+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 24 Februarie 2014 10:03

confabulatiaConfabulația este o tulburare de memorie care poate să apară la pacienții care au suferit leziuni atât ale creierului dar și ale lobilor frontali. Confabulația este definitǎ drept producția spontană de amintiri false: fie amintiri ale evenimentelor care nu au avut loc, sau amintiri ale unor evenimente reale ȋn cadrul cǎrora timpul nu mai este exact. Aceste amintiri pot fi elaborate și detaliate.

Amintirile pot varia de la detalii banale ale unor povești pȃnǎ la acuzații. Cauza exactă a condiției nu este cunoscutǎ, dar se poate datora diferitelor afecțiuni neurologice. Din pǎcate nu existǎ un tratament care sǎ vindece confabulația.

 

Simptomele confabulației

 

Principalele simptome ale celei mai ușoare forme de confabulație este atunci cȃnd o persoană își amintește  un eveniment anterioar incorect. Evenimentele actuale se amestecǎ în creier, cu evenimente care nu s-au întâmplat. Acest lucru poate face ca persoana sǎ devinǎ  confuzǎ sau sǎ parǎ cǎ ȋncearcǎ sǎ influențeze realitatea.

În cazuri mai grave, o persoană ȋși poate aminti evenimente sau situații care nu s-au întâmplat. Mai mult, pacientul poate deveni frustrat sau agresiv atunci când nu este crezut. Existǎ și situații mai grave ȋn care o personǎ care sufera de confabulație poate acuza alți oameni de acte criminale și pot înainta acuzații false la poliție sau pot ajunge sǎ fie martori mincinoși.

 

Cauzele confabulației

 

Un posibil motiv pentru confabulației este pierderea memoriei din cauza tulburǎrilor neurologice care afectează memoria. Confabulația este  dincolo de controlul persoanei, așa că acesta nu-și dă seama cǎ anumite evenimente sunt produse de creier, și ca doar anumite detalii sunt adevǎrate.

 

Confabulatia poate fi, de asemenea, cauzatǎ de leziuni ale creierului, în special la nivelul lobului frontal. Lobul frontal este zona creierului responsabilǎ de raționament, emoții și conștiințǎ de sine. În cazul în care acesta este rănit din cauza traumelor, se poate ajunge la pierderi de memorie.

 

Este important de subliniat că cei care suferǎ de confabulație nu mint: ei nu încearcă ȋn mod eliberat să inducă în eroare. De fapt, pacienții sunt în general destul de conștienți că amintirile lor sunt inexacte. Confabulația nu trebie să fie confundată cu sindromul de memorie falsǎ, fenomenul prin care indivizii ȋși " amintesc " incidente reprimate - abuz din copilarie sau alte traume.

 

Tratamentul confabulației

 

Confabulația banalǎ, de zi cu zi , nu necesitǎ tratament , dar emoțiile care vin din aceastǎ problema se pot ameliora prin psihoterapie. Când confabulația este cauzata de o problema de sǎnǎtate mintalǎ  sau de o tulburare fiziologică, tratamentul se concentrează asupra bolii în sine, și poate include medicamente, psihoterapie, precum și dobândirea de noi competențe de adaptare.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Ticurile

Sindromul Tourette

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP