Tratamentul displaziei fibroase a osului

Tratamentul indicat va ține cont de vȃrsta pacientului, de starea generalǎ de sănătate, dar și de severitatea bolii. Medicii specialiști la care pacientul poate apela sunt:

• Medicul ortoped

• Medicul chirurg plastician

• Medicul neurochirurg

• Medicul endocrinolog

Tratamentul medicametos

Biofosfații – sunt utilizați pentru a inhiba distrugerea osului, pentru conservarea masei osoase și chiar și pentru creșterea densitații oaselor la nivelul coloanei vertebrale și a șoldului, reducȃnd astfel riscul de fracturi. Nu este indicat tratamentul cu biofosfați la persoanele care suferǎ de o boalǎ renalǎ gravǎ sau dacǎ pacientul are un nivel foart scǎzut de calciu ȋn sȃnge.

Tratamentul chirurgical

Tratementul chirurgical poate ȋnsemna ȋn acest caz eliminarea osului distrus și ȋnlocuirea acestuia cu un os dintr-o altă parte a corpului sau de la un donator. Chirurgia este recomandatǎ ȋn cazul ȋn care va corecta o diferențǎ de lungime la nivelul membrelor, dacǎ se va corecta un os deformat sau dacǎ, prin realizarea operației, se va elibera presiunea exercitatǎ asupra unui nerv, mai ales ȋn cazul ȋn care osul fibros se aflǎ la nivelul feței sau al craniului.

Pacientul care suferǎ de displazie fibroasǎ a osului are nevoie de sprijinul familiei pentru a lupta ȋmpotriva bolii. Ȋn cazul ȋn care pacientul este un copil, pǎrinții trebuie sǎ afle cat mai multe informații despre boalǎ pentru a-i putea oferi copilului sprijinul moral de care are nevoie.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Baile reci pot ameliora durerile musculare

Studiu: Osteoporoza avanseaza greu la femei

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP