Cancerul de prostată este o afecțiune malignă care determină modificare celulelor prostatice și înmulțirea lor, ajungându-se astfel la o masă tumorală la nivelul prostatei. Celulele canceroase pot rămâne în prostată sau pot avansa prin vasele sanguine sau limfatice către alte organe sau țesuturi determinând metastazarea bolii.
Cancerul de prostată reprezintă a treia cauză de deces în cazul populației de sex masculin, de toate vârstele. Cu toate acestea, este mai rar întâlnit la bărbații sub 40 de ani. În România, aproximativ un bărbat din doi suferă de afecțiuni ale prostatei, iar vârsta la care apare cancerul de prostată a scăzut alarmant până la 35 de ani.
Cauzele apariției cancerului de prostată
Studiile arată că există mai mulți factori care pot duce la apariția cancerului de prostată. Având în vedere preponderența cu care apare la bărbații peste 50 de ani, am putea spune că vârsta este una dintre cauzele majore ale apariției cancerului de prostată.
Ghidul pacientului elaborat de Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie"Carol Davila", Bucureşti, prezintă o listă care arată cum crește incidența cazurilor de îmbolnăviri odată cu vârsta:
-La vârsta de 45 ani 1 din 2.500;
-La vârsta de 50 ani 1 din 476;
-La vârsta de 55 ani 1 din 120;
-La vârsta de 60 ani 1 din 43;
-La vârsta de 65 ani 1 din 21;
-La vârsta de 70 ani 1 din 13;
-La vârsta de 75 ani 1 din 9;
-La vârsta de 140 ani toţi bărbații ar avea cancer de prostată.
S-a observat, de asemenea, o predispoziție a persoanelor care au avut rude de gradul I diagnosticate cu cancer de prostată să se îmbolnăvească de această maladie. Șansele de îmbolnăvire în cazul în care există două sau trei persoane cu această boală în familie cresc de 5, respectiv 11 ori. În plus, o dietă bogată în grăsimi de origine animală, poate crește riscul de cancer prostatic.
Cancerul de prostata poate provoca durere, dificultate în urinare, probleme în timpul actului sexual sau disfuncţie erectilă.
Simptomele cancerului de prostată
Cancerul de prostată este asimptomatic în faza inițială, urmând ca odată cu trecerea timpului și agravarea bolii să apară anumite semne. Inițial, persoana cu cancer de prostată va simți deseori senzații iminente de urinare, urmate de dureri și chiar de prezența sângelui în urină. Acestea ar trebui să fie primele semnale de alarmă care să trimită pacientul la medic. Din păcate, cancerul progresează rapid și se poate ajunge până la manifestări ale ganglionilor limfatici, hemospermie, erecţii dureroase, boala evoluând rapid cu metastaze în sistemul osos. Alte simptome enunțate în
Ghidul pacientului sunt:
• Jetul urinar slab proiectat (cade mai aproape de dumneavoastră);
• Jetul urinar întrerupt;
• Senzația că vezica nu se golește complet după urinare;
• Dificultăți la începerea și terminarea urinatului;
• Hemospermie – prezența de sânge în spermă;
• Scăderea volumului spermatic ejaculat;
• Impotență;
• Durere locală sub formă de jenă, înțepătură, senzație de corp străin.
Diagnosticarea cancerului de prostată
Diagnosticarea cancerului de prostată se face numai de către medicul specialist și asta pentru că unele simptome pot fi înșelătoare. Chiar dacă prezentați unele simtome, asta nu înseamnă că aveți neapărat cancer de prostată, ci acestea pot fi cauzate și de alte afecțiuni ale prostatei cum ar fi infecţiile sau mărirea volumului acesteia. Nici absența lor nu vă scutește de griji.
Tratamentul cancerului de prostată
Există mai multe variante prin care se poate trata cancerul de prostată în diferite stadii ale boli.
Spre exemplu, în faza incipientă este recomandată radioterapia externă care constă în iradierea pacientului în zona prostatei. Brahiterapia este o altă metodă de iradiere care constă în introducerea în prostată a unor„seminţe" care conţin o substanţă radioactivă, de regulă iod radioactiv. Cu ajutorul acestei proceduri se va realiza iradierea internă a prostatei.
De asemenea, există situații în care chirurgia clasică este singura soluție. Prostatectomia radicală reprezintă extirparea pe cale chirurgicală a prostatei și a veziculelor seminale.
Dacă boala se află într-un stadiu avansat, baza tratamentului o constituie hormonoterapia care este capabilă să oprească boala, cel puțin inițial, în stadiul în care a fost diagnosticată.
În ceea ce privește alimentația, sunt recomandate fructele și verdețurile, roșiile și sucul de roșii. De asemenea, soia are un rol esențial în prevenirea cancerului de prostată. Mai mult decât atât, la bărbații care consumă zilnic soia scade riscul de îmbolnăvire cu 70%. Pe de altă parte, trebuie să evitați consumul de grăsimi, atât animale, cât și vegetale deoarece acestea vă măresc riscul de îmbolnăvire cu cancer de prostată de 2-3 ori mai mult.
Prevenirea cancerului de prostată
Dacă vă întrebați cum puteți preveni cancerul de prostată, trebuie să știți că vitamina E ajută foarte mult în acest sens. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să preveniți această boală care poate fi fatală:
1. Limitați consumul de alimente bogate în grăsimi animale și măriți consumul de vegetale!
2. Consumați cel puțin 5 porții de fructe si legume pe zi! Roșiile, strugurii și pepenii verzi sunt bogați în licopene, antioxidanți care contribuie la prevenirea deteriorării ADN-ului și la scăderea riscului apariției cancerului de prostată.
3. Nu vă bazați doar pe tratamentul naturist! Acesta nu garantează o vindecare totală!
4. Mergeți la control anual dacă aveți peste 50 de ani, chiar dacă nu manifestați niciuna dintre simptome! Există șanse mari de vindecare dacă boala este detectată din timp.