+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 01 Septembrie 2011 19:09

Cancerul colorectal reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, aceasta patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar.

Cancerul colorectal reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii umane, afectând o persoană din 20 în ariile cu standard socioeconomic ridicat. Reprezintă a treia cauză de cancer la ambele sexe, după plămân şi stomac la bărbaţi şi după sân şi uter la femei. Aproximativ unul din opt cancere este de origine colorectală, iar cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 1 din 10 decese de cauză neoplazică. 

În România, incidenţa cancerului colorectal este estimată ca fiind 10,1/100.000 locuitori la bărbaţi şi 7,3/100.000 loc la femei.

Factorii de risc identificați în cazul cancerului colorectal sunt:

•  sexul – bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile

• vârsta – cancerul colorectal apare mai frecvent la persoanele peste 50 de ani

• mediul de viață urban

• anumite sindroame genetice - polipoza adenomatoasă familială și variantele ei: Sindromul Gardner, Sindromul Turcot și polipoza adenomatoasă familială atenuata

• antecedentele personale patologice sau heredocolaterale de cancer colorectal sau de polipi colorectali

• prezența anumitor boli, în special bolile inflamatorii intestinale

• factori dietetici – prezența grăsimilor alimentare în cantitate ridicată, consumul de alcool, fumatul, obezitatea, sedentarismul.

În schimb, factori dietetici, precum prezența fibrelor alimentare în cantitate mare, creșterea aportului de acid folic, calciu, administrarea anumitor medicamente precum antiinflamatoare nesteroidiene, statine, activitatea fizică regulată asigură sănătatea colonului.

Simptomele cancerului colorectal

Manifestarile clinice în cancerul colorectal pot fi sistematizate în urmatoarele tipuri de simptome:

• simptome produse de obstrucția tumorala - ocluzie, subocluzie, tulburari de tranzit

• hemoragia digestivă inferioară

• simptome produse de invazia tumorală loco-regională (durere, masă palpabilă, simptome produse prin invazia organelor de vecintate)

• impregnarea malignă (inapetența, scădere ponderală, astenie, fatigabilitate).  

Diagnosticarea cancerului colorectal

Ca și în celelalte tipuri de cancer, diagnosticarea maladiei în stadiu incipient crește șansa de supraviețuire a pacientului. În diagnosticarea tumorii primitive pot fi indicate următoarele proceduri: tușeul rectal; rectosigmoidoscopia, procedură care identifică peste 50% din tumorile colorectale; irigografia cu dublu contrast – ce explorează în totalitate colonul, dar din cauza sensibilității reduse comparativ cu cea a colonoscopiei, este utilizata din ce în ce mai puțin; colonoscopia totală cu prelevarea de biospii -  metoda esențială de diagnostic a cancerului colorectal; colonoscopia virtuală și administrarea capsulei endoscopice - metode noi, care sunt din ce în ce mai frecvent utilizate pentru diagnosticul cancerului colorectal, principalul neajuns fiind imposibilitatea prelevării de biopsii și necesitatea efectuării colonoscopiei convenționale în cazul decelării unor formațiuni colorectale.

Screeningul cancerului colorectal

Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice. Pentru prevenirea și mai ales pentru depistarea în fază incipientă a cancerului colorectal sunt indicate o serie de metode de screening:

  • Administrarea testelor de depistare a sângerărilor oculte din scaun
  • Rectosigmoidoscopia
  • Irigoscopia cu dublu contrast (din ce în ce mai rar utilizată)
  • Colonoscopia totală (metoda esențială de diagnostic, efectuată ori de cate ori una dintre celelalte  metotode de sceening este pozitivă)
  • Colonoscopia virtuală, administrarea capsulei endoscopice (metode mai ușor accepatate de către pacienți, dar mai costisitoare)
  • Efectuarea testelor genetice în cazul rudelor pacienților care suferă de anumite sindroame genetice

Tratamentul cancerului colorectal

Tratamentul cancerului colorectal depinde de stadiul în care este surprinsă tumora, motiv pentru care efectuarea stadializării este extrem de importantă. Tratamentul curativ în cancerul colorectal este cel chirurgical, căruia i se poate asocia chimioterapia, în funcție de stadiul tumoral, și radiochimioterapia în cazul cancerului rectal. Tratamentul cancerelor metastatice implică tratament chirurgical (singurul care poate crește supraviețuirea în mod semnificativ), chimioterapie și imunoterapie paliativă.

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului