+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 06 August 2013 12:22

asfixierea-in-somn

Asfixierea ȋn somn sau intoxicația cu monoxid de carbon este una din cele mai frecvente cauze care duc la decesul bebelușilor ȋn primul an de viațǎ cu precǎdere pȃnǎ la 6-7 luni. Asfixierea, fǎrǎ a se confunda cu Sindromul Morții Subite a Sugarilor (SMSS) survine datoritǎ faptului cǎ bebelușii nu ȋși pot susține singuri capul, astfel ȋncȃt orice obstrucționare a aparatului respirator este fatalǎ.
De ce asfixierea ȋn somn sau intoxicația cu monoxid de carbon nu face parte din SMSS?

 

Existǎ multe surse de dezinformare care precizeazǎ cu insistențǎ cǎ asfixierea este o formǎ oarecare de SMSS. Pe larg, SMMS este "Sindromul Morții Subite a Sugarilor" a cǎrui explicație pe ȋnțelesul tuturor ȋnseamnǎ o moarte a cǎrei cauzǎ nu poate fi identificatǎ sau stabilitǎ. Identificarea bebelușilor cu riscuri ridicate de SMSS nu poate fi fǎcuta și nici prevenirea sau resuscitarea acestora. Studiile efectuate pȃnǎ ȋn prezent pentru determinarea cauzei morții subite a bebelușilor nu au avut un rezultat clar, ci doar cȃteva teorii care conduc la faptul cǎ SMSS survine ȋn urma incapacitǎții creierului de a controla respirația și celelalte organe ȋn timpul somnului.
Pe de altǎ parte, asfixierea sau intoxicarea cu monoxid de carbon a bebelușilor poate fi ușor determinatǎ, una din principalele cauze ale acesteia fiind ȋngrijirea neadecvatǎ a sugarilor ȋn timpul somnului. Deși extrem de rare, cazurile ȋn care bebelușii mor din cauza asfixierii, intoxicația cu monoxid de carbon este un pericol real la care invariabil sunt expuși toți nou-nǎscuții.
Principalele cauze ale asfixierii bebelușilor ȋntȃlnite frecvent
1. Culcarea bebelușului ȋntr-o poziție neadecvatǎ. Specialiștii recomandǎ culcarea bebelușului ȋntodeauna cu fața ȋn sus și nu pe burtǎ sau pe lateral, contrar mitului de aplatizare a capului.
2. Invelirea bebelușului cu pǎturi care pot astupa cǎile respiratorii. Pe timpul nopții se recomandǎ ȋnvelirea  sugarilor cu pǎturi speciale, nu foarte groase și cu texturǎ care sǎ permitǎ o ușoarǎ trecere a aerului chiar dacǎ inevitabil va ajunge pe fața copilului.
3. Utilizarea pernelor cu consistențǎ moale. Pentru bebeluși sunt recomandate pernele speciale cu o ȋnǎlțime maximǎ de 2 -3cm, umplute cu burete sau alte materiale care permit buna circulație a aerului. Unii medici pediatri recomandǎ culcarea bebelușilor chiar și fǎrǎ nimic sub cap.
4. Excesul de jucǎrii ȋn pǎtuț. Pe timpul noptii ȋn pǎtuțul bebelușului nu trebuie sǎ se afle nimic ȋn afarǎ de accesoriile pentru somn (cearșaf, pernǎ, pǎtura), orice altǎ jucǎrie fie ea de pluș, plastic sau alt material ridicǎ considerabil riscul asfixierii.
5. Libertatea cearșafului. De obicei cutele sau "ghemurile" care se formeazǎ din cearșaful nefixat de marginile saltelei poate fi unul din elementele cu care copiii riscǎ sǎ se sufoce.
6. Saltele improvizate și așternuturile excesiv de moi. Pentru evitarea afundǎrii feței copilului ȋn așternuturi se recomandǎ utilizarea saltelelor cu texturǎ durǎ (saltele tari) de obicei din cocos sau alte fibre cu texturi rigide.
Sfaturi și recomandǎri generale pentru evitarea asfixierii nou-nǎscuților ȋn timpul somnului
Avand ȋn vedere raritatea cazurilor de sufocare ȋn somn a bebelușilor, pǎrinții nu ar trebui sǎ ȋși facǎ griji ȋn mod special. Totuși pentru a elimina complet riscurile trebuie sǎ ținǎ cont de un set minim de reguli pe care ar trebui sǎ ȋl urmeze atunci cȃnd vine vorba de culcatul bebelușului.
Importanța poziției primeazǎ, astfel ȋncȃt cei mici vor trebui culcați ȋntodeauna cu fața ȋn sus. Ȋn pǎtuț, pe timpul  nopții, vor fi ȋnveliți doar dacǎ este cazul cu pǎturi subțiri și usoare, pernuțele nu sunt neaparat necesare dar totuși daca existǎ este bine sǎ fie cȃt mai subțiri și mai tari, iar restul jucǎriilor din pǎtuț se pot "odihni" peste noapte și pe rafturile din camerǎ.    
Ȋn plus, se recomandǎ eliminarea totalǎ a tuturor improvizațiilor și utilizarea articolelor și produselor special pentru bebeluși, astfel ȋncȃt pǎtuțul pentru bebeluși pliant sau de lemn, salteaua, așternuturile, pǎturile și perna bebelușului vor trebui  achiziționate de la un magazin specializat (ex: www.bebejoy.ro).
Utilizarea produselor special concepute pentru bebeluși eliminǎ o mare parte din riscuri, totuși  nu trebuie ca pǎrinții sǎ omitǎ faptul cǎ ȋngrijirea și supravegherea copiilor are o importanțǎ capitalǎ ȋn crestere și dezvoltarea sǎnǎtoasǎ a acestora.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului