+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 11 Ianuarie 2012 11:31

Breast-Cancer2Cancerul mamar este o afecțiune care se manifestă prin formarea de celule maligne în țesutul sânului. Cancerul mamar este cel mai întâlnit tip de cancer la femei, cu toate că principala cauză de deces, atât la femei, cât și la bărbați este cancerul pulmonar. Riscul de a dezvolta cancer mamar, crește odată cu vârsta, femeile peste 50 de ani, fiind cele mai expuse. Conform studiilor, până la vârsta de 80 de ani, una din 10 femei va dezvolta un cancer de sân.

 

Cancerul de sân debutează de obicei printr-o tumoră unică, localizată, însă tumora ajunsă la maturitate se poate extinde cu ușurinșă și în alte regiuni ale corpului prin intermediul sângelui și al sistemului limfatic. Diferitele tipuri de cancer mamar cresc și se răspândesc în ritmuri diferite, unele necesită ani pentru a se răspândi dincolo de sân, altele evoluează rapid.

Deși este o boală care afectează în special femeile, nici bărbații nu sunt scutiți de a dezvolta cancerul de sân. Aproximativ 1% din cazurile înregistrate au fost la bărbați.

În fiecare lună, sânii unei femei sunt supuși unor modificări temporare din cauza menstruației și există riscul de a se forma noduli. Deși 90% dintre aceștia nu sunt canceroși, orice nodul trebuie examinat. Nodulii la sân apar cel mai frecvent în lobuli - săculeții în care se produce laptele - sau în canalele care transportă laptele spre mamelon, însă debutează uneori și în țesutul non-glandular.

Principalele categorii de cancer mamar sunt carcinoamele lobulare și carcinoamele canaliculare. Fiecare dintre acestea are numeroase subtipuri.

 

Simptomele cancerului mamar

 

În stadiile precoce, de obicei, cancerul de sân nu se manifestă. Odată cu evoluția tumorei, apar și primele semne care ar trebui să vă ghideze către un medic. Dintre simptomele cancerului mamar, amintim:

• Un nodul în axilă;

• Un nodul la sân, care inițial poate fi nedureros;

• Durere spontană a sânului sau durere la palpare;

• O aplatizare sau înfundătură vizibilă la nivelul sânului;

• Orice schimbare a contururilor, texturii sau temperaturii sânului; culoarea roșcată sau aspectul pigmentat, precum coaja de portocală reprezintă semne ale unui cancer mamar avansat;

• O modificare la nivelul mamelonului, cum ar fi un aspect retractat sau încrețit, mâncărimi sau senzație de arsură;

• O secreție neobișnuită din mamelon, care poate avea un aspect limpede, de culoarea sângelui sau de altă culoare, de obicei provocat de afecțiuni benigne.

 

Cauzele apariției cancerului mamar

 

Deși nu au fost clar identificate cauzele cancerului mamar, se cunosc totuși care sunt principalii factori de risc. Cei mai importanți factori de risc sunt vârsta înaintată și ereditatea. Riscul este ușor crescut pentru o femeie care a avut nodul benign la sân și crește semnificativ pentru o femeie care are antecedente de cancer de sân sau de ovar.

Cercetătorii au identificat o genă pe care o consideră responsabilă pentru apariția cancerului mamar familial și care se regăsește la aproximativ 1 din 200 de femei. Prezența genei, predispune femeia la cancer mamar, însă nu reprezintă o garanție a apariției acestei boli.

De asemenea, expunerea femeii la estrogeni este o cauză a apariției cancerului mamar. Estrogenul comandă celulelor să se dividă, crescând astfel riscul de a prezenta unele anomalii. Riscul de cancer mamar este mai crescut și dacă femeia începe să aibă menstruație înainte de 12 ani, are primul copil după 30 de ani sau încetează să mai aibă menstruație după vârsta de 55 de ani sau are un ciclu menstrual mai lung sau mai scurt decât durata medie de 26-29 de zile. De asemenea, expunerea prelungită la radiații crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer de sân, însă mamografiile, care se fac cu doze mici de radiație, sunt lipsite de risc.

În lista factorilor de risc trebuie adăugată și obezitatea, precum și consumul regulat de alcool. Studiile arată că femeile a căror alimentație este bogată în grăsimi au o mai mare probabilitate de a dezvolta cancer mamar.

 

Diagnosticarea cancerului mamar

 

Deși cancerul mamar este a doua cauză de deces în rândul femeilor, acesta se poate vindeca dacă este depistat din timp. De aceea, femeile sunt sfătuite să meargă la un control medical de specialitate, dar este recomandată și auto-examinarea sânului. Fiecare femeie poate cere medicului de familie indicații referitoare la metoda de palpare a sânului în vederea depistării nodulilor la sân.

De asemenea, efectuarea unei mamografii o dată pe an este recomandată tuturor femeilor cu vârste de până la 40 de ani și de două ori pe an femeilor peste 50 de ani. Utilitatea unei mamografii este foarte mare și asta deoarece nodulii la sân pot fi identificați cu până la 2 ani înainte de a putea fi palpați.

 

Tratamentul cancerului mamar

 

Opțiunile de tratament al cancerului mamar depind de gradul de avansare al bolii, de vârsta pacientei, de starea sa generală de sănătate. Dacă se află într-un stadiu avansat, tratamentul cancerului mamar constă de obicei în intervenție chirurgicală, urmată apoi de o combinație de radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonală.

Procedura chirurgicală standard în cancerul de sân era odinioară mastectomia radicală, prin care se proceda la extirparea totală a sânului și a țesutului adipos, mușchilor și ganglionilor limfatici din jur. Astăzi, tratamentul preferat de tot mai multe femei este tumorectomia, prin care se îndepărtează doar nodulul canceros și ganglionii limfatici de sub braț. Urmată de curele adecvate de radioterapie, chimioterapie și terapie hormonală, tumorectomia s-a dovedit la fel de eficientă ca și mastectomia radicală. O altă opțiune chirurgicală este mastectomia radicală modificată, prin care se îndepărtează tumora și țesutul mamar din zona afectată, cu mențiunea că cea mai mare parte a musculaturii peretelui toracic rămâne intactă.

 

Prevenirea cancerului mamar

 

Prevenirea cancerului mamar presupune o serie de măsuri, de la dietă, exerciții fizice, stil de viață pe care orice persoană le poate adopta fără probleme, reducând astfel semnificativ riscul apariției cancerului mamar.

 

Alimentație și dietă

 

În timp ce grăsimile din alimentație cresc semnificativ riscul de îmbolnăvire de cancer de sân, legumele, fructele și cerealele pot contribui la reducerea riscului și asta deoarece produse precum grâul, soia, măslinele, prunele, morcovii, merele și nucile de cocos conțin fitoestrogeni, care blochează preluarea estrogenilor normali de către țesutul mamar, reducând semnificativ riscul de a face cancer mamar.

 

Exerciții fizice

 

Gimnastica aerobică, efectuată în mod regulat, poate oferi o anumită protecție împotriva apariției cancerului de sân. Studiile arată că femeile care fac gimnastică intens și des au un risc de cel puțin două ori mai mic de cancer de sân decât femeile care nu fac efort fizic. De asemenea, gimnastica poate ajuta pacientele cu cancer de sân să tolereze mai bine efectele secundare ale radioterapiei sau chimioterapiei.

 

Stil de viață

 

Relaxarea fizică și psihică poate contribui cu siguranță la reducerea stresului asociat cu apariția diverselor tipuri de cancer. De asemenea, un stil de viață echilibrat, care să nu facă exces de oboseală, alimentație sau alcool ne poate proteja de apariția cancerului de sân.

 

Iată câteva sfaturi pentru prevenirea cancerului de sân:

1) Controlați-vă sânii o dată pe lună, faceți un control medical o dată pe an și faceți mamografii anuale dacă aveți 50 de ani sau mai mult. Începeți mamografiile mai devreme dacă aveți antecedente familiale!

2) Consumați cât mai des legume, fructe, cereale și pește!

3) Informați-vă corect în legătură cu metodele contraceptive care conțin estrogeni și riscul consumării acestora în dezvoltarea cancerului mamar!

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului