Cele mai multe cazuri de amigdalită sunt cauzate de infecţia cu un virus sau cu o bacterie, iar afecţiunea se recunoaşte prin inflamarea amigdalelor.
Deoarece tratamentul pentru amigdalită depinde de cauza care a dus la apariţia sa, este important să se obţină un diagnostic precis. Tratamentul chirurgical se realizează prin eliminarea amigdalelor, însă această procedură se face, de obicei, numai atunci când amigdalita apare foarte frecvent sau nu răspunde la alte tratamente.
Cauzele care duc la apariţia amigdalitei
Amigdalita este cel mai adesea cauzată de un virus al răcelii, dar cauza poate fi, de asemenea, o infecţie virală sau bacteriană. Bacteria care cauzează cele mai frecvent amigdalită este Streptococcus pyogenes sau streptococul de grup A.
Factorii de risc ai amigdalitei
Simptomele amigdalitei
Cele mai comune simptome de amigdalită includ:
La copiii mici, care sunt în imposibilitatea de a descrie modul în care se simt, semne de amigdalite pot include:
Complicaţiile amigdalitei
Diagnosticul amigdalitei
Diagnosticul amigdalitei se face printr-un exament fizic. Medicul de familie este cel care poate diagnostica amigdalita prin:
Tratamentul amigdalitei
Antibiotice. Dacă amigdalita este cauzată de o infecţie bacteriană, medicul va prescrie un tratament cu antibiotice.
Tratamentul chirurgical. Amigdalectomia poate fi folosită pentru a trata amigdalită recurentă sau amigdalită cronică, care nu răspunde la tratamentul cu antibiotice. O amigdalectomie poate fi, de asemenea, efectuată în cazul în care apar complicaţii precum: apnee în somn sau dificultăţi de respiraţie.
Tratametul la domiciliu
Prevenirea amigdalitei
Germenii care cauzează amigdalite virale şi bacteriene sunt contagioşi, aşa că cel mai bun mod de a preveni afecţiunea se referă la câteva măsuri minime de igienă:
Citeşte şi: