+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 23 Aprilie 2013 12:50

retinoblastomaRetinoblastomul este cancerul care apare la nivelul ţesutului retinian. Boala afectează cel mai frecvent copiii sub cinci ani, dar poate apărea şi la adulţi, însă mult mai rar. Retina trimite semnale prin intermediul nervului optic la creier, iar aceste semnale sunt interpretate ca imagini.

Retinoblastomul este cea mai comună formă de cancer ocular care afectează copiii, iar foarte rar boala se extinde la ţesuturile vecine sau la nivelul altor părţi ale corpului. Cel mai frecvent este retinoblastomul unilateral. Boala poate apărea la nivelul unui singur ochi sau la nivelul amândurora. 

 

Cauzele care duc la apariţia retinoblastomului

Retinoblastomul apare atunci când celulele nervoase din retină dezvoltă anumite mutaţii genetice, care le transformă în celule anormale. Acest tip de celule se multiplică şi se acumulează sub forma unei tumori.  În majoritatea cazurilor, nu este clar ce cauzează aceste mutaţii genetice care duc la dezvoltarea retinoblastomului. Cu toate acestea, există posibilitatea ca boala să fie cauzată de moştenirea unei mutaţii genetice de la părinţi.

Retinoblastomul ereditar este transmis de la pǎrinţi la copii, însă  este suficient ca doar unul dintre părinţi să aibă o copie a genei mutante pentru a creşte riscul de apariţie a bolii la copii. Retinoblastomul ereditar tinde , de asemenea, să apară la ambii ochi.

 

Tipuri de retinoblastom

Retinoblastom  intraocular - În acest tip de cancer, boala nu s-a răspăndit şi în alte părţi ale ochiului sau în ţesuturile din jurul ochilor. Această etapă este, uneori, subîmpărţită în cinci clase începând cu A şi ajungând până la E, în funcţie de mărimea şi poziţia tumorii precum şi a daunelor cauzate ochiului. 

 

Retinoblastomul extraocular - În acest caz, boala s-a extins şi în ţesutul din jurul ochiului sau la nivelul altor părţi ale corpului.  În cazul în care cancerul revine dupa tratamentul iniţial,  boala este denumită cancer recurent.

 

Simptomele retinoblastomului

Simptomele  retinoblastomului includ:

• Pupila este albă sau are pete albe

• Înroşirea ochilor

• Umflarea ochilor

• Vedere dublă

• Ochi care nu  se aliniază

• Vedere slabă

 

Diagnosticarea retinoblastomului

Retinoblastomul poate fi diagnosticat cu ajutorul urmǎtoarelor teste şi proceduri:

Examenul ocular. Un medic oftalmolog efectuează teste specializate pentru a depista cauza simptomelor, însă cel mai des se realizează examenul oftalmologic pe pupilă dilatată care permite medicului să observe retina prin pupilă şi prin cristalin.

 

Teste imagistice. Aceste teste pot ajuta medicul să determine dacă retinoblastomul a crescut şi a afectat alte structuri din jurul ochilor. Testele imagistice pot include ecografii, tomografii computerizate (CT) şi teste de imagistică prin rezonanţă magnetică.

 

Tratamentul retinoblastomului

Tipul de tratament ce va fi aplicat copilului sau, mai rar, adultului, depinde de localizarea tumorii şi de mărimea acesteia. Scopul tratamentului este eliminarea cancerului şi păstrarea vederii.

 

Chimioterapia - este un tratament care utilizează substanţe chimice pentru a distruge celulele canceroase.  La copiii cu retinoblastom, chimioterapia poate ajuta la micşorarea  tumorii, urmând ca restul de celule canceroase rămase să fie eliminate prin alte tipuri de terapii precum: crioterapia, termoterapia sau terapia cu laser. Aceste procedee îmbunătăţesc şansele de a nu fi necesară o intervenţie chirurgicală.

 

Radioterapia - Radioterapia utilizează radiaţii pentru a distruge celulele canceroase. Două tipuri de radioterapie pot utilizate în tratarea retinoblastomiar acestea includ:

• Radiaţii interne (brahiterapie). În timpul radiaţiilor interne, tratamentul este plasat în apropierea tumorii. Radiaţii interne pentru retinoblastom utilizează un disc din material radioactiv inserat în apropierea tumorii care este lasat timp de câteva zile.

 

• Radiaţiile externe. Instrumentul utilizat se mişcă în jurul ochilor copilului, sau în cazul în care un singur ochi este afectat doar în jurul aceluia. Fasciculul de radiaţii externe poate provoca reacţii adverse destul de grave de aceea terapia este rezervată pentru copiii cu retinoblastom avansat sau pentru pacienţii care nu răspund la altfel de tratamente.

 

Terapia cu laser (fotocoagulare cu laser) - În timpul terapiei, un laser este folosit pentru a distruge vasele de sange care oxigenează si hrănesc tumoarea. 

Crioterapia - Foloseşte substanţe extrem de reci pentru a distruge celulele canceroase. În timpul crioterapiei, o substanţă precum azotul lichid, este amplasat în apropierea  celulelor canceroase. După îngheţarea celulelor, substanţa rece este îndepărtată, iar celulele dezgheţate. Acest proces de congelare şi decongelare,este repetat de câteva ori în fiecare sesiune de crioterapie, şi face ca celulele canceroase să moară.

Termoterapia - Utilizează căldura extremă pentru a distruge celulele canceroase. În timpul termoterapiei, căldura este îndreptată către celulele canceroase prin utilizarea ultrasunetor, microundelor sau a unui laser.

 

Tratamentul chirurgical - Atunci când tumora este prea mare pentru a fi tratate prin alte metode, intervenţia chirurgicală poate fi folosită pentru a trata retinoblastomul. Chirurgie pentru retinoblastom include:

 

• Chirurgia pentru a elimina ochiul afectat (enucleaţie). În timpul intervenţiei chirurgicale chirurgii deconectează muşchii şi ţesutul în jurul ochilor şi elimină globul ocular. O parte a nervului optic este, de asemenea, eliminată.

• Implantul ocular. Imediat după ce globul ocular este eliminat, chirurgul introduce un implant iar muşchii care controlează mişcarea ochilor sunt ataşaţi implantului. După o perioadă, muşchii oculari se vor adapta la globul ocular implantat.  La câteva săptămâni după operaţie, un ochi  artificial poate fi plasat în locul implantului. Ochiul artificial se implantează, de obicei, pentru a crea o unitate între ochiul sănătos şi cel artificial.

 Efectele secundare ale chirurgiei includ o posibilă infecţie şi sangerarea excesivă. Scoaterea  unui ochi va afecta vederea copilului, însă pe măsură ce copilul creşte se va adapta de utilizarea numai a ochiului sănătos.

 

Pronostic

Aproximativ 9 din 10 copii cu retinoblastom se vindecă. După tratament, specialistul oftalmolog va examina frecvent ochiul copilului pentru a elimina riscul de recurenţă al cancerului. Pe parcursul procesului, parinţii cȃt şi copii au nevoie de sprijin pentru a depăşi situaţia. Există centre specializate şi grupuri de suport care pot ajuta părinţii sau rudele copiilor cu cancer cât şi centre specializate în a oferi ajutor copiilor.

 

Prevenire

Retinoblastomul nu poate fi prevenit, cu toate acestea,  pentru retinoblastomul moştenit testarea genetică permite familiilor să ştie dacă au un copil cu un risc crescut de retinoblastom, astfel încât examenele oculare pot începe la o vârstă fragedă. În acest fel, în cazul  retinoblastomului diagnosticat foarte devreme, tumora este mică şi există şansa salvării ochilui afectat.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citeşte şi:

Terapia angiogenica, o alternativa pentru rezolvarea problemelor oculare

Tratamentul cu celule susa embrionare amelioreaza vederea

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului