Neuromul acustic este o tumoră necanceroasă, benignă a nervului vestibulo-cohlear. Deoarece ramurile nervului poate influența în mod direct echilibrul și auzul, presiunea provenită de la un neurom acustic poate cauza pierderi de auz, tinitus sau pierderi ale echilibrului.
Acest tip de tumoră se dezvoltă încet sau deloc, dar în unele cazuri poate crește rapid și devine atât de mare încât apasă pe creier și interferează cu funcțiile vitale.
Semne și simptome
Semnele și simptomele neuromului acustic apar din cauza tumorii care apasă pe nervi adiacenți.
Pe măsură ce tumora crește, există șanse mai mari să apară semnele și simptomele afecțiuni. Cu toate acestea, este posibil ca tumorile mici să provoace simptome semnificative. Printre semnele și simptomele care însoțesc neuromul se numără:
- pierderea graduală a auzului
- tinitus (țiuitul urechii)
- pierderea echilibrului
- ameţeli
- amorţirea mușchilor feței
Există cazuri în care neuromul acustic ajunge la dimensiuni care apasă pe creier și amenință viața.
Cauze
Cauza neuromului acustic pare a fi o o genă modificată a cromozomului 22. Încă nu este clar ce anume declanșează această modificarea a genei.
Factori de risc
Singurul factor de risc pentru neuromul acustic este existența unui părinte care suferă de o boală genetică rară - neurofibromatoza tip 2. Persoanele ce suferă de neurofibromatoza de tip 2, o boală ce se transmite pe cale ereditară, prezintă un risc mai mare de dezvoltarea al neuromei acustice bilaterale datorită lipsei proteinei merlin. Aproximativ 10% din toate cazurile de neurom acustic sunt întâlnite la pacienţii cu neurofibromatoza.
Majoritatea cazurilor, tumora se dezvolta doar într-o anumită parte a capului şi este descoperită intre vârstele de 30 şi 50 de ani.
Neuromele acustice sunt foarte rare la copii.
Complicații
Printre complicațiile neuromului acustic se află:
- pierderea auzului
- amorţeală la nivelul feței
- pierderea echilibrului
puţit al urechii
Diagnostic
După examinarea simptomelor, medicul va supune pacientul la teste suplimentare precum:
- teste de auz (audiometru)
- RMN sau CT - pentru a confirma existența unui neurom acustic
Tratament
Neuromul acustic poate fi tratat prin mai multe tipuri de tratament. De obicei, se apelează la chirurgie (pentru îndepărtarea tumorii), radioterapia, (sunt aplicate mai multe raze de radiaţie de mici dimensiuni asupra neuromului acustic) și expectativa (neuroamele acustice se dezvoltă de obicei lent, de aceea, în anumite cazuri, este indicat să se amâne aplicarea tratamentului şi să se monitorizeze periodic evoluţia tumorii prin teste RMN).
Andra Silivestru
Citește și: