Tinitusul este caracterizat de foșnete, șuierat sau țuit al urechii. Aceasta este o problemă des întâlnită care afectează 1 din 5 persoane. Tinitusul nu este o boală de sine-stătătoare, este un simptom care însoțește boli precum: pierderea auzului din cauza vârstei înaintate, probleme medicale la nivelul urechilor, afecțiuni ale sistemului circulator. Incidenta maximă este în jurul vârstei de 60 de ani.
Tinitusul se poate agrava odată cu vârsta, însă, efectele sale supărătoare pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentului. Dacă apare bilateral, tinitusul se asociază sau poate anunța surditatea de tip senzorial.
Cauze
Există mai multe cauze care pot declanșa țiuitul urechii. Printre acestea se numără:
- traumatisme la nivelul urechii
- sindromul Meniere
- infecţii ale urechii
- otoscleroză
- tumori
- ateroscleroza vaselor din ureche
Tinitusul poate însoți afecțiuni neurologice sau sistemice precum:
- migrenele
- hipertensiunea arterială
- scleroză multiplă
- tumori la nivelul capului și gâtului
Semne și simptome
Tinitusul poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi:
- intoleranță la sunete puternice
- iritaţie
- pierderea atenţiei şi a memoriei
Alte simptome:
- țiuit
- șuierat
- zumzet
Diagnostic
Odată cu vizita la medic trebuie descoperită cauza țiuitului urechii. De obicei, CT-ul și angiograma sunt folosite pentru a stabili diagnosticul care a declanșat tinitusul.
Prevenire
Tratamentul tinitusului include următoarele măsuri de prevenire:
- evitarea expunerii excesive la zgomot
- evitarea altor factori extrinseci ce pot produce leziuni cohleare
- diminuarea tinitusului prin amplificarea sunetelor normale.
Mascarea tinitusului poate ameliora simptomele. În acest sens, se utilizează un zgomot continuu furnizat de un generator de sunete amplasat similar unei proteze auditive post auriculare. Protezele auditive sunt utile persoanelor care prezintă scăderi ale acuităţii auditive prin realizarea unei amplificări a sunetelor dorite.
Tratament
Antihistaminicele, sedativele, medicamentele anti-vertij precum și unele medicamente anti-anxietate sau antidepresive pot ajuta. S-a descoperit că Lidocaină, un medicament folosit pentru un ritm cardiac anormal, poate ajuta unele persoane. Aspirină agravează ţiuitul şi ar trebui să fie evitată de către persoanele cu tinutus. Zincul şi magneziul, stimulează sistemul circulator şi ajuta la tratarea tinitusului.
Andra Silivestru
Citește și: