+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 12 Martie 2013 13:54

sindromul picioarelor nelinistiteSindromul picioarelor neliniștite este o tulburarea ce se caracterizeazǎ prin tendința nestǎpȃnitǎ de a mișca picioarele. Boala este destul de frecventǎ iar acesta afecteazǎ atȃt mișcarea pacientului, dar și somnul.

Oamenii care suferǎ de acest sindrom au simptome precum: furnicături, arsuri sau uneori chiar dureri și discomfort, motiv pentru care simt nevoia de a mișca picioarele. Uneori, aceste simptome pot apǎrea și la nivelul brațelor. Afecțiunea se poate dezvolta  ȋn copilǎrie și tinde sǎ aparǎ la membrii aceleiași familii. Ȋn cele mai multe cazuri, simptomele se agraveazǎ odatǎ cu trecerea timpului. Simptomele se intensificǎ mai ales seara, iar uneori pot interfera cu programul de somn al pacientului. Sindromul a fost descris pentru prima datǎ ȋn  anul 1945 de cǎtre  neurologul Karl-Axel Ekbom, motiv pentru care  sindromul picioarelor neliniștite mai este denumit și sindromul Ekbom.

Cauzele care duc la dezvoltarea sindromului picioarelor neliniștite

Specialiștii considerǎ cǎ sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de un dezechilibru al dopaminei, unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul creierului. Sindromul picioarelor neliniștite se transmite ȋn familie, iar aproximativ 60% dintre persoanele ce au boala au și un membru ȋn familie care suferǎ de aceeași afecțiune.

Deși oricine poate avea sindromul picioarelor neliniștite, boala este mai frecventǎ la adulții ȋn vȃrstǎ și ȋn cazul femeilor. Aproximativ 40% dintre femei experimenteazǎ temporar simptomele  sindromului picioarelor neliniștite ȋn timpul sarcinii.

De asemenea, existǎ anumite boli, precum diabetul zaharat, deficitul de fier, artrita reumatoidǎ, insuficiența renalǎ, care pot declanșa sindromul picioarelor neliniștite.

Simptomele sindromului picioarelor neliniștite

Simptomele sindromului pot varia de la ușoare la grave. Acestea pot apǎrea ȋntr-o perioada ȋn care pacientul este supus stresului sau pot apǎrea frecvent și mai ales noaptea. În cazurile severe simptomele se pot extinde și la nivelul brațelor. Principalele simptome sunt:

Disconfort la nivelul picioarelor și nevoia puternicǎ de a mișca picioarele

Prezența furnicaturilor, a senzației de mȃncǎrime sau a unei senzații de  „curent electric” 

Simptomele apar ȋn special atunci cȃnd persoana nu se mișcǎ sau pe timpul nopții 

Simptomele pe timpul nopții sunt involuntare sau spasmotice și pot trezi ȋn mod repetat pacientul

Apariția de crampe la nivelul membrelor inferioare pe timp de noapte, fenomen ce ȋmpiedicǎ un somn odihnitor

Ameliorarea simptomelor apare atunci cȃnd persoana se mișcǎ sau ȋși maseazǎ picioarele.

Simptomele pot sǎ difere ȋn funcție de severitatea afecțiunii, iar, ocazional, acestea dispar pentru anumite  perioade de timp.

Diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite

Medicii pot diagnostica sindromul dupǎ ce chestioneazǎ  pacientul cu privire la istoricul medical și al simptomelor. Pentru a fi diagnsticat corect cu sindromului picioarelor neliniștite, pacientul trebuie sǎ aibǎ anumite simptome specifice:

Dorință nestǎpȃnitǎ de a mișca picioarele însoțită de senzația de disconfort (crampe, furnicaturi, mȃncarime, ȋnțepǎturi) 

Simptomele se înrăutățesc ȋn poziția de culcat

Simptomele sunt parțial sau temporar atenuate de mersul pe jos sau de stretching

Simptomele se agraveazǎ pe timp de noapte.  

Cu toate acestea, medicul poate recomanda anumite teste de sânge, analize musculare sau nervoase pentru a exclude alte cauze posibile pentru apariția simptomelor.

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite

Uneori tratarea afecțiunii care a dus la dezvoltarea sindromului, precum un deficit de fier sau neuropatia periferică, amelioreazǎ simptomele cauzate de sindromul picioarelor neliniștite. Dacǎ sindromul nu este ascociat cu nicio altǎ boalǎ, tratamentul se concentreazǎ pe modificarea stilului de viațǎ, pe exercițiile fizice realizate ȋn mod regulat, dar și pe tratamentul medicamentos.

Terapia medicamentoasǎ. Specialistul poate recomnada o serie de medicamente precum: medicamente pentru boala Parkinson, medicamente pentru epilepsie, relaxante musculare sau somnifere, ȋn funcție de severitatea afecțiunii.

Modificarea stilului de viațǎ:

Ȋncercați sa vǎ faceți un program de somn

Faceți sport ȋn mod regulat

Eliminați cofeina, alcoolul și fumatul

Încercați practicarea unor tehnici de relaxare precum yoga și meditația, mai ales cǎ stresul ȋnrǎutațește simptomele sindromului picioarelor neliniștite

Ȋncearcați sǎ purtați ciorapi compresivi pe parcursul somnului sau inserați o pernǎ ȋntre picioare pe durata nopții deoarece aceestǎ metodǎ previne compresia nervilor de la nivelul picioarelor.

Citește și:

Sciatica - cauze, simptome, diagnostic, tratament

Scleroza laterala amiotrofica

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului