+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 06 Ianuarie 2015 12:25

0Sinuzita cronică este o afecțiune des întâlnită, care se manifestă printr-o inflamaţie a sinusului şi a cailor nazale și care, în ciuda tratamentului, persistă pentru cel puțin 8 săptămâni.

Persoanele afectate de această boală întâmpină dificultăți în respirație, zona din jurul ochilor și a nasului este umflată, apar dureri de cap și la nivelul feței.

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecție, dar și de apariția polipilor nazali sau din cauza unei deviații de sept. Boala afectează, în special, tinerii și adulții, dar poate apărea și la copii.

Simptome

Sinuzita cronică are niște simptome similare cu sinuzita acută, însă aceasta din urmă este o inflamație temporară a sinusurilor asociată cu o simplă răceală. Simptomele care indică clar prezența sinuzitei cronice sunt: congestia şi secreţia nazală (mucoasa sau mucopurulență, de culoare galben-verzui), durere între ochi, umflarea pleoapelor, durere la nivelul frunţii, deasupra ochilor atunci când se apasă uşor, pierderea simțului mirosului, dureri de ureche, respirație urât mirositoare, tuse, fatigabilitate, greață, gât uscat.

 

Cauze

Printre cele mai frecvente cauze ale bolii se numără polipii nazali, reacțiile alergice, deviațiile de sept. Sinuzita cronică poate fi o complicație a unor boli precum fibroza chistică, reflux gastroesofagian, HIV etc.  De asemenea, infecțiile la nivelul tractului respirator și rinitele pot fi cauze ale apariției sinuzitei cronice.

 

Complicaţii

Complicații care pot însoți sinuzita cronică sunt: crizele de astm, meningitele, tulburările de vedere, anevrismele sau cheagurile de sânge.

 

Diagnosticare

Pentru a afla dacă este vorba de o sinuzită cronică, trebuie testată sensibilitatea la nivelul nasului sau a gâtului. Inspecția vizuală (prin folosirea unui instrument pentru a menține căile nazale deschise, aplicarea de medicamente vasoconstrictoarea) ajută la eliminarea anumitor factori care pot determina sinuzita, precum polipii nazali.

Sinuzita cronică se poate diagnostica și prin alte metode ca endoscopia nazală (un tub subțire, cu o videocameră atașată, care va fi înserat prin nas pentru a-i permite doctorului să vadă cavitățile nazale), imagistica (tomografia computerizată sau rezonanța magnetică). 

Testele de alergie sunt folosite atunci când boala poate fi cauzată de alergeni. Aceste teste sunt un o procedură rapidă și eficientî care ajută la depistarea alergenului responsabil pentru apariția bolii.

Culturile nazale nu ajuta la diagnosticarea sinuzitei cronice, însă poate ajuta la identificarea cauzei, de exemplu fungice sau bacteriene.

 

Tratament:

În tratamentul sinuzitei cronice se recomandă irigațiile cu soluții saline, corticosteroizi nazali (spray-uri pentru tratarea și prevenirea inflamației), corticoizi orali sau injectabili (folosiți numai pentru tratarea simptomelor severe), decongestionanți, calmante precum ibuprofen, paracetamol sau aspirină.

În cazurile rezistente la medicație, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi o soluţie. Pentru această procedură, chirurgul va introduce prin nări un endoscop și va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăţi drenajul. Poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasa patologică şi mucoasa îngroşată care obstrucţionează din interior căile sinuzale.

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și: 

Amigdalita

Epiglotita

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului