+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 23 Februarie 2012 16:11

alzheimer batranaAlzheimer este o boală degenerativă care afectează țesutul cerebral în special la persoanele de peste 65 de ani. Boala este marcată de un declin mental devastator: funcțiile intelectuale, limbajul, memoria și înțelegerea se deteriorează.

Bolnavii de Alzheimer au probleme de atenție, întâmpină dificultăți în efectuarea calculelor, iar activitățile zilnice devin din ce în ce mai dificile. Apare confuzia, frustrarea, modificarea frecventă a dispoziției, crize de anxietate și perioade de apatie profundă. Printre factorii de risc ai bolii Alzheimer se numără vârsta înaintată și preexistența demenței.

Se estimează că în lume există 24,3 milioane de persoane cu demență, iar anual se diagnostichează 4,6 milioane de cazuri noi, adica un caz la 7 secunde. Dintre acestea 50% sunt cazuri de Alzheimer.

Simptomele bolii Alzheimer

1) Declinul cognitiv progresiv:

- tulburări de memorie caracterizate prin imposibilitatea de a-și aminti unele informații și incapacitatea de a învăța altele noi

- afazie: tulburări de limbaj

- apraxie: imposibilitatea de a efectua activități fizice, cu toate că funcția motorie nu este afectată în niciun fel

- agnozie: imposibilitatea de a recunoaște și identifica obiecte, în condițiile în care funcțiile senzoriale sunt intacte

- tulburări ale fucțiilor executive prin afectarea capacității de planificare a activităților zilnice

2) Debut gradat

3) Tulburări de comportament:

- Schimbări de dispoziție

- Agitație

- Tendința de a pleca de acasă

4) Deteriorarea activităților fizice printr-un declin semnificativ față de un nivel anterior

5) Amețeli sau tulburări de echilibru

 

Cauzele apariției bolii Alzheimer

Cauzele bolii Alzheimer nu au fost identificate încă, cercetările în acest sens fiind în desfășurare. De asemenea, deși se crede că factorul genetic este una dintre cauzele apariției bolii Alzheimer, în realitatea doar 3% dintre cazuri sunt provocate de cauzele genetice. Un alt mit, combătut de cercetători este acela că boala Alzheimer apare doar la bătrâni. În realitate, boala se manifestă începând cu vârsta de 40-50 de ani. Conform Societății Române de Alzheimer, 80% dintre bolnavii de Alzheimer rămân nediagnosticați în România. Trebuie subliniat faptul că boala Alzheimer nu este o consecință normală a îmbătrânirii.

Cu toate acestea, există anumiți factori favorizanți care determină apariția bolii Alzheimer. Spre exemplu, la persoanele care suferă de hipertensiune, diabet, arterioscleroză și tabagism, riscul de a suferi la un moment dat de boala Alzheimer este de două ori mai mare. În categoria factorilor de risc mai intră și alimentația nepotrivită,exercițiile fizice, consumul de tutun, cafea sau alcool. Printre cauzele bolii Alzheimer mai sunt încadrate și expunerea la substanțe toxice în cadrul activităților profesionale.

 

Diagnosticarea bolii Alzheimer

Diagnosticarea bolii Alzheimer se face de cele mai multe ori de către familie și prieteni, care observă aceste modificări comportamentale ale pacientului. Un diagnostic cert al bolii Alzheimer se poate pune printr-un examen morfopatologic post mortem al creierului, care evidențiază leziunile caracteristice ale maladiei. O anamneză amănunțită, urmată de o explorare neuropsihică corelată cu rezultatul examenelor neuroradiologice pot stabili diagnosticul cu o probabilitate de 85-90%.

De aceea, foarte important în cazul bolnavilor de Alzheimer sunt rudele și prietenii, care pot diagnostica maladia și se pot adresa medicului specialist.

Astfel, Societatea Română de Alzheimer pune la dispoziția familiilor pacienților un test congnitiv pe care îl poate aplica pacientului și astfel să ajute la diagnosticarea bolii Alzheimer și stadiul în care aceasta se află:

Abbreviated Mental Test

Pacientul este rugat să precizeze:

1) Vârsta

2) Ora

3) O adresă (pacientului i se spune o adresă, pe care este rugat să o repete la sfârșitul testului)

4) Anul

5) Numele instituției în care se desfășoară testul

6) Precizarea a două persoane cunoscute

7) Anul în care a început primul Război Mondial

8) Data nașterii

9) Numele președintelui

10) Numerele în ordine descrescătoare de la 20

 

Pentru fiecare răspuns corect se va acorda un punct. Schema următoare oferă un punctaj total corelat cu severitatea bolii:

6-10 puncte – stadiu ușor

3-6 puncte – stadiu moderat

0-3 puncte – stadiu avansat

 

În cazul în care identificați semne îngrijorătoare ale prezenței bolii Alzheimer, cel mai bine este să mergeți împreună cu pacientul la un specialist, neurolog sau psihiatru pentru a pune un diagnostic sigur și pentru instruirea tratamentului. Cu cât diagnosticarea se face mai rapid, cu atât amintirile în loc să se piardă, devin tot mai numeroase.

 

Tratamentul bolii Alzheimer

Tratamentul bolii Alzheimer a fost multă vreme un capitol deficitar, însă studiile realizate în ultimii 20 de ani au dovedit faptul că boala Alzheimer este tratabilă, din păcate nu și vindecabilă. Există totuși inhibitori de acetilcolină, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer.

Având în vedere că boala Alzheimer este o boală caracterizată de stări depresive și de anxietate, medicii recomandă presopunctura care poate fi eficientă în cazul relaxării și atenuării stărilor caracteristice ale bolii Alzheimer.

 

Citiți și:

Terapia ocupationala, un remediu eficient pentru bolnavii de Alzheimer

Barbatii sunt mai predispusi la pierderi de memorie

Excesul alimentar creste riscul aparitiei pierderilor de memorie

Conferinta Nationala Alzheimer 2012

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului