+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Mai 2013 11:52

platfusPlatfusul este o afecțiune ȋn care arcada longitudinala a piciorului nu este dezvoltatǎ. Acestǎ arcadǎ longitudinalǎ a tǎlpii se dezvoltǎ ȋn copilǎrie, ȋn jurul vȃrstei de 2-3 ani, motiv pentru care este normal ca copiii mici sǎ aibǎ platfus. De asemenea, platfusul se poate dezvolta și ca urmare a unui traumatism.

Afecțiunea nu provoaca durere ȋnsǎ poate contribui la apariția problemelor la nivelul gleznei sau a genunchilor. De asemenea, acesta poate aparea ca un efect al unor afecțiuni precum diabetul, artrita, paralizia cerebralǎ, spina bifida, distrofia muscularǎ sau poate fi produsǎ de o boalǎ geneticǎ.

 

Simptomele platfusului

Principalul simptom al platfusului este reprezentat de lipsa arcadei de la nivelul tǎlpii, ȋnsǎ pot apǎrea și alte simptome precum:

• Dureri de picioare

• Dureri la nivelul tǎlpii

• Dureri de spate

Oamenii care suferǎ de platfus  pot constata faptul cǎ greutatea lor este distribuitǎ neuniform, iar ȋn acest caz pot apǎrea dureri la nivelul tendoanelor.

 

Diagnosticarea platfusului

Platfusul poate fi diagnosticat cu ajutorul unui examen vizual dar și cu ajutorul testelor de specialitate. Ȋn special dacǎ existǎ senzația de durere la nivelul picioarelor, medicul poate recomanda realizarea:

• Radiografiilor  la nivelul membrelor -  ȋn cazul ȋn care pacientul experimenteazǎ durere la nivelul membrelor medicul poate efectua radiografii pentru a vizualizarea oaselor și articulațiile;

• Tomografia computerizatǎ – aceastǎ analizǎ oferă mult mai multe detalii decȃt un test standard.

 

Tratamentul platfusului

Tratamentul nu este, de obicei, necesar ȋn caz de platfus dacǎ acesta nu provoacǎ dureri sau dacǎ incomodeazǎ pacientul. În cazul în care pacientul prezintǎ dureri la nivelul tǎlpilor sau al membrelor,  aceste simptome pot fi ameliorate prin utilizarea unor pantofi speciali.

În cazuri rare, atunci cȃnd platfusul a apǎrut ca urmare a unei malformații congenitale, pot fi necesare o serie de intervenții chirurgicale pentru  tratarea afecțiunii.

Altǎ opțiune de tratament ȋn cazul ȋn care  platfusul produce disconfort pacientului este administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Exercițiile de stretching sunt o altǎ metodǎ prin care pacienții care suferǎ de platfus pot diminua durerea. Unele persoane cu aceastǎ afecțiune au, de asemenea, tendonul lui Ahile mai scurt, motiv pentru care astfel exercițiile regulate de acest tip  pot amelioara durerea.

Se recomandǎ ca pacienții care suferǎ de platfus sǎ evite activitățile care ar putea agrava afecțiunea. Astfel, se recomandǎ ca pacienții sǎ participe la activitații cu impact redus precum mersul pe jos, cu bicicleta sau ȋnotul, mai degrabǎ decȃt alte activitǎți care implicǎ sǎrituri sau alergare.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Acneea la nou-nascut

Fibroza chistica

 

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
SITEMAP