+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 26 Ianuarie 2012 14:51

Bronsita 2Bronşita este o afecţiune a căilor respiratorii manifestată prin tuse şi expectoraţie având la bază o afectare a celulelor ce căptuşesc căile respiratorii, ceea ce duce la inflamaţie locală şi o secreţie exagerată de mucus. Boala poate apărea în două forme: bronșita acută şi bronșita cronică.

Bronşita acută se manifestă prin tuse sacadată şi expectoraţii ce însoţesc uneori o infecţie a căilor respiratorii superioare. În majoritatea cazurilor această infecţie este virală, însă este uneori provocată şi de bacterii.

Bronşita cronică este o boală gravă, de lungă durată, care necesită tratament medical regulat. Persoanele cu bronşită cronică sunt obeze şi duc o viaţă sedentară, iar majoritatea sunt fumători. Persoanele care suferă de bronşită cronică au un risc crescut de a face afecţiuni cardiovasculare, precum şi infecţii şi boli pulmonare mai grave.

 

Simptome bronşită

Bronşita acută este însoțită în general de:

- Tuse sacadată

- Febră, frisoane

- Durere şi senzaţie de constricţie toracică

- O oarecare durere sub stern în cursul respiraţiei profunde

- Spută de culoare galbenă, albicioasă sau verzuie

Bronşită cronică se manifestă prin:

- Tuse persistentă, cu expectoraţie de culoare galbenă, albicioasă sau verzuie

- Respiraţie şuierătoare, un grad de dispnee

 

Cauzele apariţiei bronşitei

 

Bronşita acută este în general provocată de infecţiile pulmonare, aproximativ 90% dintre aceste infecţii au origine virală, iar 10% bacteriană.

Bronşita cronică poate fi provocată de unul sau mai mulţi factori. Crizele repetate de bronşită acută, care irită căile respiratorii, pot conduce la instalarea bronşitei cronice.

Fumatul este un alt factor care poate contribui la apariţia bronşitei. Fumatul poate sa paralizeze cilii din plămâni care sunt responsabili de curăţarea căilor respiratorii. Substanţa mucoasă se poate acumula în plămâni din cauza necurăţării corespunzătoare şi poate conduce în cele din urmă la apariţia bronşitei.

 

Tratament bronşită

 

Bronşita acută apare frecvent atât la copii cât şi la adulţi. Tratamentul recomandat în acest caz include cât mai mult repaus la pat, consumul de cât mai mult lichid şi folosirea siropului de tuse. Medicul poate prescrie antibiotice ca măsură preventivă, deoarece plămânii sunt slăbiţi şi predispuşi la infecţii bacteriene.

Se poate recomanda şi un vaccin antigripal pentru protejarea împotriva altor altor afecţiuni pulmonare.

Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă consumul de lichide pentru a subţia mucusul din plămâni.

 

Prevenirea apariţiei bronşitei

- Evitarea contactului cu oameni care au răceli sau alte boli respiratorii

- Evitarea zonelor care au un nivel ridicat de poluare a aerului, deoarece această poluare provoacă apariţia bronşitei

- Persoanele care au alergii sunt predispuşi la bronşită, iar în acest caz se recomandă evitarea intrării în contact cu substanţe care provoacă reacţii alergice

- Spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun pe tot parcursul zilei pentru distrugerea agenţilor patogeni

- Renunţarea la fumat

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP