Pierderea auzului poate afecta capacitatea unui copil de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, sociale, și limbajul. Cu cât primesc tratament mai devreme copiii care suferă de pierderea auzului, cu atât există șanse mai mari ca acesta să se vindece complet. Din acest motiv, părinții care își suspectează copii de probleme de auz trebuie să-i ducă imediat la doctor.
Perderea auzului se poate întâmpla atunci când orice parte a urechii nu funcționează normal. Aceasta include urechea externă, urechea medie, urechea internă, nervul pentru ascultare și sistemul auditiv. Pierderea auzului poate varia foarte mult și poate fi cauzată de o mare varietate de lucruri.
Cauzele pierderii auzului la copii
Genele sunt responsabile pentru pierderea auzului între 50% până la 60% din copiii afectați. Aproximativ 20% din copiii care și-au pierdut auzul suferă de un "sindrom", precum Down și Usher. Infecțiile din timpul sarcinii, alte cauze de mediu si complicațiile la naștere sunt responsabile pentru pierderea auzului în rândul a aproximativ 30% din copiii cu auzul pierdut.
Infecția cu citomegalovirus congenital în timpul sarcinii este un factor de risc care pot fi prevenit. 14% dintre cei expusi la această infecție în timpul sarcinii dezvoltă pierderea auzului neurosenzorial. Aproape un sfert dintre copiii care și-au pierdut auzul mai prezintă și alte deficiente de dezvoltare, cum ar fi paralizia cerebrală, dizabilitatea intelectuală, sau pierderea vederii.
Simptomele pentru pierderea auzului la copii
Semnele și simptomele de pierderea auzului sunt diferite pentru fiecare copil. Cu toate acestea există o serie de simptome des întâlnite în astfel de cazuri:
Simptome bebeluși:
• Nu este surprins de zgomote puternice
• Nu se întoarce la sursa de sunet, după vârsta de 6 luni
• Nu spune cuvinte simple, cum ar fi "dada" sau "mama" până la vârsta de 1 an
• Întoarce capul atunci când te vede, dar nu și dacă îl strigi pe nume. Acest lucru, uneori, este confundat cu faptul că nu acordă atenție sau pur și simplu ignoră strigarea, dar ar putea fi rezultatul unei pierderi parțiale sau totale a auzului.
• Pare să audă anumite sunete, dar nu și pe celalte
Simptomele la copii:
• Vorbirea este întârziată
• Discursul nu este clar
• Nu urmărește instrucțiunile
• Spune adesea, "Huh?"
• Dă volumul televizorului prea mare
Diagnosticarea pierderii auzului la copii
Screening-ul auzului poate spune dacă un copil și-a pierdut auzul. Screening este ușor de realizat și nu este dureros. De fapt, copiii sunt de multe ori adormiți în timpul verificării. Acesta se realizează foarte rapid, în câteva minute. În cazul în care un copil nu trece de screening, este foarte important să se realizeze un test al auzului complet, cât mai curând posibil. Copiii ar trebui să fie supuși acestor teste înainte de a începe școala.
Tratament pentru pierderea auzului la copii
Nu există un anume tratament sau intervenție care să fie potrivit pentru toți pacienții. Planuri de tratament bune vor include monitorizare atentă, follow-up-uri și orice alte modificări necesare de-a lungul drum. Există mai multe tipuri diferite de comunicare pentru persoanele cu auzul pierdut și pentru familiile lor. Printre aceste opțiuni se numără:
• Învățarea altor modalități de a comunica, cum ar fi limbajul semnelor
• Tehnologie care ajută comunicarea, cum ar fi aparatele auditive și implanturile cohleare
• Medicină și chirurgie pentru a corecta anumite tipuri de auz pierdut
• Servicii speciale care vin în sprijinul familiei
Autor: Alexandra Necula
Citește și: