Sciatica este termenul medical care caracterizează durerea care radiază de-a lungul nervului sciatic, de la nivelul spatelui până spre picior. Nervul sciatic este cel mai lung nerv din organismul uman.
Specialiştii caracterizează sciatica drept un simptom şi nu o tulburare în sine. Durerea care radiază semnalează o altă problemă, cum ar fi o hernie de disc. În funcţie de cauză, durerea produsă de sciatica acută, dispare de la sine în câteva luni, spre deosebire de sciatica severă care necesită tratament. În acelaşi timp, tratamentul poate micşora intensitatea durerii.
Cauzele care duc la apariţia sciaticii:
Deşi o hernie de disc este una dintre cauzele frecvente ale sciaticii, există şi alte afecţiuni care pot pune presiune pe nervul sciatic, inclusiv:
Steatoza spinală. Este o îngustare a uneia sau a mai multor zone din coloana vertebrală Spondiloza. Această condiţie, se produce atunci când o vertebră alunecă în faţa altei vertebre.
Tumori spinale. La nivelul coloanei vertebrale, tumorile pot apărea în interiorul măduvei spinării, în cadrul membranelor care acoperă măduva spinării, sau în spaţiul dintre măduva spinării şi vertebre.
Traumele. Un accident de maşină sau o lovitură puternică la nivelul coloanei vertebrale poate produce sciatică.
Tumora nervului sciatic. Uneori, nervul sciatic în sine poate fi afectat de o tumoră sau de anumite leziuni.
Alte cauze. O serie de probleme pot afecta oasele, articulaţiile şi muşchii, toate fiind potenţiale cauze ale sciaticii.
Simptomele sciaticii
Simptomele sciaticii includ:
- apariţia durerii de-a lungul spatelui care se extinde spre partea din spate a coapsei şi spre gambă.
- senzaţie de amorţeală sau slăbiciune musculară.
- furnicături sau un sentiment de „ace" la nivelul picioarelor.
Diagnosticul sciaticii
Pentru a diagnostica sciatica, medicul va trebui să țină cont de următoarele:
- istoricul medical
- examenul fizic
- testele musculare, care sunt realizate pentru a verifica puterea musculară şi reflexele.
În cazul în care durerea durează mai mult de patru săptămâni sau este foarte severă, medicul poate recomanda un test imagistic pentru a ajuta la identificarea cauzei care comprimă nervul sciatic.
Aceste teste includ:
- Radiografia coloanei vertebrale
- Imagistica prin rezonanţă magnetică
- Tomografia computerizată (CT)
Tratamentul sciaticii
La majoritatea oamenilor, sciatica răspunde bine prin utilizarea măsurilor alternative precum comprese reci şi comprese fierbinţi, stretching, exerciţii fizice, sau odihnă.
În unele cazuri, medicul poate prescrie un medicament anti-inflamator, împreună cu un relaxant muscular. Antidepresive triciclice şi medicamente anticonvulsivante, de asemenea, pot ajuta la ameliorarea durerii cronice prin blocarea mesajelor de durere la nivelul creierului sau prin sporirea producţiei de endorfine.
Tratamente pentru sciatica severă
Când durerea nu este atenuată în termen de câteva luni, medicul poate recomanda:
Injectarea epidurală a steroizilor. În unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea unui medicament corticosteroid în zona afectată. Corticosteroizii suprimă inflamaţia din jurul nervului iritat, contribuind astfel la ameliorarea durerii.
Chirurgia. Opţiunile chirurgicale includ discectomia şi microdiscectomia.
Ratele de succes ale celor două tipuri de intervenţii sunt aproximativ egale, dar pacientul se poate recupera mai uşor după microdiscectomie.
Prevenirea sciaticii
Nu este întotdeauna posibil să se prevină sciatica, iar boala poate recidiva. Vă puteţi proteja spatele prin:
- exerciţii fizice în mod regulat
- menţinerea unei poziţii corecte pe scaun.
- atunci când se lucrează la un calculator, reglaţi scaunul astfel încât picioarele să atingă podeaua iar braţele să fie îndoite într-un unghi drept.
- la ridicarea unui obiect greu ţineţi spatele drept şi îndoiţi doar genunchii.
- aveţi grijă de coloana vertebrală.
Autor: Lavinia Radu
Citeşte şi:
Anumite regiuni din corp sunt predispuse genetic la osteoporoza si fracturi
Vezi și:
Hernia de disc lombara–simptome, diagnostic, tratament