+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 14 Februarie 2014 09:50

ticuriUn tic este o mișcare bruscă necontrolatǎ sau un sunet anormal pe care o persoanǎ ȋl experimtenteazǎ. Ticurile sunt mai frecvente la copii iar acestea pot dura mai puțin de un an. 

Una din cele mai notabile tulburari care implicǎ ticuri este sindromul Tourette, în care apar atȃt ticuri fizice  cȃt și vocale. Ticurile tranzitorii implică, de asemenea, ambele tipuri de ticuri, dar ele apar de multe ori în mod individual.

Cauzele ticurilor 

Nu există  o cauzǎ cunoscuta a ticurilor, iar specialistii considerǎ cǎ la fel ca ȋn cazul sindromului Tourette problema apre din cauza mai multor factori. Anomalii la nivelul creierului pot fi  responsabile pentru apariția ticurilor, cauzate de afectiuni precum depresia sau deficit de atenție și tulburare de hiperactivitate ( ADHD ). De asemenea, stresul și privarea de somn par să joace un rol atât în apariția cȃt și ȋn severitatea ticurilor motorii.

Unele cercetǎri sugereazǎ ca ticurile tranzitorii ar putea fi legate  de neurotransmițǎtori. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice din creier  care transmit semnale nervoase la celule. Cu toate acestea, niciun studiu nu a oferit dovezi concrete ȋn acest sens.

Există două tipuri de ticuri - ticurile motorii și ticurile vocale. Aceste mișcări de durată scurtă bruște ( ticuri motorii ) sau sunete rostite ( ticuri vocale ) apar brusc în timpul  unui comportament normal.

Ticurile motorii pot fi clasificate ca simple sau complexe. Ticuri motorii simple pot include mișcări cum ar fi o miscare intermitentǎ a ochiului, a nasului, a capului sau a umărului ȋn timp ce ticurile complexe constau ȋntr-o serie de mișcări efectuate în aceeași ordine. În timp ce oamenii de toate vârstele pot experimenta ticuri, ele sunt cele mai rǎspȃndite la copii, iar baieții sunt mai afectați decȃt fetele.

Diagnoticarea ticurilor

Majoritatea ticurilor nu sunt severe astfel încât acestea au un efect foarte mic asupra calitatii vietii persoanelor. În unele cazuri, totuși, ticurile pot să apară destul de des, suficient cȃt sa fie perturbatoare și tulburătoare. Medicii folosesc patru caracteristici pentru a identifica și a diagnostica aceastǎ tulburare:

Vârsta la care au început ticurile

Durata ticurilor

Severitatea ticurilor

Dacă sunt ticuri motorii sau vocale sau ambele

 

Ticurile tranzitorii  -  Această tulburare apare cel mai frecvent la tineri, iar ea afectează între 5 % și 25 % din copiii de vârstă școlară. Afecțiunea se caracterizeazǎ prin prezența unuia sau mai multor ticuri pentru cel puțin o lună, ȋnsǎ nu mai mult de un an. Acestea pot sǎ fie ticuri motorii sau vocale, dar nu ambele.

Ticurile cronice - În timp ce ticurile tranzitorii dispar în decurs de un an , ticurile cronice pot dura  mai mult de un an. Acestea pot sǎ fie ticuri motorii sau vocale, dar nu ambele. Pentru ca medicul sǎ punǎ un diagnostic de tic cronic, simptomele trebuie să înceapă înainte de vȃrsta de 18 de ani.

Sindromul Tourette  -  În unele cazuri, ceea ce pare a fi un tic cronic poate fi un semn de sindrom Tourette. Acest sindrom  este caracterizat prin prezența ambelor ticuri, atȃt motorii cȃt și ticuri vocale.

Tratamentul ticurilor

Tratamentul ticurilor depinde de severitatea afecțiunii. Uneori nu este necesar tratamentul iar  ticurile vor  dispǎrea de la sine, ȋn timp. Este important ca membrii familiei și cadrele didactice nu atrag atenția copiilor care au ticuri deoarece acest lucru va face copilul mai conștient de ticul pe care ȋl are iar simptomele se vor agrava.

Deoarece stresul poate face ca ticul sǎ devina mai sever, este bine sǎ se evite stresul și sǎ se utilizeze tehnici de relaxare. Terapia cognitiv-comportamentalǎ este, de asemenea, o modalitate utilă de a trata ticurile. Medicamentele nu pot vindeca complet ticurile dar pot ușura simptomele pentru unele persoane. 

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Sindromul Tourette

Amnezia

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP