Igiena cavităţii bucale este importatntă nu doar pentru un zâmbet strălucitor sau o respiraţie proaspătă, ci şi pentru că astfel ne putem feri de una dintre cele mai de temut forme de cancer, cancerul cavităţii orale. Acesta apare în special la nivelul buzelor şi a limbii şi se manifestă sub forma unei mici ulceraţii nedureroase sau sub forma unui nodul în grosimea buzei.
Din păcate, de multe ori, cancerul de buză este confundat cu un herpes, însă semnele diferenţiatoare care ar trebui să tragă un semnal de alarmă sunt durerile la înghiţitură, precum şi degradarea stării de sănătate ca rezultat al dificultăţilor în alimentaţie.
În cazul cancerului de limbă, acesta poate fi identificat prin prezenţa unei plăgi care sângerează şi nu se mai vindecă. De altfel, limba se poate umfla şi pot apărea pete roşii sau albe pe gingie, precum şi apariţia şi persistenţa respiraţiei urât mirositoare.
Cancerul cavităţii orale este a opta tumoră malignă întâlnită ca frecvenţă şi, alături de cancerul de vezică urinară, ocupă prima poziţie în clasamentul bolilor care deteriorează grav calitatea vieţii. Cancerele din cavitatea orală ocupă 4% din totalul cancerelor. Dacă până acum ele atacau mai ales după vârsta de 60 de ani, azi, aceste cancere afectează oameni la vârste între 45 şi 50 de ani.
Cauzele apariţiei cancerului cavităţii orale
Cancerul cavităţii orale apare ca rezultat al insuficientei igienizări a gurii. Românii folosesc de aproape cinci ori mai puţină pastă de dinţi decât ar fi normal şi doar 5% utilizează aţă dentară. De asemenea, românii îşi schimbă periuţa de dinţi la 2-3 ani şi nu la trei luni. Un român foloseşte anual un tub şi un sfert de pastă de dinţi, adică 125 ml. Însă cauza principală, responsabilă pentru 80-90% dintre cazuri, aparţine tutunului. Speciliştii sunt de părere că nicotina şi nitrosaminele sunt răspunzătoare pentru apariţia cancerului oral. Aceste substanțe au capacitatea de a afecta structura celulară a cavităţii bucale, faringelui, laringelui sau chiar a ADN-ului. De asemenea, alcoolul şi expunerea la soare excesivă pot avea repercursiuni grave asupra cavităţii orale.
Simptomele cancerului cavităţii orale
Iată câteva dintre simptomele cancerului cavităţii orale:
• O bubă pe buza sau în gură care nu se vindecă;
• O excrescenţă sau îngroşare pe buze sau gingiilor sau în gură;
• Pete albe sau roşii pe gingii, limbă, amigdalele sau mucoasa bucală;
• Sângerare, durere sau amorţeală în zona buzei sau gurii;
• Schimbarea vocii;
• Pierderea dinţilor sau proteza care nu se mai potriveşte bine;
• Probleme de mestecat sau de înghiţire;
• Umflarea maxilarului;
• Durere de gât sau senzaţie de înecare.
Un control stomatologic regulat vă poate scuti de aceste neplăceri. Rănile din cavitatea bucală pot fi produse din cauza unei plombe în exces cu margini tăioase sau de o punte dentară nepotrivită sau de proteze care se mişcă.
Diagnosticarea cancerului cavităţii orale
Şansele de diagnosticare timpurie a cancerului cavităţii bucale cresc odată cu frecvenţa vizitelor la stomatolog. Dacă o persoană constată prezenţa uneia sau mai multor simptome amintite mai sus este sfătuit să ia legătira cât mai repede cu un stomatolog pentru a i se face o biopsie, în vederea stabilirii exacte a diagnosticului.
Tratamentul cancerului cavităţii orale
Odată identificat tipul de cancer, se poate trece la etapa următoare, de tratare a cancerului cavităţii orale. În cele mai multe cazuri se impune intervenţia chirurgicală, urmată de radioterapie şi chimioterapie. Tehnologia avansată permite şi o distrugere a tumorilor fără afectarea funcţiilor gurii sau aspectului exterior al pacientului prin chirurgia cu laser. Dacă este vorba însă de înlăturarea unor porţiuni semnificative din gingie sau oase, atunci trebuie apelat la chirurgia plastic reconstructivă.
Pentru o recuperare rapidă după operaţie, se recomandă exerciţiile uşoare de întindere a obrajilor, consumarea de băuturi reci şi utilizarea unei periuţe de dinţi moi. Ceaiul rece de muşeţel şi sucul de aloe sunt de asemenea benefice pentru menţinerea igienei orale după operaţie.
Prevenirea cancerului cavităţii orale
Măsurile de prevenire a afecţiunilor orale vizează:
-scăderea consumului de zahăr din alimentaţie şi nutriţia echilibrată
-renunţarea la fumat
-reducerea consumului de alcool
-asigurarea nivelului scăzut, dar constant, de fluor din cavitatea bucală prin consumarea de apă, sare, lapte, apă de gură, pastă de dinţi fluorizată
-vizite regulate la stomatolog