+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 20 Ianuarie 2015 13:03

meniereSindromul Menier este o afecțiune a urechii interne care cauzează episoade spontane de amețeală (vertij) – alături de pierderi fluctuante ale auzului, tinus și, câteodată, senzația de presiune în ureche. În cele mai multe cazuri, sindromul afectează o singură ureche.

 

Persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani sunt cele mai predispuse de a suferi de această afecțiune, însă poate apărea la oricine, chiar și la copii. Chiar dacă sindromul Meniere este considerat a fi o boală cronică, există mai multe variante de tratament care pot diminua simptomele și pot minimaliza efectele bolii pe termen lung.

 

Semne și simptome

Principalele semne și simptome ale bolii sunt:

- Episoade repetate de vertij; acestea apar spintan și durează de la 20 de minute la două ore sau chiar la 24 de ore. Vertijul sever poate cauza greață și vomă.

 

- Pierderea auzului;

- Tinnitus (țiuitul urechii)

- Senzația de presiune în ureche

 

Cauze

Cauzele sindromului nu sunt încă pe deplin cunoacute. Este posibil să fie rezultatul unui volum anormal sau lichid în urechea internă. De asemenea, alte cauze pot fi:

- infecţii acute sau cronice

- intoxicaţii

- tulburări vasculare

Deoarece nu există o cauză certă în cazul sindromului Meniere, cauza este cel mai probabil cauzată de o combinație a cauzelor enumerate mai sus.

 

Complicații

Cea mai severă complicație a bolii o reprezintă problema vertijului. Aceste epidoade forțează adesea persoana afectată să stea în repaus mai multe ore, fapt ce întrerupe și afectează activitățile zilnice și poate cauza un stres emoțional crescut.

 

Tratament

Cu toate că sindromul Meniere nu poate fi vindecat, simptomele sale pot fi ținute sub control în majoritatea cazurilor. În cazul unui tratament se poate recomanda:

Desi sindromul Meniere nu poate fi vindecat, atacurile de vertij pot fi controlate in aproape toate cazurile. Tratamentul poate include:

- medicația pentru tratarea amețelilor

- injectarea intratimpanică cu gentamicina sau dexametazona

- utilizarea unui generator cu impulsuri cu aer

Medicatia introdusă poate include gentamicina sau corticosteroizi.

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și: 

Amigdalita

Epiglotita

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului