Atunci când celulele din interiorul unui os ȋncep sǎ se modifice și sǎ se ȋnmulțeascǎ necontrolat, apare cancerul osos. Cancerul osos primar este cel care începe de la nivelul unui os, de obicei de la nivelul oaselor lungi. Cancer osos primar nu este la fel de comun ca și cancerul osos secundar, care apare ca urmare a metastazelor cancerului de sȃn, pulmonar sau de prostatǎ.
Tipuri de cancer osos
Cancerele osoase sunt clasificate ȋn funcție de tipul de celule în care a început boala. Cele mai frecvente tipuri de cancer osos includ:
Osteosarcomul. Acesta ȋncepe ȋn celulele osoase și apare mai frecvent la copii și la adulții tineri.
Condrosarcomul. Ȋși are originea ȋn celulele cartilajului și este mai frecvent la adulți decȃt la copii.
Sarcoulm Ewing. Ȋși are originea ȋn țesutul imatur al mǎduvei osoase.
Simptomele cancerului osos la copii
Simptomele comune celor trei tipuri de cancer osos sunt:
Apariția durerilor osoase
Umflarea şi sensibilitatea extremǎ a zonei afectate
Oboseală
Fracturǎri ale oaselor
Pierdere excesivǎ ȋn greutate fǎrǎ un motiv aparent
Diagnosticul cancerului osos la copii
Cancerul osos poate fi diagnosticat prin:
Teste imagistice: tomografia computerizatǎ (CT), imagistica prin rezonanțǎ magneticǎ , radiografia sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET).
Biopsia: medicul poate recomanda biopsia, procedurǎ prin care se extrage o mostrǎ de țesut din tumorǎ pentru a o analiza ȋn laborator. Testarea poate dezvǎlui gradul cancerului, ceea ce poate ajuta specialistul ȋn alegerea tratamentului potrivit.
Stadiile cancerului osos
Stadiul I. În acest stadiu, cancerul osos este limitat la os şi nu s-a extins la alte zone ale corpului. Cancerul în acest stadiu nu este considerat agresiv.
Stadiul II. Această etapă a cancerului osos este limitată la os şi nu este extinsǎ la alte zone ale corpului, ȋnsa este considerat mai agresiv decȃt cel de stadiu I.
Stadiul III. În această etapă, cancerul osos apare și ȋn altǎ zona, nu numai ȋn osul ȋn care ȋși are originea.
Stadiul IV. În această etapă, cancerul osos s-a extins și la alte zone ale corpului.
Tratamentul cancerului osos
Tratamentul chirurgical
Scopul intervenției chirurgicale este de a elimina cancerul osos ȋn ȋntregime. Pentru a realiza acest lucru, medicii eliminǎ tumora și o micǎ parte de țesut sǎnǎtos. Tipurile de intervenţii chirurgicale folosite pentru tratarea cancerului osos includ:
Chirurgia pentru a elimina membrul afectat de cancer (amputatia). Procedura de amputație este mai puțin frecventǎ, ȋnsǎ atunci cȃnd se realizeazǎ pacientul primește un membru artificial pentru a putea efectua sarcinile de zi cu zi.
Chirurgia pentru eliminarea cancerului, farǎ a amputa membrul. În cazul în care cancerul osos poate fi separat de nervi şi de alte țesuturi, chirurgul va elimina doar porțiunea de os afectatǎ, urmȃnd ca osul lipsǎ sǎ fie ȋnlocuit.
Radioterapia folosește radiații pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi utilizatǎ la persoanele cu un tip de cancer osos imposibil de ȋndepǎrtat chirurgical. Radioterapia poate fi utilizatǎ, de asemenea, dupǎ o intervenție chirurgicalǎ pentru a distruge celulele canceroase rǎmase.
Chimioterapia utilizează substanţe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta este utilizatǎ fie singurǎ, fie ȋn combinație cu o altǎ terapie. Chimioterapia poate fi, de asemenea, efectuatǎ la persoanele cu cancer osos care s-a rǎspǎndit și ȋn alte zone ale corpului.
Prognostic
Trei din patru persoane cu osteosarcom se vindecǎ, în special ȋn cazul ȋn care cancerul nu s-a extins la alte părţi ale corpului.
Pǎrinții și rudele trebuie sǎ sprijine copilul ȋn lupta sa cu cancerul și sǎ ȋl ajute din punct de vedere moral. Ȋn același timp și pǎrinții copilului au nevoie de sprijin la rȃndul lor, iar pentru astfel de situații, specialiștii recomandǎ grupurile de suport, loc ȋn care cunosc alte persoane care se confruntǎ cu aceleași probleme.
Citește și: