+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 29 Ianuarie 2013 14:53

tinitusTinitusul este o afecțiune care se caracterizeazǎ prin perceperea anormalǎ a unor zgomote în urechi. Statisticile aratǎ faptul cǎ tinitus afecteazǎ aproximativ o persoanǎ din cinci. Tinitusul poate fi, de asemenea, un simptom dat de o altǎ afecțiune, cum ar fi pierderea auzului sau o tulburare a sistemului circulator. Deşi se poate agrava odatǎ cu vȃrsta, pentru mulţi oameni, tinitusul poate fi ȋmbunǎtațit cu tratamentul adecvat.

 

Cauzele care pot duce la apariția tinitusului

La multe persoane, tinitusul este cauzat de una dintre urmatoarele condiţii:

Pierderea auzului o datǎ cu ȋnaintarea ȋn vȃrstǎ. Pierderea auzului poate provoca tinitus, de obicei dupǎ vȃrsta de 60 de ani.

Expunerea la zgomot puternic. Zgomotele puternice, cum ar fi cele de la echipamente grele, utilaje sau arme de foc sunt surse care pot duce la pierderea auzului. Un tinitus pe termen scurt poate fi cauzat de participarea la un concert unde nivelul sonorului depǎșește pragul recomandat, ȋnsǎ, pe termen lung, expunerea la zgomote puternice poate provoca daune permanente.

Modificări ale oaselor urechii. Otoscleroza poate afecta auzul şi poate provoca tinitus. Această condiţie, cauzatǎ de creșterea anormalǎ a oaselor este, de obicei, ereditarǎ.

Unele cauze de tinitus mai puţin frecvente sunt:

Stresul şi depresia.

Leziuni la cap sau leziuni la gât. Aceste tulburări neurologice pot afecta urechea internǎ. Leziunile la cap sau gȃt provocǎ tinitus, în general, într-o singură ureche.

Neurinomul acustic. Tumora necanceroasǎ se dezvoltǎ pe nervul cranian care pornește de la creier la urechea interioarǎ. Numit, de asemenea, și schwanom vestibular, această condiţie provoacă, în general, tinitus într-o singură ureche.

În cazuri rare, tinitus este cauzata de o tulburare de vas de sȃnge. Cauzele includ:

Tumori ale capului sau gȃtului. O tumorǎ care apasă asupra vaselor de sȃnge din cap sau gât, poate provoca tinitus precum și alte simptome.

Ateroscleroza. Tinitusul cauzat de aterosclerozǎ apare la ambele urechi.

Hipertensiune arterială. Hipertensiuna arterială precum şi factorii care cresc tensiunea arterialǎ, cum ar fi stresul, alcoolul și cofeina, fac ca tinitusul sǎ fie mai sever.

Ȋngustarea unei artere a gȃtului (artera carotidă) sau a unei vene la nivelul gâtului (vena jugulară) poate determina un fluxul sanguin turbulent, ceea ce poate duce la tinitus.

Malformaţia capilarelor. O afecţiune numită malformaţia arterio-venoasǎ poate duce la tinitus. Acest tip de tinitus, în general, apare doar la o ureche.

O serie de medicamente pot provoca sau agrava tinitusul. Adesea, zgomotul nedorit dispare atunci când se înceteazǎ utilizarea acestor medicamente.

Antibioticele, inclusiv cloramfenicol, eritromicina, gentamicina, vancomicina şi bleomicina.

Medicamentele ȋmpotriva cancerului.

Diureticele.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul malariei.

Aspirina luată în doze mari

Simptomele tinitusului:

Simptomele includ perceperea unor sunete anormale ȋn ureche de tipul unui:

- Țiuit;

- Zumzet;

- Șuierat;

- Fluierat;

Există două tipuri de tinitus:

Tinitusul subiectiv este tipul de tinitus pe care doar pacientul ȋl poate auzi. Acesta este cel mai comun tip de tinitus.

Tinitusul obiectiv este tipul de tinitus pe care medicul ȋl poate auzi atunci când examineazǎ pacientul. Acest tip rar de tinitus poate fi cauzat de o problemǎ a vaselor de sȃnge sau de o problemǎ a contracțiilor musculare.

Diagnosticul tinitusului

Medicul va realiza o serie de teste pentru a descoperi care este cauza care a dus la apariția tinitusului. Acestea includ:

Un examen audiologic. Ca parte a testului, pacientul va sta într-o cameră izolată fonic și va purta căşti prin care vor fi emise sunete specifice . Pacientul va indica atunci când poate auzi sunetul, iar rezultatele sunt comparate cu rezultatele considerate normale. Acest lucru poate ajuta la identificarea posibilelor cauze de tinitus.

Teste imagistice. În funcţie de cauza suspectatǎ, medicul va realiza teste imagistice, cum ar fi CT (tomografie computerizatǎ) sau RMN.

Tratamentul tinitusului

Eliminarea dopului de cearǎ din ureche poate reduce simptomele tinitusului.

În unele cazuri, zgomotul de fond poate ajuta la suprimarea sunetul dat de tinitus, astfel că medicul poate recomanda ca pacientul sǎ utilizeze un dispozitiv electronic pentru a suprima zgomotul. Dispozitivele includ:

Aparate auditive. Acestea pot fi utile mai ales dacă pacientul are pe lângǎ tinitus și probleme de auz.

Dispozitive de mascare a zgomotului. Purtat în ureche, similar cu o protezǎ auditivǎ, aceste dispozitive produc un zgomot de fond redus ca nivel, care suprimǎ sunetul produs de tinitus.

Consilierea. Este adesea o componentă a tratametului care poate ajuta pacientul să ȋși controleze depresia sau anxietatea cauzatǎ de tinitus.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele nu pot vindeca tinitusul, dar, în unele cazuri, ele pot ajuta la reducerea severitații simptomelor sau a complicaţiilor. Medicamente posibile includ:

Antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina și nortriptilina, au fost folosite cu un oarecare succes. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt utilizate în general numai pentru tinitusul sever, deoarece pot provoca efecte secundare supǎrǎtoare, inclusiv gura uscată, vedere înceţoşată, constipaţie sau probleme cardiace.

Alprazolamul poate ajuta la reducerea simptomelor tinitusului, dar efectele secundare pot include somnolenţă şi greaţă.

Prevenirea tinitusului

În multe cazuri, tinitusul nu poate fi prevenit, cu toate acestea, unele măsuri de precauţie se pot lua.

Utilizarea cǎștilor de protecție. Ȋn timp, expunerea la zgomot puternic poate afecta nervii urechii, cauzȃnd pierderea auzului şi tinitus.

Expunerea pe termen lung la muzicǎ la un volum foarte mare, ȋn special ȋn cazul ȋn care ascultați la cǎști poate provoca pierderea auzului şi tinitus.

Aveţi grijă de sănătatea cardiovascularǎ. Exerciții fizice regulate, precum și alte măsuri care menţin vasele de sânge sănătoase pot ajuta la prevenirea tinitusului cauzat de problemele vasculare.

Citește și:

Otita medie

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP