Laringita este termenul medical pentru inflamaţia şi umflarea laringelui, iar cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt virușii, infecțiile sau suprasolicitarea vocii.
Laringita poate fi de scurtă durată (acutǎ) sau de lungă durată (cronică). Cele mai multe cazuri de laringitǎ sunt declanşate de infecţii virale temporare. Inflamarea corzilor vocale poate face ca sunetele emise sǎ parǎ distorsionate, vocea putȃnd fi răguşitǎ timp de cȃteva zile. Dacă laringita este cauzatǎ de o infecție viralǎ sau bacterianǎ, este posibil ca infecția specificǎ sǎ fie contagioasǎ.
Cauzele laringitei
Cauzele laringitei acute:
Cauzele laringitei cronice:
Simptomele laringitei
Cel mai frecvent semn al laringitei este rǎgușeala. Modificările în voce pot varia în funcţie de gradul de infecţie sau de iritare, crescȃnd de la o răguşeală uşoară până la pierderea aproape totală a vocii. Laringita poate persista timp de câteva săptămâni, chiar și dupǎ ce infecția a fost tratatǎ. Simptomele laringitei pot include:
Diagnosticul laringitei
Aceste tehnici sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea laringite:
Laringoscopia. Medicul examineazǎ vizual corzile vocale printr-o procedura numita laringoscopie, care implicǎ introducerea unui tub subțire, flexibil (endoscop), prin nas sau gurǎ, ȋn partea din spate a gȃtului. Apoi, medicul urmǎrește mişcarea corzilor vocale ȋn timp ce pacientul vorbește.
Biopsia. Se realizeazǎ prin extragerea unei mostre de țesut pentru examinarea la microscop.
Uneori, laringita poate fi mult mai gravǎ şi poate indica cancerul laringian. Ȋn cazul ȋn care prezentați urmǎtoarele simptome mergeți urgent la medic.
Tratamentul laringitei
Laringita acutǎ cauzatǎ de un virus se amelioreazǎ fǎrǎ a fi necesar un tratament medicamentos, cu toate acestea mǎsurile de auto-îngrijire pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.
Tratamentul laringitei cronice urmǎrește tratarea cauzelor care stau la baza dezvoltǎrii afecțiunii. Medicamentele utilizate includ:
Antibiotice. Dacă pacinetul are o infecţie bacteriană, medicul poate recomanda un antibiotic.
Corticosteroizi. Uneori, corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamaţiei corzilor vocale. Cu toate acestea, tratamentul este folosit numai atunci când există o nevoie urgentă de a trata laringita.
Tratamentul la domiciliu
Prevenirea laringitei
Citeste și:
Problemele de respiratie in somn influenteaza comportamentul copiilor